– Mange har problemer med å orientere seg i markedet, og spesielt vanskelig er det nok å velge spillkonsoll til de yngste, sier Espen Harring, markedsansvarlig for spill i Komplett.

For de yngste: Nintendo Switch

– Det heteste julegavetipset på spillfronten i år er Nintendo Switch, fortsetter han. Denne konsollen har spill som barn «catcher» fort, som «Mario Oddysey» og «Mario Cart».

Selv er Harring pappa til en fireåring, så han vet hva han snakker om.

– Datteren min spiller masse Nintendo Switch, og hun har virkelig fått teken på Mario-spillene. 

Med Nintendo Switch kan du nyte favoritt-spillene dine overalt, både hjemme koblet opp til tv-en, og som håndholdt spillkonsoll på farten. Det som gjør Nintendo Switch til en unik konsoll, er at en kan bruke den samme boksen til å spille på flere ulike måter – og du kan bytte spillmodus når som helst.

Les også: Alt du trenger å vite om Nintendo Switch

– I tillegg har Nintendo en underholdningsverdi for hele familien, tipser Harring, som tror veldig mange i dagens foreldregenerasjon selv har et forhold til Nintendo - og Mario.

Disse mulighetene har du

Om du ønsker å bruke TV-en som skjerm, kan du koble Nintendo Switch-enheten i en dock med strøm- og HDMI-kabel. De to kontrollerne som følger med kan du da velge å holde i hver hånd, eller koble til en såkalt Joy-Con-Grip, som gjør at de to kontrollerne sitter sammen.

– Den andre måten å spille på passer utmerket på farten: Da fester du de to Joy-Con-kontrollerne til Nintendo Switch-enheten, slik at du får en skjerm imellom, forklarer gaming-eksperten.

Den siste løsningen gjør det mulig å spille flere sammen, selv om en ikke har tilgang til TV. Med en innebygd stand på baksiden, kan du la Nintendo Switch-enheten stå på et bord, og de to kontrollerne kan brukes av én eller to spillere.

– Om flere enn to spillere ønsker å spille, er det også mulig å koble flere kontroller sammen, legger Harring til.

Hvilket spill skal du kjøpe?

– Det er jo ekstra moro å introdusere poden for noe du selv har kjennskap til fra barne- og ungdomstiden, sier gaming-eksperten. Han mener at «Super Mario Odyssey» er et selvsagt valg.

– Dette er Nintendos første rene Mario-tittel til Switch-konsollen, og er fylt til randen med hemmeligheter og overraskelser. Mario kan for første gang skifte klær, og tilpasser seg forholdene i den verden han er i – enten det kreves badebukse eller dress, forklarer Harring.

I likhet med Mario-spillene vi kjenner fra før er «Super Mario Odyssey» et såkalt «sandkassespill». Det betyr at du kan velge om du vil spille fritt eller følge historien.

Les også: Super Mario er tilbake

Men Nintendo kan skilte med mer enn bare den rødkledde rørleggeren. Også «The ledgend of Zelda: Breath of the wild» er et godt valg til Nintendo Switch. 

Reis over vakre enger, gjennom frodige skoger og opp til fjelltoppene mens du oppdager hva som har skjedd med det ruinerte kongeriket Hyrule. Eventyrverdenen er fylt med fiender i alle former og fasonger, så her du må tenke kjapt for å utvikle de riktige strategiene for å beseire dem.

Er du på utkikk etter spill til Nintendo Switch som også er underholdende for mammaen og pappaen i huset? Både Skyrim og L.A Noire er blant «voksne» spill som er å få tak i til denne konsollen.

For de litt større barna: PlayStation 4 Pro

– PlayStation 4 Pro er en brukervennlig og kraftig spillkonsoll med et stort utvalg spill som gir deg mye for pengene. Dette er den mest populære konsollen på markedet. De fleste har en, hvilket betyr at du kan spille mot de fleste av vennen dine, sier spillsjefen i Komplett.

Forskjellen på PlayStation 4 og den forbedrede versjonen «Pro» er først og fremst at den nyeste konsollen har dobbelt så rask grafikkprosessor, og at den støtter både 4K og HDR.

Sjekk også: Slik får du raskest internett hjemme

– Dette er altså konsollen for deg som er opptatt av de små detaljene i grafikken, som kantutjevning, oppløsning og jevnere bildeoppdatering. En rikholdig grafikk og raskere bildefrekvens gjør spillopplevelsen med med PlayStation 4 Pro helt rå, mener gaming-eksperten, som anbefaler denne til alle som er glad i og kjent med tv-spill.

I tillegg kan du blant annet benytte konsollen til å se filmer og serier på Netflix, samt streame videoer og musikk på YouTube og Spotify.

Hvilket spill skal du kjøpe?

– Med PlayStation 4 Pro kan man spille to personer samtidig på samme skjerm på flere av spillene. Konsollen kan dermed brukes i sosiale sammenhenger, så vel som til egen glede, sier Harring, som anbefaler FIFA 18 som årets julegave.

Det finnes også en rekke tilleggsutstyr å koble til, alt fra ratt, pedaler og forskjellige kontroller, til ulike headsets.

For de eldste: Xbox One X

Microsofts nyeste spillkonsoll er verdens kraftigste. Xbox One X gir deg 4K-innhold, HDR-støtte og 60 bilder i sekundet. Her kan du også benytte deg av streamingtjenester, og se Netflix-serier i 4K. 

– Man har selvsagt også tilgang på alle de samme appene som Xbox One ellers har, og konsollen er svært stillgående, særlig om man sammenligner med PlayStation 4 Pro, sier Harring hos Komplett.

Xbox One X kan også skilte med lagring på eksterne USB 3.0-harddisker, samt UHD-Blu Ray-spiller. Her har du mange muligheter i én og samme maskin.

– Dette er en premium-konsoll, som jeg anbefaler til de som ser behovet for en slik maskin. Den passer perfekt i stua, da den fungerer som et mediesenter, sier Harring.

Hvilket spill skal du kjøpe?

Til Xbox One X anbefaler Harring spillet Player Unknowns Battleground. 

– Her slippes spillere løs på en stor øy, der det endelige målet er å overleve lengst. På øya finner man våpen og utstyr som man må bruke for å overliste motspillerne.

Til deg som lurer på hva du må tenke på når du skal kjøpe spill til de ulike konsollene, har Harring følgende huskeregel:

– Spillene  som blir utgitt av Microsoft kommer normalt på PC og XBOX, spill utgitt av Sony kommer bare på Playstation og spill utgitt av Nintendo kommer kun på Switch og/eller 3DS.

Les også: Her er julegavene for hele familien

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.