– «Alle» liker quiz, og det er en super måte å engasjere folk på, sier Jon Inge Kolden, president i Norges Quizforbund. Han har vunnet norgesmesterskapet i sportsquiz tre ganger, og har flere deltagelser i VM og EM bak seg. 

– Husk at quiz skal være gøy. Forsøk derfor å gjøre deg litt kjent med publikummet ditt på forhånd. Har du for eksempel en motorsykkelentusiast på jobben? Sørg for å legge inn et spørsmål om motorsykler. Alle bør føle at de kan svaret på minst ett av spørsmålene, tipser Kolden.

Les også: Her er globetrotterens beste app-tips til reisen din

TRE GANGER NORGESMESTER: Jon Inge Kolden er preseident i Norges Quizforbund ved siden av jobben som lærer. Han bruker ofte quiz i undervisningen. Privat

Test quizen din

Han poengterer også at variasjon er viktig, både hva gjelder tema og vanskelighetsgrad. En suksessfull quiz inneholder alt fra nyhetselementer til fun facts. Slik blir det god stemning av, mener quiz-eksperten. 

– Men sørg for å balansere vanskelighetsgraden ved å kategorisere spørsmålene dine. Det bør ikke være for mange vanskelige, og heller ikke for mange enkle. Her er det bare å prøve seg frem - test gjerne på et mindre publikum først, råder han.

– Og husk at deltagerne ikke nødvendigvis har de samme interessene som deg selv. Dine egne interesser og preferanser bør ikke påvirke utformingen av quizen, minner han om.

Les også: Smart tipser: Det beste med iOS 11

Det finnes flere ulike programmer du kan bruke for å lage liv og røre på juletrefesten. Den norske quiz-appen Kahoot har drøssevis med tilhengere verden over. En av dem er nettopp presidenten i Norsk Quizforbund.

– Kahoot gjør quiz enda mer tilgjengelig. Hvem som helst kan klare å lage morsom underholdning ved hjelp av denne appen. I høst arrangerte vi norgesmesterskap i Kahoot, hvilket var en suksess. Her kan du dra inn elementer som video og bilder i spørsmålene dine, og deltagerne får svaralternativer, samt betenkningstid. Stemningen blir garantert god, sier Kolden.

Under følger en guide til hvordan du bruker den populære quiz-appen.

Mange muligheter i Kahoot

Det er gratis å bruke Kahoot, og det er kun du som skal lage en quiz som må registrere deg. Deltagerne trenger hverken å registrere seg eller å installere noen app for å være med på moroa - de svarer helt enkelt ved hjelp av sin egen mobiltelefon. Appen egner seg best for individuelle konkurranser.

Lag en Kahoot-konto

Register deg og logg inn. Finn deretter valget for å lage en ny Kahoot sentralt på startskjermen. Velg «Quiz», gi den et navn, velg språk og publikum - og trykk «Go!».

Foto: Skjermdump Kahoot

Finn på gode spørsmål

Kom opp med gode spørsmål. Disse finner du på helt på egenhånd, men finn gjerne inspirasjon i andre quizer som du får tilgang i via Kahoot. Skriv det første spørsmålet inn i i feltet «Add question». Under spørsmålet legger du inn svarene. Her kan du velge opptil fire ulike alternativer.

Foto: Skjermdump Kahoot

Tips: For å «piffe opp» quizen kan du legge inn bilder til hvert spørsmål.

Lag tidbegrensning

Du står fritt til å velge hvor mye betenkningstid deltagerne skal få, eller hvilke spørsmsål som gir poeng. Deltagerne får nemlig poeng for riktig svar og for hvor fort de svarer. 

Foto: Skjermdump Kahoot

Kjør quiz!

Når du har fullført punktene overfor, er du klar til å starte quizen. Alt du trenger er entusiastiske deltagere, en stor skjerm og en mobil. 

Koble PC-en til TV-en eller en annen stor skjerm, og velg «My kahoots» fra menyen øverst. Deretter er det bare å velge «Play». 

Du må så be deltagerne åpne www.kahoot.it fra mobilen og taste inn PIN-koden som står øverst på skjermen. Deltagernes navn vil dukke opp i en liste nedenfor etter hvert som de er klare. Når alle som skal være med er inne, trykker du «start».

Kår en vinner

Kahoot forteller deg underveis hvem som leder, og til slutt hvem som er vinneren av quizen. Hver gang deltagerne har kommet videre i quizen får du nemlig opp et skjermbilde med en oversikt over hvem av dem som har svart riktig. Du har også tilgang til en poengliste som viser hvem som til enhver tid leder.

Les også: Her er appene barna elsker

Lag musikk-quiz

Tenker du at det må lagånd og musikk til for den rette stemingen på festen?

Gjennom Spotify kan du lage en annen type quiz enn Kahoot tilbyr. Bestem deg for tre kategorier - for eksempel låter fra 80-tallet, 90-tallet og filmmusikk. 

Del så inn deltagerne i lag, spill snutter av ti låter i hver kategori, og la quizlagene gjette seg frem til artist/band og låtnavn. Gi ett poeng per riktig svar og to poeng om både artist og låtnavn er riktig.

En annen morsom vri på musikk-quizen kan være å spille av deler av en sang, for deretter å få deltagerne til å gjette seg frem til de neste fem ordene i teksten. Her blir det garantert mange og morsomme diskusjoner.

Tips: Legg din egen musikksmak til side og sørg for å velge tidsepoker eller sjangre som gjør at flest mulig blir engasjerte i quizen.

Sjekk også: Sjekk pulsen med disse stressmestring-appene

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.