– Det aller første du må tenke på er hvilket behov hodetelefonene skal dekke, sier Marte Ottemo. Hun er kommunikasjonssjef i fagbladet Elektronikkbransjen, som nylig kåret hodetelefoner til årets julegave

– Hodetelefoner er nemlig ikke bare hodetelefoner. Det finnes mange ulike typer headset der ute og ulik bruk krever ulike funksjoner. Ta en vurdering på om headsetet skal brukes til trening, pendling med bussen, på kontoret eller gaming, sier hun.  

Ottemos beste tips er å avklare hvilke funksjoner som er viktigst før en begynner å lete.

– For noen er bassen viktigst, mens for andre er støydemping og størrelse viktig. 

Les også: Fire steg til det ultimate julekortet

Når det gjelder utseende på hodetelefoner, deler man de normalt inn i tre kategorier – «in ear», «on ear» og «around ear». 

«In ear» – bedre kjent som ørepropper –  er den typen hodetelefoner de fleste av oss benytter, og følger ofte med når du kjøper ny telefon. «On ear» (ørehøyttalere) ligger på ytterøret. De har vanligvis øreputer som ikke dekker hele øret og er mindre enn «around ear» (øreklokker), som har større overflate og dekker hele øret. 

TIPS! På sine nyeste telefoner har Apple byttet til Lightning-utgang. Med en adapter kan du koble enheter med 3,5 mm Jackplug til lightning-enheter. 

Anne Grethe Holst som er produktsjef for Hifi i Komplett, legger til at også design har blitt en viktig faktor i valg av hodetelefoner.  

Husk dette før du går til innkjøp: 

Til barna:  

Her er det viktig at du velger noen som er laget for nettopp barn. Barn har sensitive ører, og derfor er det satt en anbefalt desibelgrense på 85 db som alle barnetilpassede headset holder seg under. 

Hodetelefoner tilpasset barn har også mindre bøyle, lav vekt og myke puter, slik at de sitter godt på barnets hodet. 

– Det kan være en fordel å velge et headset med «Bluetooth»-funksjon, da ledninger ofte går i stykker eller er i veien. I tillegg kan barna da gå vekk fra nettbrettet eller telefonen uten at enheten blir med i slengen, tipser Holst. 

Så du denne? Slik lykkes du på Twitch

Til treningsentusiasten

Ingenting er mer frustrerende enn propper som stadig faller ut av ørene mens du trener, så her er passform vesentlig. 

– Et godt headset til trening sitter godt, har god lyd og tåler svette. Velger du trådløst gir det deg større bevegelsesfrihet, men husk å sjekke at hodetelefonene har god batterikapasitet, sier Holst. 

Mange velger «in ear»-hodetelefoner til trening. Da lønner det seg å kjøpe noen som har flere propper, slik at den som får gaven kan velge den størrelsen som passer sitt øre perfekt. 

De siste årene har også fler og fler «on ear» hodetelefoner kommet på markedet. Går du for «on ear» er det viktig å velge noen som ikke er for tunge, som sitter godt og som ikke blir «klamme» og varme på øret.

– Tenk på at hodetelefonene må tåle mye bevegelse. Store øreklokker blir for varme til å trene med, sier Holst. 

Les mer om headset til trening her.

Til den som jobber i åpent landskap:

– De fleste som ønsker seg hodetelefoner til å bruke på jobb, ønsker å skille ut støy samtidig som de kan høre på musikk i god kvalitet. Her er det altså «noise cancelling»-funksjon som gjelder, tipser Holst. 

Mange støydempende hodetelefoner gir deg muligheten til å justere hva slags støy du ønsker å fjerne – enten noen lyder slik at du fortsatt kan høre folk rundt deg eller alle lyder. Det kan være en fordel å velge en modell som kan kobles opp mot telefonen, slik at du kan svare på anrop uten å bytte headset. 

– Støydempende hodetelefoner kommer både som propper og som øreklokker - med og uten ledning. Her er det litt smak og behag, men husk å sjekke batterikapasiteten dersom du går for trådløst, forklarer Holsts. 

Til reise:

Er du på reise er heldekkende øreklokker en fordel. Det kan være praktisk om de er sammenleggbare, slik at de er enklere å pakke ned i håndbagasjen. I tillegg er støydreduksjon en klar fordel når du reiser - særlig på fly. 

– Et godt tips er å velge modeller som også har kabel. Da kan man enkelt lade dersom man går tom for strøm og man kan koble sine egne hodetelefoner mot underholdningssystemet i flyet, sier Holst. 

Til gameren: 

Lyd er like viktig som grafikk om du skal ha den ultimate gaming-opplevelsen. Kompletts ekspert på PC-lyd, Lasse Bøe, forteller at de fleste headset i dag har ganske god lyd, men at det er en del andre funksjoner og spesifikasjoner du bør ta i betraktning før du velger.

– Det første du må se etter er lydkvaliteten. Flere av Kompletts bestselgere har 7.1 surroundlyd, som gir en virtuell surround – opplevelsen av at lyden kommer fra flere ulike hold, forklarer han. 

«In ear»-hodetelefoner har i hovedsak stereolyd, men om du foretrekker denne typen hodetelefoner, kan du likevel finne varianter med god lydkvalitet. Du bør også vurdere om det er et ønske om aktiv lydisolering.  

For gamere som spiller spill der de hyppig snakker med andre er også mikrofonen viktig. Se etter spesifikasjoner som støyreduksjon, ekkoreduksjon og AGC-funksjonalitet. Det finnes også headset med avtakbar mikrofon, slik at en slipper å gå rundt i gata å se ut som en pilot når man bruker headsettet borte fra skjermen.

TIPS! Bruk gjerne Youtube til å søke etter produktanmeldelser – her finner du mange engasjerte brukere som tester lyd-og mikrofonkvalitet. 

Så du denne? Slik blir du en «youtuber» 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.