Det er ikke alltid så lett å finne ut hvilken telefon man bør velge ut fra hvilket behov man har. Ønsker man en rimelig telefon, som har det meste man trenger – eller er det viktig med det nyeste, siste og beste? 

Les også: Ny mobil? Her er alt du trenger å tenke på

Truls Aleksander Hammer er produktsjef for mobil og nettbrett i Komplett. Han forteller at det dyreste nødvendigvis ikke alltid er det beste.

MANGE VALG: Truls Aleksander Hammer i Komplett hjelper deg å velge riktig smarttelefon. Foto: Privat

– Til dem som skal få sin aller første telefon anbefaler jeg noen rimelige, men bra modeller, sier Hammer og trekker spesielt frem telefoner som Galaxy A5, Honor 9 eller iPhone SE.

– Disse er mer enn bra nok og fungerer godt om du ikke er kresen når det kommer til kamera. Om du velger litt eldre modeller får du virkelig valuta for pengene, for de fleste smarttelefoner nå er gode, sier Hammer.

Så du denne? Barnas første PC: Slik velger du riktig

Apple-entusiast og blogger på teknologibloggen «Det store eplet», Daniel Rosenquist, er soleklar i sin sak når det gjelder hvilken mobiltelefon du bør velge i år.

– iPhone X er av flere anerkjente publikasjoner kåret til årets teknologiske nyvinning i 2017. Altså ikke bare årets telefon, men årets dings. Den er et soleklart valg om du skal ha iPhone og vil ha det nyeste og beste. Den er derimot også den desidert dyreste. Er du avhengig av mer lagringsplass enn grunnmodellen, må du ut med nesten 13.000 kroner. Jeg er allikevel tilbøyelig til å si at den er verdt det, sier han.

Rosenquist er spesielt begeistret for skjermen til iPhone X. Han forteller at om man har fulgt Apples utvikling og hatt alle modellene fra iPhone 6, 6s, 7 og 8 – er det først nå man føler at man virkelig har en ny og annerledes smarttelefon i hånda.

– Designet er en stor nyhet, og måten skjermen dekker omtrent hele fronten på gjør dette til en telefon som føles futuristisk. Face ID er også en både morsom og svært effektiv nyhet, sier han.

Les også: Effektiv trening med apper til Apple Watch

APPLE-EKSPERT: Daniel Rosenquist har en soleklar favoritt blant årets mobiltelefoner. Privat

Hos Apple er det iPhone SE som er budsjett-telefonen.

– Denne er fortsatt relativt god, og det beste alternativet om du vil ha en liten skjerm. Den begynner også å dra på årene, men det er lov å håpe på en ny SE-modell til våren. iPhone 7 er også blitt noen hakk billigere, om du ikke er avhengig av det siste, sier Rosenquist.

Ifølge Truls Aleksander Hammer i Komplett selges det desidert mest av merkene Apple og Samsung. Men også merker som Huawei og Sony er populære, forklarer eksperten. 

– Om du vil få mest for pengene vil jeg anbefale telefoner som ligger i midtsjiktet når det kommer til pris. Galaxy A5, iPhone SE, Honor 9 og Huawei P10 er gode valg her. 

Han forteller at selv en ny telefon ikke trenger å koste skjorta. Alle telefoner du får kjøpt nå fungerer godt til vanlig bruk, og om man ikke har store krav til for eksempel skjerm, kamera eller prosessor vil telefoner til rundt 4000 kroner og under fungere veldig godt. 

Sjekk også: Eksperten tipser: Sosiale medier-vett for foreldre

For den som er opptatt av å eie det siste nye innen mobiltelefoner, og som har et høyt budsjett, er det flere gode modeller på markedet.

– Det er vanskelig å si hvilken telefon som er den beste ettersom det kommer veldig an på hva man ønsker, men de nyeste modellene selger godt, sier Hammer og trekker frem blant annet Samsung Galaxy S8(+), iPhone X og Mate 10 Pro.

– Vil du ha den beste og største skjermen og best mulig kamera, så må du opp i pris, men de noe eldre modellene duger absolutt, sier han.

Daniel Rosenquist har gjort seg opp noen tanker om hva vi kan forvente oss innen smarttelefoner det kommende året. Han tror 2018 vil by på mer skjerm. Både større skjermer, og med mer lysstyrke uten å sluke batteri.

Så du denne? Apper og dingser perfekt til gravide

– Skjermer som fortsetter å dekke hele telefoner, kanskje med fingeravtrykkslesere under skjermen vil være et av flere viktige punkter for produsentene, tror jeg. Det blir også spennende å se om AR og VR får sitt endelige fotfeste på mobil.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.