Apple har omsider forstått at 16 GB er for lite lagringsplass. Skal du kjøpe en iPhone 7 kan du velge mellom 32 GB, 128 GB og 256 GB – og selv om minstemann har dobbelt så mye lagringsplass som den minste iPhone 6S er prisen fremdeles den samme som tidligere.

Apples konkurrenter har også ulik lagringskapasitet, typisk på 32 GB eller 64 GB, men flere har i tillegg støtte for minnekort. Har du fyllt opp internminnet på din Samsung Galaxy Edge S7, er det dermed en smal sak å utvide lagringsplassen.

Allerede kjøpt ny mobil? Dette gjør du med den gamle

Hvor mye lagring man skal velge er derfor en problemstilling som er mest relevant for iPhone-tilhengere – men hva er egentlig «nok»?

Mange vil velge 128 GB

Ifølge Truls Aleksander Hammer, som er nordisk produktsjef for mobil og nettbrett i Komplett, ser man at mobilprodusentene stadig introduserer telefoner med større lagringsplass og at nye modeller ofte har 32 GB lagringskapasitet som det minste alternativet.

Selv om det koster litt ekstra, velger mange kunder å betale for å få flere gigabytes.

Sjekk også: Åtte skjulte nyheter i iOS 10

– Det er stor forskjell i hva kundene foretrekker, noe vi blant annet ser på den nye iPhone 7 ved at vi selger nesten identiske volum av modellen med 32 GB som av modellen med 128 GB, sier produktsjefen og legger til:

– Jeg tror mange iPhone-brukere vil velge 128 GB for å være sikre på å ha tilstrekkelig plass ettersom de ikke har mulighet til å skaffe seg ekstra lagringsplass dersom dette blir nødvendig.

Daniel Rosenquist, som skriver Apple-bloggen «Det store eplet», mener lagringsplass er viktig å tenke på når man skal velge telefon, og sier at man først bør skaffe seg oversikt over hvor mye plass man har bruk for og kjøpe etter behov.

– Husk at du skal ha telefonen i minst et år fremover. Prisforskjellen mellom 32 og 128 GB er forsvinnende liten, så om du først skal kjøpe ny telefon, anbefaler jeg å gå opp et hakk. Samtidig tror jeg at de færreste har et reelt behov for 256 GB, forklarer tech-bloggeren og journalisten til Smart.

INTRODUSERTE NYE MODELLER: I september ble den nye Apple-telefonen lansert. Her viser Phil Schiller frem de nye iPhone-modellene. Foto: AFP

I Norge er det omtrent en 1000-lapp som skiller telefonene med 32 GB og 128 GB. Siden telefonen allerede er så kostbar som den er, mener Rosenquist at en større telefon er verdt de ekstra kronene.

Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om

– De ekstra hundrelappene hadde jeg aldri spart på. Er du usikker ville jeg valgt 128 GB, den er stor nok for de aller fleste.

Snart vil 32 GB være knapt

Truls Aleksander Hammer i Komplett tror det er mange ulike bruksområder som krever større lagringsplass enn hva som er minimumsalternativet.

– Disse gruppene er i hovedsak de som ønsker å lagre mange bilder og videoer på telefonen, de som laster ned og bruker store apper (gjerne større spill på over 1 GB), de som er skeptisk til skylagring og de som vil ha alt tilgjengelig på telefonen uavhengig av internettilgang.

Mange vil nok imidlertid tenke at 128 GB er unødvendig mye lagringsplass. Da kan vi minne på at det ikke er mange årene siden 32 GB var det meste du kunne kjøpe av lagringsplass på en iPhone – vi skal faktisk ikke lenger tilbake i Apples historie enn til iPhone 4 som ble lansert for seks år siden.

Så du denne? Seks Snapchat-triks for viderekomne

SEKS ÅR SIDEN: Apple-grunnleggeren Steve Jobs viste frem iPhone 4 i San Francisco juni i 2010. Foto: Reuters

Ikke bare har kameraet blitt mye bedre siden 2010, men siden telefonen har blitt mer avansert øker også størrelsen på programmene telefonen kjører.

– Kameraet på 7-eren har like mange megapiksler som iPhone 6S, så bildene i seg selv vil ikke ta mer plass. Men avansert grafikk tar opp mer plass på spill, og andre apper blir større og større. I tillegg er det er en kjempefordel å kunne synkronisere musikk og video, og her blir spillerommet mye større om du bruker noen kroner ekstra på en litt større telefon, forklarer Rosenquist.

Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Har du snaut med plass på din 16 GB-telefon vil det ikke ta lang tid før også 32 GB vil føles knapt. Det skriver blant annet CNet.

Om du likevel er i tvil om 128 GB er nødvendig, kan du sjekke hvor mye plass bilder og apper tar opp på telefonen du bruker i dag, tipser Apple-bloggeren.

Gå til Innstillinger > Lagring og bruk. Der kan du se hvor mye plass du bruker, og ikke minst hva det er som tar opp plassen på telefonen.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.