Tirsdag forrige uke ble det mulig å laste ned Apples nye operativsystem iOS 10. Det har mange smarte nyheter, men også nyvinninger som kan irriterer brukerne.

Les også: Åtte skjulte nyheter i iOS 10

Alf Inge Wang er professor i spillteknologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og jobber med mobile løsninger. Wang venter alltid noen dager før han laster ned nye programoppdateringer, og råder andre til å gjøre det samme.

– Da ser du hvem som vil få problemer og om det vil angå deg, anbefaler professoren.

Denne gangen fikk flere brukere problemer med å oppdatere iPhonen og nettbrettet sitt til siste versjon. De som ikke hadde tatt nylig backup av iTunes og iCloud risikerte å miste både bilder og data.

Sjekk også: Ny mobil? Dette gjør du med den gamle

Wang anbefaler alle å ta backup før de oppgraderer telefonen sin.

– Å ta backup er det aller viktigste. Da finnes det alltid en vei tilbake hvis det skulle gå galt.

Teknologiblogger og journalist Daniel Rosenquist lastet ned betaversjonen allerede i sommer og kjenner dermed operativsystemet godt. Han står også bak Apple-bloggen «Det Store Eplet» som han skriver fra New York. 

Smart har bedt Rosenquist om å trekke frem det han mener er de mest vanlige iOS 10-problemene. Her gir han også tips til hvordan man kan fikse dem: 

1. Få alle meldingseffektene

ENKELT Å FIKSE: Om du mangler iMessage-effektene er det sannsynigvis fordi du har aktivert «reduser bevegelse». Foto: Skjermdump iPhone

Den nye iMessages-appen er trolig den største nyheten i iOS 10. Nå kan du sende meldinger som hopper inn i skjermen, har usynlig blekk eller kommer inn med ballonger og laserstråler. Mange brukere har klaget over at ikke alle effektene virker på deres telefoner. Løsningen er ganske enkel, mener Rosenquist. 

Fikk du med deg denne? Seks Snapchat-triks for viderekomne

Årsaken til problemet er at mange har brukt innstillingen reduser bevegelse for å minimere de øvrige visuelle effektene i iOS. Dette reduserer samtidig de heftigeste meldingsnyhetene. For å slå dette av igjen, og få den fulle opplevelsen av meldinger kan du gjøre følgende:

Gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet. Bla deg ned til Reduser bevegelse og slå det av.

2. Få tilbake den gamle opplåsningen

ALDRI MER SVEIP: Om du savner den gamle funksjonen for å åpne telefonen så kan det hjelpe å endre på denne innstillingen. Helt som før blir det uansett ikke. Foto: Skjermdump iPhone

Den ikoniske «sveip for å låse opp»-funksjonen finnes ikke i iOS 10. Denne kan du heller ikke få tilbake, men du kan unngå en av de tingene mange brukere har vært misfornøyd med: Nå må du først vekke skjermen, for så å trykke på hjem-knappen for å låse opp. Du kan spare deg et ekstra trykk på hjem-knappen bare ved å hvile tommelen på fingeravtrykksleseren i stedet.

Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om

Gå til innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Hjem knapp. Nederst på listen finner du: Hvil fingeren for å åpne.

3. Rydd opp i e-posttrådene

MAIL-ROT: Den nye mail-appen ser ganske annerledes ut enn tidligere, men du kan gjøre noen endringer som gjør den mer oversiktlig. Foto: Skjermdump iPhone

Med det nye Mail-programmet tipser Rosenquist om at man har nå muligheten til å melde seg av nyhetsbrev og reklamepost automatisk, men at mailtrådene kan virke forvirrende. 

Nå kommer de siste samtalene i en lang meldingstråd nederst, og alle postene inkluderer hele samtalehistorikken. Det er heldigvis enkelt å rydde opp i.

Slik gjør du det: Gå til Innstillinger > Mail og bla deg ned til Tråder

Sjekk også: Her er høstens nye spillkonsoller

Her får du flere gode valgmuligheter. Du kan blant annet velge at telefonen ikke skal samle meldinger i tråder i det hele tatt. Det er smak og behag, men meldingstråder er ganske standard i 2016. 

«Nyeste meldinger først» gir brukeren en bedre - og mer logisk - oversikt over mailene og svarene. Det neste valget gjør at telefonen tråder opp alle mailene selv om du har slettet eller flyttet noen av disse videre. Om man ikke har funksjonen «fullstendige tråder» skrudd på vil trådene fort bli ufullstendige. 

4. Slå av «løft for å vekke»

KAN SKRUS AV: Synes du det er irriterende at telefonen lyser opp når du løfter på den, så kan du enkelt skru av den nye funksjonen «løft for å vekke». Foto: Skjermdump iPhone

iOS 10 sentrerer seg i stor grad rundt den nye låseskjermen og småprogrammene som er tilgjengelige før du har åpnet telefonen. For å gjøre dette mer tilgjengelig har Apple introdusert «løft for å vekke». En funksjon som slår på telefonen når du løfter den fra bordet eller lomma.

Gå til Innstillinger > Skjerm og lysstyrke. 

Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Her kan du enkelt stille inn hvor lenge det skal gå før skjermlyset slår seg av, hvor lys skjermen skal være og ikke minst slå av «løft for å vekke», som mange mener er en unødvendig funksjon. 

Obs! «Løft for å vekke» fungerer bare på iPhone 6 eller nyere. 

5. Slett de meningsløse appene

ENDELIG MULIG: Med iOS 10 kan du slette appene som du ikke bruker, men som Apple tidligere har tvunget deg til å ha på telefonen. Foto: Skjermdump iPhone

Denne iOS 10-nyheten har vært kjent en stund, men kan ikke gjentas for mange ganger: Nå trenger du ikke lenger ha en mappe med alle de innebygde iPhone-appene du aldri bruker. Det nye operativsystemet gir brukeren mulighet til å slette apper som kompass, aksjer og kontakter

Les også: Slik skjuler du apper og bilder på din iPhone

Trykk og hold på et app-ikon inntil det begynner å «danse». Deretter trykker du på det lille krysset øverst til venstre for å fjerne appen. Angrer du på slettingen, kan appene installeres gjennom AppStore. Det er verdt å merke seg at appene som telefon, meldinger eller Safari - som er avgjørende for iPhones grunnleggende funksjoner - ikke lar seg slette selv etter oppdateringen til iOS 10.

Til slutt: Kan du reversere til iOS 9?

– Ja, det er teknisk mulig å få det til, men jeg anbefaler ikke å nedgradere til det forrige operativsystemet, sier Daniel Rosenquist.

For det første krever det litt jobb og teknisk innsikt. For det andre vil du være ute av oppdaterings-loopen og går glipp av viktige sikkerhetsoppdateringer i fremtiden.

Fullt minne? Slik får du mer plass på telefonen din

Hvis du likevel er innstilt på å gjøre det, er fremgangsmåten slik:

1. Sørg for å ha siste versjon av iTunes.

2. Last ned iOS 9.

3. Slå av «Finn min iPhone».

4. Koble iPhone til datamaskinen og sett enheten i DFU-modus. For å få til dette må du holde inne både hjem – og låseknappen i 10 sekunder. Slipp låseknappen, men fortsett å holde inne hjem-knappen til telefonen gir beskjed om at den må gjenopprettes.

5. iTunes oppdager en telefon som må gjenopprettes. Hold nede shift-knappen (Windows) eller valg-knappen (Mac) mens du trykker gjenopprett i iTunes.

6. Let frem iOS 9-filen du lastet ned, og la maskinen gjøre resten.

NB! Backuper du har gjort av telefonen, enten manuelt eller automatisk, med iOS 10 kan ikke reverseres

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.