Da Andjela startet å studere var det avgjørende at studietiden skulle tilbringes i Jönköping, hvor verdens største datafestival Dreamhack arrangeres. På den måten kunne hun sikre seg en jobb på festivalen. 

– Jeg var en del av crewet på Dreamhack og gjorde virkelig alt. Jeg reparerte dataer, dro kabler og var en del av managementet for e-sport-lagene. 

Les også: Emilie er Norges uoffisielle dronning av Twitch

I dag er den svenske 27-åringen i konsulentfirmaet Netlight, hvor hun arbeider med å føre gaming- og e-sport-industrien fremover, hun står bak podkasten «Nordic gamer», hun holder stadig foredrag og i helgene skriver hun kronikker om e-sport. I tillegg har hun startet opp e-sport-treningsleiren Area08 – og en rekke andre startups innen e-sport.

­– Hvor mange timer i døgnet har du egentlig?

­– Jeg bruker å si at jeg har like mange timer som Beyoncé, sier hun og ler.

Ved å fokusere på én ting om gangen og sette av en viss tid til hver oppgave, såkalt kontekstsvitsjing og «time boxing», greier hun å fylle timeplanen med de utroligste ting.

Sjekk også: Verdens mest populære onlinespill er ikke engang lansert

Vil se gaming i CV-er

For tiden er det spillet Diablo III hun spiller mest, men hun spiller også Playerunknown’s Battleground (PUBG) og CS:GO – og streamer gjerne på Twitch-kanalen sin.

– Jeg spiller faktisk mest med 12-14-åringer, og jeg lærer utrolig mye av det. På Twitch snakker vi om så mye herlig – alt fra vanlige tenåringsproblemer til matematikklekser. De er vanvittig gode på kommunikasjon, og det de lærer meg er veldig nyttig.
GØY MED GAMING: Andjela kjenner gaming- og e-sportbransjen inn og ut, og arbeider for at den skal vokse. Foto: Privat

Med treningsleiren Area08 har hun skapt et sted hvor unge kan bli gode på gaming, og samtidig bli oppfordret til å gjøre det godt på skolen, spise sunt og bevege seg.

Hun mener gaming er en sunn hobby for barn og unge, fordi de blir utfordret til å løse ulike problemer under forutsetninger som hele tiden endres. Hun mener de lærer seg å jobbe under press, samt å være kompetitiv.

– Jeg våger faktisk å påstå at de som gamer er dyktigere på mange områder, for eksempel i språk. Det er mange som ikke tenker over de positive aspektene ved gaming.

Så du denne? Slik velger du riktig gaming-utstyr til PC

Hun mener også at hvilke spill du spiller, sier mye om hvordan du er som person. 

­– Personlig får jeg et tydeligere bilde av noen hvis jeg vet hvilke spill de spiller – og jeg skulle gjerne sett at jobbsøkere skriver at de spiller for eksempel Counter Strike i CV-en sin. Det forteller mye mer om hvem du er som person enn at du har jobbet deltid på Volvo.

Håper flere kvinner vil kunne hevde seg i e-sport

Før Andjela startet i Netlight jobbet hun også med markedsføring i Ninjas in Pyjamas (NiP), som er en av verdens største og eldste e-sport-klubber – hvor flere av spillerne i dag har millionlønner. 

­– For bare tre-fire år siden trodde ikke folk at det var så mange som så på e-sport, selv om det var et stort engasjement allerede da. På den tiden var det vanskelig å overbevise sponsorene. Slik er det ikke lenger.

Bransjen har vokst raskt, men noe som ikke har forandret seg mye er kjønnsfordelingen i toppen, hevder hun. Selv om stadig flere jenter spiller, er det fortsatt få jenter som kan leve av e-sport.

Les også: Her er historien om verdens mest kjente rørlegger

­– Men det er gode kvinner også, og det er ingen grunn til at kvinner ikke skal være like gode som menn i e-sport. Problemet er bare at mennene gjerne får bedre betalt, og da betyr det at kvinnene som driver med gaming som regel må jobbe ved siden av. Da tar det lenger tid for dem å nå et visst nivå.

Andjela ønsker at jenter skal få hevde seg i e-sport, og at vi får se blandede e-sportlag med både kvinner og menn.

­– Kunne du selv tenke deg å satse på gamingen, og bli med på et e-sportlag nå?

– Jeg tror jeg er for gammel nå, men jeg vil gjerne være manager for et lag i fremtiden. Jeg har sett alle feil som går an å gjøre, og kjenner bransjen ut og inn, så jeg tror det ville vært spennende.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.