Sandkasse- og overlevelsesspillet Minecraft kom ut i 2009, og har siden den gang blitt verdens nest mest populære spill gjennom tidene – kun slått av Tetris.

Les også: Spillene som lærer barna å kode

Én av dem som har blitt bitt av Minecraft-basillen er Helena Werp Vegheim (17) fra Oslo, som har sin egen YouTube-kanal hvor hun blant annet legger ut videoer der hun spiller ulike dataspill.

­– Nå spiller jeg mest Overwatch, men hva jeg spiller varierer. I fjor gikk det nesten bare i Minecraft. Jeg snakker mye med følgerne mine i sosiale medier, og spør dem om hva slags videoer de har lyst til å se, sier Werp.

YOUTUBE-GAMER: Helena Werp har sin egen kanal på YouTube der hun poster videoer av at hun spiller. Foto: Privat

Men hva er egentlig Minecraft?

Se for deg at du kan bygge hva som helst i Lego. Du har uendelig med klosser. Du kan gå inn i byggverkene dine og oppleve det med vennene dine. Det er Minecraft.

­– Minecraft er enkelt forklart digital Lego. Du styrer spilleren din fritt gjennom en åpen verden bygd opp av blokker i en 3D-verden. Blokkene kan ødelegges og plasseres, og du må sikre din overlevelse ved å skaffe mat og trygghet, forklarer Tomas Kristiansen.

Sjekk også: Verdens mest populære online-spill er ikke engang lansert

Kristiansen er nordisk produktsjef for marketing lagring i Komplett og selvutnevnt spillentusiast. Han forteller at Minecraft har blitt et kulturelt fenomen som har gått litt under nesen på de voksne. Utrolig mange barn spiller ­– blant annet Kristiansens sønn på seks år.

­– Det er intuitivt nok til at han som ikke kan lese perfekt likevel forstår spillet.

Les også: Snart er Super Mario tilbake

I LUFTEN: Du kan bygge hva som helst i Minecraft – og bygningen trenger ikke være på bakkenivå. Foto: Skjermdump Minecraft

Slik fungerer «Survival»-modus

Minecraft har i likhet med mange andre spill flere ulike spillmoduser, hvor målet med det du gjør er forskjellig. Du kan velge mellom fem moduser: Survival, Creative, Hardcore, Adventure og Spectator. De to første er de mest populære, ifølge Werp.

­­– Spillet er mest kjent for «Survival»-modusen, hvor poenget er å overleve. Det er dette de aller fleste starter med når de begynner å spille Minecraft, forklarer youtuberen.

Når du starter et nytt spill vil du bli plassert et tilfeldig sted i Minecrafts 3D-verden. Deretter er det bare å begynne å hogge ned trær og lete etter andre «supplies», slik at du kan bygge deg et hus. Etter hvert som tiden går vil nemlig solen gå ned, og da gjelder det å ha forberedt seg.

­– Så lenge det er lyst vil du være i fred, men om natten kommer monstrene og zombiene frem.

Så du denne? Her er spillene du bør glede deg til i høst

Grafikk: VG Parnerstudio

Har du bygget deg et slags le for monstrene, eller såkalte fiendtlige «mobs», vil du være trygg frem til solen står opp.

Utover det å overleve og bygge, har ikke modusen noe definert mål. Likevel setter mange Minecraft-spillere seg mål, for eksempel å få mye «experience» eller fullføre så mange «achievements» som mulig.

Slik fungerer «Creative»-modus

I «Creative»-modusen er det naturlig nok det å dyrke kreativiteten som gjelder, og en trenger ikke bekymre seg for fiender eller at spillfiguren skal bli sulten.

– Jeg synes det kuleste er å spille kreativt og bygge sine helt egne bygninger. Det finnes mange ulike byggeblokker, blant annet i stein, gress og tre. Det er bare fantasien som setter grensene for hva du kan bygge, sier Werp.

Les også: Disse gamerne tjener millioner og blir gjenkjent på gaten

Sønnen til Kristiansen spiller mest kreativt og bruker ofte YouTube til å herme etter andre spillere eller hente inspirasjon.

 – Selv om han ikke forstår engelsk forstår han veldig mye, og vi ser en utrolig utvikling i språkferdighetene hans etter at han begynte å spille Minecraft.

Helena Werp har lagt ut flere Minecraft-videoer på sin YouTube-kanal. Se for eksempel denne, hvor hun spiller på «Sonen»:

Lærerikt og sosialt

I fjor ga Microsoft ut en egen versjon av Minecraft som er ment til bruk i skolen, og flere skoler har allerede tatt spillet inn i undervisningen.

– Med Minecraft lærer barn og unge å utfolde seg kreativt, og de lærer matte og geometri på en gøyal måte, påpeker Kristiansen.

Minecraft kan du spille både på mobilen, PC, Mac eller en spillkonsoll, og du kan selv velge om du vil spille offline, på en server med vennene dine, eller på en tilfeldig server.

– Hvis man spiller kreativt spiller man ofte alene, men du finner også servere der du kan bygge sammen med andre. Jeg synes det er morsomst å spille med venner, og har blitt kjent med mange gjennom Minecraft, sier Werp.

Hvis du ønsker å spille kun med venner, er den enkleste og sikreste måten å kjøpe ditt eget «realm» gjennom Minecrafts nettsider. Da oppretter du en egen server hvor kun du og vennene du inviterer har tilgang. På den måten sikrer du at uvedkomne ikke får tilgang.

Les også: Spillene som kan gjøre deg smartere

OVERLEVELSES-MODUS: Om dagen er det ikke så mange farer å skimte, men så snart natten kryper på bør du finne et trygt sted å være. Foto: Skjermdump Minecraft

Minecraft for viderekomne

Ønsker du å ta Minecraft-opplevelsen til et mer avansert nivå, kan du modifisere spillet – populært kalt å «modde». «Modde» betyr å installere utvidelser til Minecraft som er laget av en tredjepart.

Så du denne? Alt du trenger å vite om Nintendo Switch

Noen modifiserer spillet for å bedre grafikken og lyssettingen, mens andre legger til mengder av nytt innhold. De mest avanserte lager utvidelser ved hjelp av Javascript, men heldigvis finnes det ferdige «plug-ins» du kan laste ned dersom du ikke kan kode. 

– Det finnes mange «drag and drop» programmer du kan bruke for å lage egne modifikasjoner til Minecraft, uten at du trenger å kunne en linje kode. Bruk Youtube og let deg frem. Her finner du en rekke gode tips og instruksjonsvideoer for hvordan du kan «modde» Minecraft, sier Kristiansen.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.