­– Når det gjelder mus, tastatur og headset er det mange som har personlige preferanser – og hva du selv foretrekker bør så klart spille en viktig rolle når du skal investere i gamingutstyr, sier Espen Harring, spillansvarlig i Komplett.

Les også: Dette er nytt i FIFA 18

Han er naturlig nok en ivrig gamer selv, både på konsoll og PC, men bruker mest tid på spill foran PC-en.

GAMER: Espen Harring bruker gjerne fritiden til å game, og da er det viktig med riktig utstyr, blant annet en god gaming-stol. Foto: Produsenten/Privat

– Personlig liker jeg store tastaturer, og jeg er glad i den taktile følelsen du får av et mekanisk tastatur. Men de som spiller FPS (førstepersonsskytespill) ønsker ofte svært kompakte tastaturer, siden de gjerne bruker noen få taster når de spiller, forklarer Harring.

Hva slags spill du spiller har med andre ord også en betydning for hva slags utstyr som passer for deg.

Så du denne? Her er spillene du bør glede deg til i høst

­– Dermed er det vanskelig å gi gode anbefalinger som passer til alle, men her er spesifikasjonene som er relevante å merke seg – og produktene som er mest populære hos oss akkurat nå.

PC-skjerm

Hvis du har lagt ned både tid og penger i å bygge en kraftig gaming-PC, bør du også ha en PC-skjerm som står i stil til maskinen.

­– Det hjelper ikke å ha et veldig godt skjermkort på PC-en om du ikke har en god nok skjerm, konstaterer Harring.

Når en spiller er det viktig at bildet oppdateres så hurtig og presist som mulig, og da er det avgjørende at skjermens oppdateringsfrekvens (Hz) er høy nok og at responstiden (ms eller millisekunder) er lav.

Interessert i E-sport? Slik kan DU bli en proff gamer

­– Noen mener at øyet ikke greier å se forskjell, men jeg mener personlig at jeg ser stor forskjell på en skjerm med 60 Hz og en med 144 Hz. Om du kan se at noen dukker opp rundt et hjørne litt raskere, kan det ha mye å si for spillet.

Hans anbefaling er derfor å velge en skjerm med oppdateringsfrekvens på minst 144 Hz og en responstid på mellom èn og to millisekunder. Når det gjelder størrelse er det mest vanlig med skjermer i størrelsen 24 til 27 tommer, selv om det også finnes langt større skjermer på markedet.

Tastatur

Mens de fleste av oss bruker såkalte membran- eller «rubber dome»-tastaturer i dag, foretrekker mange gamere mekaniske tastaturer. For dem som husker de tunge og bråkete tastaturene fra 80- og 90-tallet, er det denne typen tastaturer vi snakker om.

På slike tastaturer har hver enkelt knapp en separat bryter, eller switch, som gjør at du ikke trenger å trykke knappene helt ned før de reagerer. Og det er også derfor de egner seg så godt til gaming.

Sjekk også: Disse gamerne tjener millioner og blir gjenkjent på gaten

­Her kan du velge mellom ulik trykksensitivitet og hva slags tilbakemelding tastene skal gi. Av tastaturene som bruker produsenten Cherry sine switcher, er variantene Cherry MX Red og Cherry MX brown de mest populære, forklarer Harring. 

­– Switchene er definitivt viktig for mange, men hvilke du bør velge handler om smak og behag.

Noe annet som er viktig å tenke på er størrelsen på tastaturet.

­– Veldig mange FPS-spillere (førstepersonsskytespill-spillere) ønsker tastaturer uten numeriske taster på siden – mens andre gamere vil ha svære tastaturer med mulighet for tilpassing av flere taster.

Mus

Når det gjelder valg av riktig type gamingmus bør du ifølge eksperten tenke over hva slags grep du har.

­– Jeg har for eksempel et håndflategrep, og har valgt mus deretter.

Med håndflategrep mener Harring at hele håndflaten ligger over musen. Andre har såkalt «klo-grep», som betyr at fingrene ikke ligger inntil, men skaper et åpenrom.

I tillegg er det verdt å merke seg begrepet DPI («dots per inch», eller punkter per tomme), en spesifikasjon som forteller hvor hurtig eller sensitiv musen er. Om du for eksempel spiller førstepersonsskytespill er det helt avgjørende med høy DPI.

­– Hvis du spiller store multiplayer-spill kan det også være greit å ha flere taster på musen, men det er som regel helt overflødig for FPS-spillere.

Les også: Slik får du liv i den gamle spillkonsollen

Headset

Det aller viktigste med et godt gaming-headset er så klart lyden, og at headsettet er behagelig å ha på. Mens mange gamere foretrekker «over ear»-varianter, er det mange som liker best «on ear»-hodetelefoner ­­­– som ligger på og ikke over øret.

­– Det at lyden er mest mulig direksjonell er også veldig viktig, slik at du for eksempel hører hvor skuddene kommer ifra. Det kan du med headset med 7.1-surround, eller såkalt virtuell surround, så lenge programvaren er god nok.

­– I tillegg er mikrofon et must. Her er det viktigst at det ikke skurrer veldig, slik at dem du spiller mot ikke blir forstyrret. Personlig liker jeg også å kunne vippe bort mikrofonen, forklarer Harring.

Legg merke til spesifikasjoner som 7.1-surround eller virtuell surround for lydkvalitet, og støyreduksjon og ekkoreduksjon for mikrofon.

Les mer om spill-headset: Få bedre spillopplevelse med riktig gaming-headset

Stol

Sist men ikke minst er det viktig å tenke på hvordan du sitter foran PC-en, og mange vil da velge å investere i en behagelig gaming-stol.

­– Igjen er det sånn at folk har ulike preferanser når det gjelder valg av stol. Mitt tips er å legge litt penger i det, og velge et etablert merke. Du skal tross alt sitte i den en god stund.

Les også: Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC

Hvis du velger en stol i skinn bør du forsikre deg om at den har god nok lufting, og du må huske på å velge en stol som passer til din høyde og vekt.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.