For tredje år på rad ble Deichmanske bibliotek i Oslo fylt med 300 jenter fra fjerde og femte-trinn, klare for verdens beste teknologiske skoledag – «Girl Tech Fest». 

Dagen arrangeres av «Jenter Koder», med mål om å inspirere jenter til å se de uante mulighetene teknologien byr på og øke antall jenter som velger realfag og datateknologi etter videregående skole. 

– Teknologi vil utvilsomt være den viktigste og mest spennende industrien å jobbe i fremover. Dessverre er det altfor få jenter som interesserer seg for teknologi. Det skal vi gjøre noe med, forteller initiativtaker Mailen Greve, som jobber som digital program manager i Accenture og er en av gründerne bak «Jenter Koder» og «Oda-nettverket».

Les også: Her er spillene du bør glede deg til i høst

TEKNOLOGISK MORO: Mailen Greve fra «Jenter Koder» mener det er viktig å la barna få leke med teknologien. FOTO: VG Partnerstudio

I løpet av dagen er jentene innom to stasjoner – en kodestasjon der de får prøvd grunnleggende konsepter i programmering, og en valgfri workshop. Musikk og rytmer programmeres, 3D-ananaser produseres og verdensproblemer løses ved hjelp av nye app-idéer.

– Det er viktig at jenter får øynene opp for hvor viktig og artig teknologi er. Vi ønsker å få jenter til å forstå at de har mulighet til å være med å forme fremtiden. Ungene kan mer enn de tror. De må bare få muligheten til å boltre seg, prøve og leke, forteller Greve og fortsetter: 

– På Girl Tech Fest får jentene ta del i utviklingen. Ikke bare bruke den, men være med på å skape den. Det handler om å få barna til å se at alt rundt oss er skapt av noen. En stol er ikke bare en stol. Den er noens idé. Den er tegnet, designet og produsert av noen. 

Les mer: Disse PC-spørsmålene vil nordmenn ha svar på 

Med jentene på laget

I dag er kun 15-20 prosent av dem som jobber i IT-bransjen kvinner. Skal denne trenden snu, er det viktig å fange jenters interesse tidlig. På den måten skal «Jenter Koder»-initiativet skape positive endringer oppover i systemet på lang sikt. 

–  Ingen av oss vet hvordan fremtidens jobber ser ut. Men vi kan med sikkerhet si at teknologi blir viktig, og vi kommer til å trenge flere utviklere. Uten jentene på laget kommer vi til å få et problem, forklarer Greve. 

Ifølge Greve er lærere og foreldre de viktigste bidragsyterne for å få unge jenter interessert i teknologi – men også de største barrierene. 

–  Mange lærere kvier seg for å introdusere barna for teknologi, fordi de ikke kan det selv. Dette er helt feil. Lærere trenger ikke kunne alt. De kan komme hit og lære sammen med barna. 

Selv har tech-eksperten troen på visuell læring – og mener barn må få prøve, ikke bare høre om alle mulighetene. Det gir mye mer glede og større mestringsfølelse. 

– Det er det jeg kaller «taktil læring». Barn lærer så mye mer når de får lov til å bruke hendene sine. Her får de en liten smakebit på hva de kan lage ved hjelp av teknologi. Så avslutter vi dagen med en liten «Cliffhanger», forteller hun.

– Dette er som å være på en god rockekonsert. Når bandet går av scenen blir du stående igjen og tenke at du vil ha mer! 

Så du denne? Barnas første PC

Generasjon Innovasjon

Blant tegninger av roboter, apper og en hårføner, sitter tre fjerdeklassinger fra Kringsjå skole i Oslo. Ved hjelp av batterier, en tusj, to hjul, litt glitter og elektroniske byggeklosser har Josefine (9), Agnes (9) og Ingrid (9) laget en selvkjørende bil. 

– Den trenger ikke bensin. Og det er bra for miljøet, forteller jentene ivrig. 
FREMTIDENS TEKNOLOGER: I fremtiden skal Josefine, Agnes og Ingrid skal bygge sine egne PC-er selv.  FOTO: VG Partnerstudio

Det er første gang jentene er med på Girl Tech Fest, og det rår liten tvil om at jentene er fornøyd med dagen. Og selv om tittelen «utvikler» ikke er på listen over hva de skal drive med som voksne, har de tro på at den teknologiske kunnskapen de lærer under Girl Tech Fest vil komme godt med. 

– Jeg skal bli statsminister, forteller Josefine bestemt. Og alt godteri skal bli gratis. 

– Jeg skal bli journalist, sier Agnes. 

Ingrid nikker bekreftende – jeg også. 

Hva slags teknologi kommer dere til å bruke i jobbene deres? 

– Telefon. Og PC. Den skal vi bygge selv, sier Josefine. 

Les også: Velg riktig telefon til barna

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.