iOS 11 byr på hundrevis av justeringer og oppdateringer til iPhone, og er ifølge Apple-sjefen selv, den største og mest avanserte oppdateringen til nå. 

Apple-ekspert Daniel Rosenquist, som står bak bloggen «Det store Eplet», har allerede brukt betaversjonen av i iOS 11 i lang tid og mener det er mye å glede seg over.

– Selv om iPad er den enheten som har fått flest nye funksjoner denne gangen, får iPhone flere av de aller beste nyhetene, og blir enda noen hakk bedre enn tidligere, sier Rosenquist.

FORNØYD: Daniel Rosenquist mener en av de viktigste nyhetene er at bilder og video ikke lenger tar opp like mye plass på telefonen.  FOTO: Privat

Bedre minne og «levende» bilder

For deg som stadig plages med fullt minne på telefonen, er oppdateringen en skikkelig livredder.  

– Bilder og videoer er nå komprimert på en annen måte, og tar bare opp omtrent halvparten av plassen de gjorde før. Det betyr mye mer lagringsplass, noe som er et gjentagende problem for mange. 

Apple lover også at du skal kunne ta enda skarpere og bedre bilder med den nye kamera-oppdateringen. I tillegg har de lagt til flere muligheter for å trimme «Live Photo». Med effektene «Sprett», «Gjenta» og «Lang lukkertid», blir bildene enda mer «levende». 

Finn et «Live Photo» i bilde-appen > sveip opp for å velge effekt > velg effekten du vil bruke. 

Smartere Siri

PERSONLIG DJ: Siri kan nå hjelpe deg med å finne musikk du liker.  FOTO: VG Partnerstudio

Ingen oppdatering uten en finpuss av vår trofaste assistent Siri. 

– Siri har blitt enda noen hakk smartere og mer produktiv i iOS 11. Selv har jeg ikke merket dette noe nevneverdig i løpet av de ukene jeg har brukt den nye programvaren, forteller Rosenquist.

Noen praktiske forbedringer er det likevel. Siri fungerer for første gang på tvers av enheter, som gjør det lettere for Siri å lære deg å kjenne. Siri har også vært på språkkurs siden forrige oppdatering, og har lært seg å oversette språk på direkten. Språkkunnskapene hennes er foreløpig begrenset til å oversette engelske ord og uttrykk til fransk, italiensk, kinesisk, spansk og tysk, men det ryktes at reportoaret vil utvides ved senere oppdateringer. 

I tilegg er Siri nå kompatibel med flere bankapper og har tatt på seg jobben som din personlige DJ. Bruker du Apple Music til å streame musikk lærer Siri seg hva slags musikksmak du har, og du kan be henne pent om å sette på en sang du liker. 

Har du ikke aktivert talefunksjon for Siri? Klikk deg inn på Innstillinger > Siri > skru på Tillat «Hei Siri». Nå kan du aktivere assistenten ved å bare si «Hei Siri».

Les mer: Slik blir du ekspert på Instagram Stories

Bedre Meldinger-App

TYDELIG BESKJED: Med effektene Ekko og Lyskaster er det vanskelig å overse innholdet i meldinger.  FOTO: VG Partnerstudio 

Apple har også tatt grep for å gjøre kommunikasjonen morsommere og mer brukervennlig. 

– En veldig god nyhet med iMessage i iOS11 er at de nå synkroniseres på tvers av enhetene dine via iCloud. Det betyr at du kan motta, svare og holde deg oppdatert på meldinger sømløst mellom iPhone, iPad eller Mac, forklarer eksperten. 

– Dette har til en viss grad vært mulig fra før, men ikke uten at du har vært nødt til å justere en rekke innstillinger.

 I tillegg er appene nå mer sentrale i Meldinger-appen. 

– Apple vil gjøre det lettere å åpne og bruke klistremerker eller andre tilleggsfunksjoner, og det finnes flere nye muligheter for å «sprite opp» meldingene dine, forklarer eksperten. 

Tips! Føler du at budskapet i meldingene dine ikke når helt frem? Prøv Smarts favoritt-effekter Ekko og Lyskaster. 

Gå til meldinger > Skriv melding > Hold inne pilen til venstre i tekstfeltet > Velg bakgrunn > swipe til du finner din favoritt. 

Så du denne? Fire grunner til at Apple TV er verdt hver krone

Ta kontroll

NYTT KONTROLLPANEL: Skreddersy ditt eget kontrollpanel, slik at du raskt kan finne frem til de kontrollene du bruker mest. FOTO: VG Partnerstudio

Det nye kontrollsenteret er totalforandret med helt nytt utseende og alle kontrollene samlet på én side. Dette kan nok oppleves uvant for mange, men gir flere fordeler, forteller eksperten. 

– Den største nyheten er at du nå selv kan velge hva som skal være der. I Innstillinger kan du nå også velge bort lommelykt hvis du ikke bruker den, men legge til nedtelling, for eksempel. Utover det fungerer det omtrent som forventet, der du kan slå av og på enkle innstillinger eller åpne funksjoner.  

Hvis du vil legge til eller fjerne objekter i kontrollpanelet går du til Innstillinger > Kontrollsenter > Tilpass kontroller. 

En annen ny funksjon, er at du nå kan ta opp video av sekvenser på skjermen din.

For å starte et skjermopptak må du først legge til funksjonen i kontrollsenteret, og du vil deretter finne en opptaksknapp når du sveiper fingeren oppover skjermen.

Screenshots: 

ENKEL REDIGERING: Ta skjermdump, marker eller tegn på bildet og send til venner. Enklere blir det ikke. FOTO: VG Partnerstudio

Frem til nå har du kunnet lagre et skjermbilde ved å trykke på hjem-knappen og låse-knappen samtidig. Nå blir funksjonen betydelig utvidet. 

– Du tar skjermbilder akkurat som før, men i stedet for at et skjermbilde bare legger seg som et vanlig bilde i kamerarullen din, kan du nå både redigere det og sende det videre med en gang, forklarer Rosenquist.

Etter at du har tatt et skjermbilde åpnes et lite vindu nederst til venstre, og herfra kan du åpne bildet du nettopp tok. Her kan du skrive, tegne, markere eller beskjære skjermbildet veldig enkelt.

Les også: Åtte «skjulte» messenger triks du bør lære deg

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.