Det finnes en hel jungel av PC-skjermer, noe som kan være frustrerende for de som ikke helt vet hva de skal se etter. Det er ikke nødvendigvis slik at dyrest er best – i alle fall ikke for alle.

– Det finnes utallige skjermer i dag, og grunnen til det er for å dekke kundenes behov, sier Are Sørensen som er er nordisk produktsjef for monitorer, projektorer, printere og scannere i Komplett.

Les også: Slik velger du riktig TV

Han mener det er vanskelig å gi generelle råd, fordi det finnes så mange ulike preferanser der ute. Det finnes likevel noen pekepinner.

– Det er viktig at skjermen må stå i stil til maskinen man eier. Kjøper man for eksempel dyre spillskjermer med høy oppløsning og høy Hertz, krever dette mye av maskinen og særlig skjermkort. De dyreste spillskjermene i dag krever i noen tilfeller to av det dyreste skjermkortet som selges for å kunne utnyttes 100 prosent.

I tillegg til å kjøpe en skjerm som egner seg til maskinen du bruker, er det greit å forsikre seg om at skjermen vil passe til ditt bruksområde. Velger du riktig paneltype til din bruk, er du på god vei i riktig retning.

De ulike typene paneler har sine fordeler og ulemper. Her har du oversikten:

Best til gameren: TN-panel

BESTSELGERE: BenQ 24" LED GL2460 og Asus 24" LED VG248QE er blant skjermene med TN-panel som er best solgt hos Komplett. Foto: Produsentene

TN-panel (Twisted Nematic) er den paneltypen som er mest vanlig i PC-skjermer i dag.

Fordeler: Denne typen paneler er generelt lavt priset og har ofte lav responstid, og er derfor godt egnet til å spille spill der responstiden er viktig.

Svakheter: En svakhet er at disse panelene ofte har upresis fargegjengivelse og smal innsynsvinkel. Det gjør at fargene gjerne blir mørke og blasse dersom man ikke sitter rett foran skjermen.

Best egnet til: Gamere og til generell bruk på grunn av det lave prispunktet.

Her finner du alle PC-skjermene hos Komplett med TN-panel.

Sjekk også: Slik trekker du tilbake en feilsendt e-post

Best til grafikeren: VA-panel

MANGE VALG: BenQ 21,5" LED GW2270H og Samsung 34" LED Curved S34E790C er blant skjermene med VA-panel som er i sortiment hos Komplett akkurat nå. Foto: Produsentene

VA (Vertical Alignment)-panel (inkludert S-PVA, AMVA og HMVA) har bedre fargegjengivelse og innsynsvinkel enn TN-paneler, men er svakere der TN-paneler er sterkest.

Fordeler: God fargegjengivelse og bred innsynsvinkel. VA-paneler gir også den beste kontrasten og sortnivå.

Svakheter: Denne type panel har noe tregere responstid enn TN- og IPS-paneler og har høyere signalforsinkelse (input lag).

Best egnet til: Skjermer med VA-panel egner seg godt for bilde- og videobehandling, kontorarbeid, grafisk design og til filmvisning.

Her finner du alle PC-skjermene hos Komplett med VA-panel.

Best «all-round»: IPS-panel

GOD TIL MYE: Asus 27" LED G-Sync Rog Swift PG279Q og Dell 24" LED UltraSharp U2412M. Foto: Produsentene

IPS (In-panel-switching)-panel (inkludert S-IPS, H-IPS, PLS og AHVA) betraktes generelt som det beste «all round»-panelet.

Fordeler: Generelt god fargegjengivelse, innsynsvinkel og bildekvalitet. Enkelte IPS-paneler har lav responstid og er da også egnet for spill med raske bevegelser.

Svakheter: Ingen særskilte svakheter, men kontrast og sortnivå er lavere enn hva man finner på en skjerm med VA-panel.

Best egnet til: Godt egnet til spill, bilde- og videobehandling, kontor og grafisk design – en skjerm som egner seg til det meste.

Her finner du alle PC-skjermene hos Komplett med IPS-panel.

Les også: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.