Med iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X introduserte tech-giganten sine første telefoner med mulighet for trådløs lading – og en egen ladeflate designet for å lade flere enheter samtidig. 

Til nå er det først og fremst Nokia og Samsung som har omfavnet denne teknologien, og de har allerede flere modeller på markedet som er kompatible med trådløse ladere.

Les også: Ny mobil? Slik kommer du i gang

Slik fungerer trådløs lading

Trådløst: Induksjonslading fungerer ved hjelp av to metallspoler – en plassert i mobilen og den andre i laderen.  Illustrasjon: VG Partnerstudio

– Trådløs lading, eller induksjonslading som det også blir kalt, lader opp enheten ved hjelp av to metallspoler. Det er èn metallspole i ladestasjonen og én i mobiltelefonen. Når spolen i ladestasjonen får strøm, skapes det et magnetfelt som overfører energi fra den ene til den andre spolen – og da lades mobilen opp, forklarer Knut Bjarne Gandrud, som forsker på neste generasjons batterier.

Gandrud holder for tiden til i Belgia, hvor han arbeider i forskningsfirmaet IMEC. Han forklarer at ladeteknologien Apple nå har tatt i bruk i sine nye telefoner slett ikke er ny, og at flere av oss bruker teknologien daglig allerede.

– For eksempel bruker både elektroniske tannbørster og induksjonsplater på komfyren den samme teknologien.

Det betyr imidlertid ikke at du kan lade den nye Apple-telefonen på komfyren. Apple har, i likhet med flere andre mobilprodusenter, valgt å bruke Qi-standarden (uttales «chi») – et overraskende trekk fra gjengen som ofte har satset på egne løsninger (for eksempel da de droppet hodetelefonutgangen da iPhone 7 ble lansert).

Så du denne? Snart vil du kunne stjele batteri fra venner

Ikke skadelig med trådløs lading

Med ny teknologi kommer gjerne nye bekymringer – i det minste for noen. Men ifølge eksperten er det liten grunn til å bekymre seg.

– Dette er velkjent teknologi, metallspolene skaper et lite magnetfelt – og jeg vil bli overrasket om det viser seg å være farlig, forklarer Gandrud.

Selv om det er trygt, er det ikke tryggere enn vanlige kablede ladere, og Gandrud anbefaler derfor folk å la være å lade mobilen om natten.

– Når du lader opp et batteri er det alltid en fare for at noe kan gå galt, og at det kan begynne å brenne. Jeg kan imidlertid love at det etter hvert vil komme batterier som ikke er brannfarlige – som da gjør at det ikke vil være noe problem å lade om natten.

Les mer: Fire grunner til at nye Apple TV er verdt hver krone

Trådløs fremtid

Selv om flere og flere produsenter støtter trådløs lading, er det fortsatt en vei å gå før denne teknologien erstatter den «gamle måten» å lade på, forteller Truls Aleksander Hammer, som er produktansvarlig for mobil og nettbrett i Komplett.

– Til nå er ikke teknikken god nok. Vi må nok belage oss på at det vil følge med veggladere til telefoner en god stund fremover, da de lader batteriet raskere. Først den dagen man får trådløse ladere til å gå like fort, kan de bli standard. 

Samsung Galaxy S8+ er en av Samsungs telefoner med støtte for trådløs lading:

Det er likevel flere fordeler ved å kunne lade trådløst. På veien, eller på flyplasser er Qi-løsninger svært praktisk. 

– BMW har allerede integrert Qi-standard i midtkonsollen i sine nyeste biler. Har du en Qi-kompatibel telefon kan du enkelt lade mens du kjører, uten å måtte styre med kabel. 

På enkelte flyplasser har det også begynt å dukke opp bord med innebygde induksjonsladere i områder der reisende sitter for å spise eller slappe av. Da trenger man hverken å ha med seg adapter eller å lete hele flyplassen rundt etter et strømuttak – noe som gjør det veldig enkelt å lade, forteller Hammer. 

– Hvis trådløse ladepunkter i blir utbredt på kafeer, arbeidsplasser og andre steder vi beveger oss, vil ikke hastigheten på laderne lenger være et problem. Da vil vi få jevnlig påfyll av strøm i løpet av dagen og hastighet vil derfor ikke ha like stor betydning.

Hvor langt tid det vil ta før trådløse ladere vil bli utbredt er derimot vanskelig å fastslå. Ifølge eksperten er dette et spørsmål om kostnad.

Les også: Slik blir du en ekspert på Instagram Stories

PS! På øyen Stord i Hordaland finnes verdens største induksjonslader, som hurtiglader batteriet til en hybridferge på ti minutter! Ganske smart.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.