Om du allerede eier en Apple TV, eller er noenlunde teknologiinteressert, er du helt sikkert kjent med hvordan den lille sorte boksen fungerer: Den kobles til TV-en og det trådløse nettet du har hjemme, deretter laster du ned applikasjoner som Netflix, HBO og NRK – og med et par tastetrykk kan du strømme filmer og TV-serier direkte på TV-en din.

Sjekk også: Bli en mester på Apple TV med disse triksene

Du kan bestille Apple TV 4K fra i dag, fredag 15. september, og den vil være tilgjengelig fra 22. september:

Selv om Apple TV 4K ser klin lik ut som sin forgjenger Apple TV (fjerde generasjon), er innholdet i den nye boksen noe ganske annet. Det gjorde Eddy Cue, ansvarlig for internettprogramvare og -tjenester i Apple, klinkende klart da han avduket Apple TV 4K boksen under Apples lanseringsevent i Cupertino, California tirsdag.

– Apple TV 4K bringer kinomagien rett inn i stua di, uttalte Cue under presentasjonen.

Og med stikkordene «4K» og «kinomagi» er det ikke vanskelig å gjette hva som er medieboksens viktigste oppgradering.

Les også: Netflix-triksene du bør kunne

Strømming i 4K-kvalitet

– Den største nyheten er definitivt at Apple TV får støtte for 4K. Det betyr dobbelt så mange piksler – og innhold i 4K ser mye penere ut, sier Apple-ekspert Daniel Rosenquist til Smart. Han står bak bloggen «Det store eplet», og fulgte naturlig nok Apple-lanseringen tett.

APPLE-EKSPERT: Daniel Rosenquist mener Apple TV 4K er en god investering – om du har en TV med 4K og HDR. Foto: Privat

– Det er foreløpig begrenset med innhold i 4K, men det blir mer og mer hele tiden. Særlig Netflix publiserer en hel del i dette formatet, og det er en fryd å se på disse seriene.

Du må imidlertid forsikre deg om at TV-en din har skjermstandarden 4K eller UHD. Har du en TV med Full HD-oppløsning hjemme, vil du nemlig ikke merke noen forskjell med den nye Apple TV-boksen.

– Du kan se på dette som en investering i fremtiden.

Trenger du en ny TV? Slik velger du riktig til ditt behov

Bedre piksler med HDR

En oppgradering til 4K vil med andre ord gi et bilde med flere piksler, men det er så klart ikke den eneste forbedringen i Apple TV 4K. Medieboksen har også støtte for HDR, som gjør at hver eneste piksel blir bedre og gjengir flere detaljer i bildet.

– Mens 4K handler om antall piksler, handler HDR om kvaliteten på pikslene, forklarer Rosenquist.

– Også her må du sjekke at TV-en din har støtte for HDR før du investerer i ny Apple TV. Men gjør den det vil du nok merke bedre bilder nesten over hele linja. Ikke bare på video, men også på spill. Apple har gjort et stort poeng av Apple TV 4K som spillmaskin, og HDR vil ifølge utviklerne gi bedre spill også.

Les også: Slik velger du rett lyd i stua

Hvis du er usikker på om TV-en din har 4K og HDR kan du for eksempel søke etter TV-ens produktnavn på produsentens nettsider, eller ta en titt i produktmanualen om du har den liggende. Er TV-en noen år gammel, er det imidlertid høy sannsynlighet for at den hverken har 4K eller HDR.

KLARERE: Med HDR blir bildet gjengitt med flere detaljer. Foto: AP

Bedre innhold

Men hva hjelper det med 4K og HDR hvis det er begrenset med innhold, tenker du kanskje? Vel, Apple har så klart sørget for at også dette løses innen Apple TV 4K sendes ut til forbrukerne.

– Bedre innhold fra Netflix i 4K er tilgjengelig med en gang den nye boksen kommer. I tillegg oppgraderer Apple iTunes-biblioteket ditt til 4K, og filmkjøp og -leie i 4K vil ikke koste mer enn det vanlig HD-innhold gjør i dag, sier Apple-eksperten og legger til:

– Det gjør terskelen for å begynne å nyte 4K-innhold veldig lav.

Så du denne? Slik finner du frem i strømme-jungelen

TV-app til Norge senere i år

BLANT FÅ LAND: TV-appen til Apple kommer til Norge innen årsskiftet, mens nesten hele verden må vente. Foto: AP

En annen nyhet som ble vist frem under lanseringen, er en TV-app som samler innhold fra alle strømmetjenestene dine. Denne er allerede tilgjengelig i USA, men mot slutten av året vil denne også bli tilgjengelig i Norge.

– Om du følger med på «Game of Thrones» og «House of Cards», kan du se de nye episodene rett i TV-applikasjonen, selv om den ene serien er på HBO og den andre på Netflix. Når det blir støtte for apper som TV 2, Viaplay og NRK vil du få alle favorittprogrammene dine samlet på et sted, forklarer Rosenquist.

Les også: Her er spillene du bør glede deg til i høst

Med denne funksjonen trenger du med andre ord ikke bytte mellom flere ulike apper når du ser på serier.

– I tillegg blir programmene synkronisert mellom Apple TV, iPhone og iPad. Du kan starte en episode med mobilen på bussen, og fortsette på TV-en når du er hjemme. Det er ganse kult!

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.