På ett år har Instagram Stories gått fra å være en «Snapchat-kopi» til å bli en svært hyppig brukt funksjon i det Facebook-eide sosiale mediet.

Faktisk er det langt flere som bruker Instagram Stories enn Snapchat, ifølge Techcrunch. Instagram Stories-funksjonen har nemlig 250 millioner daglige brukere, mot Snapchats 166 millioner.

Les også: Fire nye Snapchat-funksjoner

For å legge ut en «story» på Instagram åpner du appen og sveiper fingeren mot høyre, eller trykker på kamera-ikonet øverst til venstre på skjermen. Deretter knipser du et bilde eller en film og poster det. Storyen din vil da ligge ute i et døgn før den går vekk – altså rimelig likt som på Snapchat. I tillegg kan du sende bildet eller videoen til utvalgte venner – igjen temmelig likt.

Men du kan selvsagt sprite opp postene dine før du legger dem ut, og det er her vi skal hjelpe med noen tips på veien. Smart har dykket ned i Instagram Stories, og funnet frem til de morsomste og mest anvendelige funksjonene:

1. Tegn med «alle» farger

Hvis du vil tegne eller legge til en tekst, trykker du på et av tegneverktøyene eller tekstikonet øverst til høyre på skjermen. Men fargepaletten du finner her er ganske begrenset. Holder du fingeren over én av fargene «forvandles» imidlertig paletten til en fargeskala med nær sagt alle farger. Ganske smart!

Sjekk også: iMessage-triksene du bør kunne

2. Legg på et fargefilter

Hvis du vil lage en enkel post, for eksempel til en tekst, kan du fargelegge bakgrunnen eller legge et fargefilter over bildet. Du trenger heldigvis ikke tegne krussedull på krussedull for å dekke skjermen.

Trykk deg inn på tegneverktøyet og velg tusj-ikonet helt til venstre, deretter velger du en av fargene. Trykker du på skjermen og holder fingeren der, vil hele skjermen fargelegges i den valgte fargen. Velger du derimot tusj-ikonet til høyre, vil du få et gjennomsiktig fargefilter når du holder fingeren inne.

Så du denne? Nyttige ting Siri kan hjelpe deg med - og noen morsomme ting å spørre om

3. Lag et selfie-klistremerke

Trykker du på klistremerke-ikonet etter du har tatt et bilde, får du opp ulike «klistremerker» du kan feste hvor som helst på bildet ditt. I sammensuriet av ikoner finner du et kamera, og hvis du trykker på dette kan du ta en selfie du kan plassere på bildet. Det kan gi en ganske morsom effekt.

Les også: Lademytene du trodde var fakta

4. Nevn en venn i innlegget

I likhet med vanlige bilder du poster på Instagram, kan du i Instagram Stories «tagge» venner eller andre brukerkontoer. Storyen vil ikke dukke opp på profilen til den du har «tagget», men vennene dine kan enkelt klikke seg inn på profilen direkte fra storyen din. Du velger bare tekstverktøyet og skriver inn @ etterfulgt av brukernavnet.

5. Bruk et ansiktsfilter

Vi kjenner vel alle til filtrene fra Snapchat, men alle er ikke klar over at Instagram Stories også har flere filter å velge mellom. Før du tar en selfie trykker du helt enkelt på det lille ansiktet til høyre for utløserknappen. Der kan du velge mellom blomsterkranser, søte dyreører og såkalte «beauty»-filtre. Det er ikke akkurat en nødvendighet i Instagram-feeden, men likevel kjekt å vite om.

Vurderer du Sonos-høyttalere? Her er de beste funksjonene

6. Spill inn «hands free»-video

Hvis du trodde du måtte holde fingeren inne når du filmer en video, er du nok ikke alene. Slik er det på Snapchat, og slik er det hvis du velger den «vanlige» kameramodusen på Instagram Stories. Men hvis du sveiper til venstre får du opp flere ulike moduser, blant annet «håndfri», som gjør at du kan sette fra deg mobilen mens den filmer. Rett og slett en hendig funksjon om du trenger hendene dine.

Alltid tom for batteri? Her er ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

7. Skjul story fra enkelte brukerkontoer

Vegrer du deg for å legge ut en post på Instagram Stories fordi du vet at alle følgerne dine kan se hva du legger ut? Det er faktisk veldig lett å blokkere folk fra denne funksjonen, slik at bare de aller nærmeste vennene dine får se hva du holder på med. Klikk deg inn på din egen brukerprofil, velg (...)-ikonet øverst til høyre, trykk på «Historieinnstillinger» og velg hvem du vil skjule storyen din fra.

8. Last opp et bilde som er eldre enn 24 timer

Et «kriterie» for Instagram Stories-poster er at bildet eller videoen du legger ut må være fra det siste døgnet. Det er med andre ord ikke mulig å publisere «throwbacks» fra ferieturen, eller «flashbacks» fra gamledager. Eller? Et superenkelt triks for å snike seg rundt dette, er å ta et skjermbilde av bildet du vil poste. Så lett er det altså å lure Instagram til å tro at du fremdeles koser deg på en solrik strand, selv om du egentlig er hjemme i sofaen.

Sjekk også: Fem iPhone-triks som kan løse dine hverdagsproblemer

Annonse

Julegavetips!

Vi har samlet alle våre beste tips til julegaver på en og samme side slik at julehandelen skal gå enklere for deg. Visste du at Komplett har over 100 000 varer i en og samme butikk som enkelt lar deg gjøre unna julehandelen i en fei?