For mange studenter betyr det å studere at en går på forelesninger, leser bøker fra perm til perm, kanskje skriver noen sammendrag og repeterer før eksamen.

– Det har vært forsket en god del på utbyttet av ulike studieteknikker, og det er dessverre slik at de som er minst effektive også brukes mest. Det å lese pensum flere ganger, markere tekst med markeringstusj og skrive egne sammendrag viser seg faktisk å gi minst tilbake, forklarer Magnus Ingebrigtsen.

Trenger du hjelp til å velge student-PC? Her er studiestedene Komplett besøker denne høsten

EKSPERT: Magnus Ingebrigtsen deler sine beste råd til hvordan du som student kan utnytte tiden din bedre. Foto: Ronald Johansen

Ingebrigtsen studerer til master i psykologi ved universitetet i Tromsø, og forsker på folks innstilling til læring. I tillegg står han bak bedriften «Moderne Studieteknikk», der han holder kurs og foredrag for å hjelpe studenter og elever med å lære mer effektivt.

– Det er selvsagt individuelle forskjeller, men du kan sitte igjen med tre til fire ganger så mye om du studerer på en smartere måte.

Les også: Student-guiden: Slik velger du riktig PC til studiene

Følger du disse tre prinsippene er du ifølge eksperten på god vei mot å lære raskere:

Prinsipp 1: Les mindre og forsøk å «komme på» mer

En teknikk som fungerer godt for mange er noe Ingebrigtsen kaller for «komme på»-trening, hvor du bruker litt tid på å lese, og mer tid på å løse oppgaver, eller gjenkalle det du har lært. Forskning på temaet viser nemlig at det å trene på å hente frem informasjon, gjør at du enklere husker stoffet, ifølge læringseksperten.

–  Ideelt sett bør du bruke 30 prosent av tiden på å lese, og 70 prosent på å teste deg selv eller prøve å komme på det du har lært.

Så du denne? Derfor bør du velge 2-i-1-PC som student

Årsaken er ifølge Ingebrigtsen at vi har to forskjellige typer «minnestyrker»: Selve minnet og «veien fram» til et minne.

– Ofte er problemet at du ikke kommer på svaret – selv om du egentlig kan stoffet. Ofte bruker man for mye tid på å «ta inn» kunnskap og for lite tid på å «hente ut» kunnskapen.

Enkle måter å øve mer på å komme på, er for eksempel ved å forklare til en medstudent hva du akkurat lærte, eller legge ned boka og skrive ned hovedpunktene av det du leste. Det er mer krevende, men også mye mer effektivt enn passiv lytting eller lesing, ifølge Ingebrigtsen.

Prinsipp 2: Tren til eksamen med oppgaver i tilfeldig rekkefølge

Når du skal løse oppgaver mener eksperten det er hensiktsmessig å mikse oppgaver fra ulike kapitler – spesielt når du arbeider med fag eller emner som gir deg nye ferdigheter, slik som matematikk eller statistikk.

– Hvis du løser oppgaver fra kapittel tre, vet du allerede at du skal bruke teknikkene fra kapittel 3. Men på eksamen vil du ikke få vite hva slags teknikk du skal bruke, så du må lære deg å gjenkjenne teknikken for å løse oppgaven.

For å være best mulig rustet til eksamen råder derfor Ingebrigtsen studenter til å trene på oppgaver i tilfeldig rekkefølge, slik det blir på eksamen. Klipp ut oppgaver fra alle kapitlene, bland dem og trekk en tilfeldig før du løser dem. Gjør det gjerne sammen med en gruppe, slik at dere kan diskutere dere frem til hvilken type oppgave det er før dere går igang.

Les mer: Velg riktig PC til bruk med Adobe-pakken

Prinsipp 3: Studer på forskjellige steder

Ifølge Ingebrigtsen er det blitt forsket mye på hvordan omgivelsene vi lærer i påvirker hukommelsen vår – såkalt kontekstbasert læring.

–  Forskning viser at omgivelsene blander seg inn i minnene våre, og kan enten hindre oss eller hjelpe oss å komme på det vi har lært. En studie delte en gruppe A, som repeterte stoffet to ganger i ett rom, men tok eksamen i et annet rom, og gruppe B, som repeterte i to forskjellige rom, og tok eksamen i et tredje rom. Gruppe B scoret 40 prosent bedre enn gruppe A, bare fordi de hadde repetert i to forskjellige omgivelser, forklarer han og legger til:

– Denne lille innsatsen, som bare krever at du flytter deg fra ett rom til et annet, kan faktisk løfte en hel karakter på eksamen.

Ingebrigtsen har selv tre ulike foretrukne steder der han studerer: Én leseplass på campus, én på kafé og én hjemme i sofaen.

Sjekk også: Slik bygger du ditt eget hjemmekontor

For å enkelt anvende prinsippene over råder eksperten deg til å bruke én av disse to appene:

Anki (gratis til desktop og i Google Play, 269 kr i App Store)

ØV MED «FLASHCARDS»: Prøv å komme på svaret før du trykker «Show Answer», og vurder etterpå hvor vanskelig eller enkelt det var. Skjermdump: Anki

Dette er en superenkel app for å lage «flashcards», eller spørsmålskort. Den hjelper deg med å øve på pensumet du har jobbet med. Du får opp et spørsmål, et hint, eller et bilde, og deretter må du prøve å komme på svaret.

– Du lager egne kortstokker med dine egne notater, eller du kan laste ned andre folk sine «decks». Jeg har selv både laget og funnet mye bra i Anki, og lært alt fra spansk, anatomi og fysiologi til statistikk.

EGNE KORT: Legg til kort i Anki-kortstokken fra mobil eller desktop. Skjermdump: Anki

Når du bruker Anki for å øve, spør appen hvor lett eller vanskelig det var å komme på svaret. Var det veldig lett, går det lang tid før appen ber deg repetere kortet, og om det var vanskelig, kommer det tilbake bare 10 minutter eller en dag etterpå. Alt dette styres av appen, slik at du slipper å tenke på når du burde repetere.

– Anki kombinerer de tre prinsippene, altså «komme på»-trening, tilfeldig fordelte oppgaver, og siden det er på mobilen, kan du øve hvor som helst – hjemme, på bussen eller et helt annet sted.

Eksperten tipser om å bruke Anki i studiegrupper, og dele «decks» med hverandre. Det gir et ekstra insentiv til å lage gode spørsmålskort, og jobben fordeles på flere.

Sjekk også: Syv tegn på at du bør bytte PC

Klikk her for å laste ned AnkiMobile Flashcards i App Store, eller her for å laste ned AnkiDroid Flashcards i Google Play.

NB! Det finnes flere ulike varianter av applikasjonen, og liknende apper, men Ingebrigtsen peker her på originalversjonen.

Memrise (Gratis med kjøp i app i App Store og Google Play)

LÆRESPILL: Lær nye ferdigheter og språk ved hjelp av «spillet» Memrise. Skjermdump: Memrise

I likhet med Anki er dette en applikasjon med flashcards, men i Memrise finner du kun ferdiglagde kortstokker. Appen fokuserer mye på språklæring, men det finnes også mange andre temaer du kan fordype deg i, for eksempel HTML-koding og anatomi.

– Appen er veldig godt laget og er mer «gamified» enn Anki. Her blir øvingen mer som et spill, hvor du får belønninger og går videre til et nytt level.

Klikk her for å laste ned Memrise i App Store, eller her for å laste ned i Google Play.

Leste du denne? Dingsene som hjelper deg gjennom fadderuka

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.