Tradisjonelle laptoper – med skjerm, tastatur, styreflate og muligheten til å klappe maskinen sammen – er fremdeles de mest solgte datamaskinene. Men de siste årene har det kommet en utfordrer på banen. 

Les også: Syv tegn på at du bør bytte PC

I elektronikkbransjen kalles disse for 2-i-1-PC, 2-in-1, eller hybrid-laptop – og poenget er at enheten er en kombinasjon av laptop og nettbrett.

– Forskjellen mellom en vanlig PC og 2-i-1-PC er design og utseende. Med en konvertibel PC har man mulighet til å vri skjermen 360 grader rundt, slik at man også kan bruke skjermen som et nettbrett, forklarer Robin Jørgensen, markedsansvarlig for konsument-PC-er i Komplett.

Jørgensen forklarer at det finnes to ulike typer 2-i-1-PC-er: Konvertible PC-er og PC-er som er «detachable», eller avtagbare.

– På «detachable» PC-er har man i tillegg muligheten til å fjerne tastaturet som er koblet til skjermen. Den innovative løsningen gir produktene fleksibilitet og muligheter du ellers ikke ville hatt med en bærbar PC, enten du skal bruke din 2-i-1-PC på jobb eller til underholdning.

Les mer: Slik sjekker du om laptop-batteriet ditt bør byttes ut

Markedsansvarlig for konsument-PC-er, Robin Jørgensen, og kunderådgiver Knut Magnus Myrebøe i Komplett anbefaler 2-i-1-PC til studenter . FOTO: PRIVAT

Perfekt for studenter

Studenter er ofte er på farten mellom forelesningssaler og biblioteket. Kunderådgiver Knut Magnus Myrebøe i Komplett forteller at 2-I-1-PC-er da kan være en fordel.

– Det er viktig med en liten og lett maskin for de som er mye på farten. Her spiller vekt og størrelse en stor rolle.

Sjekk også: Så lett bytter du harddisk selv

Men også funksjonene til maskinene er viktige. Ved å kunne bruke maskinene som nettbrett og laptop, gir dette studenter mye mer fleksibilitet.

– Studier kan være så mangt og mange studier krever ikke at du trenger å bruke mange tunge programvarer. Men om du studerer for å bli arkitekt, ingeniør eller holder på med bilderedigering i Photoshop, trenger maskinen litt mer futt under panseret. 

SMART VALG: Microsoft Surface maskinene kommer i mange forskjellige prisklasser og hardware, forteller Knut Magnus Myrebøe i Komplett. Han mener fordelene med Surface er at de er små, kompakte maskiner med god oppløsning, i tillegg til at de har avtagbart tastatur. FOTO: KOMPLETT

Myrebøe forteller at fordelen med 2-i-1 er at mange av modellene ikke ofrer størrelse, funksjon og vekt mot hardware.

– Du kan fint få en liten og lett maskin som kan brukes som både laptop og nettbrett, men likevel kjøre programmene skolen krever at maskinen skal klare.
FLEKSIBEL: Med Acer Switch får du ikke like mange funksjoner som Surface, men du får en fleksibel maskin som er liten og lett med god batteritid til en mye lavere prisklasse. FOTO: KOMPLETT

Lurer du på om 2-i-1-PC er noe for deg til studiestart? Smart har summert opp de viktigste fordelene med å velge en 2-i-1-PC:

1. Design og vekt

Det finnes mange laptoper med godt design. At 2-i-1-PC-er ofte ser bra ut, er altså ikke unikt for disse enhetene.

Det som er en viktig fordel med hybridene er at de ofte er lette og tynne, påpeker Jørgensen. 

Likevel går ikke dette på bekostning av skjermstørrelse. Skjermene er typisk mellom 12 og 14 tommer, med andre ord samme størrelse som mange laptoper.

2. Flere bruksmuligheter

På grunn av designet og fleksibiliteten, kan 2-i-1-PC-er være en fin løsning for dem som liker å bruke både nettbrett og laptop, men som kanskje synes det er unødvendig å ha flere enheter. 

Bruk PC-en som du ville brukt en vanlig laptop, eller ta i bruk touchskjermen, slik du gjør med iPaden eller nettbrettet.

3. Godt med ytelse

2-i-1-PC-er kombinerer nettbrettets nette design med innmaten til en laptop – med andre ord noe av det beste fra begge typer produkt.

Investerer du i en high-end hybrid, slik som HP Spectre x360, får du en tynn og stilig enhet med god ytelse.

4. Lang batteritid

Nettbrettene har relativt god batterikapasitet, men 2-i-1-PC-ene har selvsagt ikke noe dårligere batteritid – snarere tvert imot. Det kan være greit, hvis det er få stikkontakter i forelesningssalen. 

Den største fordelen med de gode hybridene, er at du kan være rimelig sikker på at størrelsen og fleksibiliteten ikke går utover hverken batteritid eller kraft.

VIDEO: Slik gikk det da Komplett lot en student teste en 2-i-1 PC

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.