– To-trinnsbekreftelse er sikrere enn vanlig pålogging. Uten dette kan fremmede komme rett inn på kontoen, uten noen sperrer, sier IT-ekspert Jørund Heimholt i Datahjelperne

Slik fungerer det: Når du logger inn på kontoen din, får du tilsendt en engangskode til telefonen din. Når du taster inn denne koden på innloggingssiden, kommer du inn på kontoen du ønsker. Man må altså gjennom to steg for å komme seg inn der du har personlig informasjon – slik som mail, Facebook, Google eller Snapchat. 

GRAFIKK: VG PARTNERSTUDIO

Du har sikkert vært borte i to-trinnsbekreftelse tidligere, for eksempel når du logger deg inn i nettbanken med BankID. 

– Innlogging må godkjennes via en annen enhet, som for eksempel en mobil-app eller SMS, sier Heimholt.

Les også: Gammel PC? Dette må du gjøre før du kvitter deg med den

Google Autentisering er én av løsningene du kan velge. Med denne appen kan du få engangskoder fra både Google og en rekke andre aktører, slik som Facebook, Outlook, Skype og Dropbox.

Her kan du laste ned Googles verifiserings-app for iOS og Android (gratis).

Mats Authen i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mener det viktigste argumentet for å aktivere to-trinnsbekreftelse er at et passord alene ofte ikke er trygt nok.

– Å lage passord som er sikre – og som du husker – er ikke alltid like lett. Resultatet blir derfor ofte at passordene enten blir gjenbrukt eller ikke er sikre nok. Er de ikke gode nok, sier det seg selv at et ekstra lag med sikkerhet er nødvendig. To-trinnsbekreftelse reduserer risikoen betraktelig, opplyser Authen.

Frastjålet mobilen i sommer? Da må du gjøre dette

Har du ikke mobilen tilgjengelig?

Når løsningen er aktivert, blir det å ha mobiltelefonen i nærheten ekstra viktig. Hvis ikke kan du fort få problemer med å logge på Facebook, mail eller andre tjenester.

– To-trinnsbekreftelse er lagt opp til slik at man må bruke mobil, forteller Heimholt. 

Les også: Slik gjør du mailboksen klar før ferien

Men fortvil ikke. Skulle du miste telefonen, kan du også bruke to-trinnsbekreftelse ved hjelp av dataen din.

Appen Authy kan da være et godt gratisalternativ, som kan lastes ned til nettleseren Chrome, til desktop og til både iOS- og Android-enheter.

Du kan lese mer og laste ned Authy her (gratis).

Kan skje alle 

Hvilken informasjon hackerne er ute etter, avhenger av ulike faktorer, ifølge Authen.

– Det varierer veldig av hva slags konto det er. Du har jo ikke de samme verdiene tilgjengelig på Instagram-kontoen din som på en e-postkonto. 

Han forteller at også alle, helt tilfeldig, kan risikere å bli utsatt for automatiserte angrep. Blir du utsatt for et angrep, er det ikke nødvendigvis fordi noen er ute etter deg, men snarere fordi du tilfeldigvis har en brukernavn-passord-kombinasjon som de kjenner til, eller fordi passordet ditt er svakt og lar seg knekke. 

– Målet er da gjerne å spre noe til vennene eller kontaktene dine, gjerne et svindelforsøk eller skadevare. I sosiale medier kan de også finne på å gjøre om profilen til reklame for eksempel lugubre datingsider.

– Hva gjør du hvis noen allerede har fått tilgang til kontoen din?

– Om du fortsatt har tilgang selv, bytt passord og aktiver to-trinnsbekreftelse (om mulig). Om passordet er endret, forsøk å tilbakestille det ved hjelp av e-post. Og om e-postadressen også er endret, prøv å få hjelp av kundeservice, sier Authen.

Under finner du en guide for hvordan du enkelt kan aktivere dette på Facebook, Google, Snapchat, og Instagram:

Slik setter du det opp 

1. Klikk her for å gå til sikkerhetsinnstillinger i Facebook.

2. Trykk på «Rediger» under «Godkjenning for innlogging».

3. Her huker du av «Be om en sikkerhetskode for å få tilgang til brukerkontoen min fra ukjente nettlesere» og trykk deretter «Kom i gang».

4. Velg «Annet» og deretter «Fortsett».

5. Fyll inn telefonnummeret ditt og trykk «Fortsett».

6. Du vil nå motta en SMS med en bekreftelseskode. Skriv inn koden og trykk «Bekreft».

7. Du har nå satt opp en to-trinns bekreftelse på kontoen og kan trykke «Bekreft». 

Les også: Privatmodus på telefonen: Hvor privat er det egentlig?

Gjennom Google-kontoen din kan uvedkommende få tilgang til både mail, lagrede dokumenter, kalenderen din og YouTube-kontoen din. Med andre ord: mye informasjon du sikkert ikke ønsker at skal havne i feil hender. 

1. Trykk her for å gå til siden for to-trinnsbekreftelse hos Google. Det kan hende at du må logge på Google-kontoen din.

2. Velg «Kom i gang».

3. Følg den trinnvise konfigureringsprosessen.

4. Når du er ferdig, blir du sendt til innstillingssiden for to-trinnsbekreftelse. Gå gjennom innstillingene dine, og legg til reservenummer. Neste gang du logger på, får du en SMS med en bekreftelseskode. Du har også muligheten til å bruke en sikkerhetsnøkkel for to-trinnsbekreftelse.

Sikkerhetsekspert: Slik gjør du enkelt nettet ditt sikrere

1. Gå til kameramodus og trykk på Snapchat-ikonet

2. Trykk på tannhjulet øverst til høyre.

3. Under innstillinger trykker du på «Innloggingsverifisering» og deretter «Fortsett»

4. Du kan velge om du vil konfigurere to-trinnsbekreftelse med SMS eller en verifiseringsapp (for eksempel Google Authenticator eller Authy).

5. Hvis du velger SMS, vil du få tilsendt en seks-sifret kode på SMS. Fyll inn koden i feltet.

6. Trykk så på «Generer kode», eller du kan velge å gjøre dette ved en senere anledning. 

7. Bekreft passord og lagre gjenopprettingskoden på et trygt sted.

Les også: Fire helt nye Snapchat-funksjoner

1. Gå inn på kontoen din og trykk på «Innstillinger». 

2. Trykk på «Totrinnsverifisering».

3. For å aktivere to-trinnsbekreftelse, må du legge inn ett telefonnummer til kontoen din. Har du ikke gjort det allerede, trykker du på «Legg til nummer».

4. Tast inn telefonnummeret ditt og trykk deg videre. 

5. Du vil nå motta en kode på sms, som du taster inn i appen. Og vips, så har du gjort kontoen din tryggere. 

Ønsker du å sikre Facebook- og mail-kontoen din ytteligere? SMART har tidligere skrevet en sak om hvordan du kan unngå hacking her

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.