– Sikkerhetskopiering av telefonen er en helt nødvendig back-up om du vil ta vare på ting du ikke vil miste. Det er mange år siden sist jeg tok feriebilder med noe annet enn telefonen, og det ville vært veldig trist for meg om alt det forsvant fordi jeg mistet telefonen eller den ble stjålet, forteller Apple-ekspert og blogger Daniel Rosenquist. 

Tar du sikkerhetskopier med jevne mellomrom, er du sikret mot slike hendelser, forteller Rosenquist som driver bloggen «Det Store Eplet», hvor han skriver om Apple-produkter.

Les også: Slik lader du mobilen raskest

– I dag følger det med sikkerhetskopiering av ulike slag til de fleste enheter, og det meste kan lastes automatisk opp i skyen, sier Oskar Gårdsrud Paulsrud, som skriver om teknologi og Android-produkter på bloggen Tektagon.

Vi har bedt ekspertene komme med deres beste tips til hvordan du enklest kan sikkerhetskopiere din iPhone- eller Android-telefon.

MOBIL-EKSPERTER: Apple-blogger Daniel Rosenquist og Android-ekspert Oskar Gårdsrud Paulsrud deler sine råd.  Foto: PRIVAT/DROIDNYTT

For Apple

Hvis du er iPhone-bruker, mener Rosenquist at prosessen er enkel: 

– Innebygd i iOS ligger en funksjon som automatisk tar backup av alt innholdet på telefonen din hver eneste gang du lader og samtidig er koblet til et trådløst nettverk.

Likevel er det to ting du må tenke på, påpeker han. For det første må du skru på denne funksjonen. Det andre er at du må sørge for å ha nok plass i iCloud.

Sjekk også: Seks nyttige Philips Hue-triks

– Du får fem gigabyte gratis av Apple, men det holder stort sett ikke. Selv betaler jeg noen tiere i måneden for å ha nok lagringsplass i skyen.

Slik gjør du: Gå til Innstillinger ➡️ Trykk på Apple-ID-en din på toppen av skjermbildet ➡️ Velg iCloud ➡️ Skroll deg ned til iCloud-sikkerhetskopi og sørg for at denne er «på».

SJEKK SKYEN: Gå inn på innstillinger på iPhone og se til at du har skrudd på iCloud-sikkerhetskopi. Foto: Skjermdump iPhone

Rosenquist forteller at du selvsagt også kan koble telefonen til en datamaskin med iTunes, og ta en sikkerhetskopi som lagres på maskinen din. 

– Fordelen med iCloud er at den alltid er oppdatert, og det er lett å få tilbake alle bilder, kontakter og innstillinger på en ny enhet med et par tastetrykk.

Det finnes andre app-er og nett-tjenester som lar deg sikkerhetskopiere enten hele telefonen eller bare noe av innholdet. Disse kan være billigere, men er ifølge Rosenquist ikke enklere. Det skyldes at de krever en viss egeninnsats.

Les også: Fem grunner til å bytte til digital dørlås

ALTERNATIV: Ønsker du å benytte noe annet enn iCloud, kan Googles bildeløsning være et godt alternativ. Foto: VG PARTNERSTUDIO

– «Google Photos»-appen for iPhone kan automatisk laste opp hele bildebiblioteket ditt gratis. Her må du passe på å åpne app-en med jevne mellomrom for å laste opp nye bilder. Du kan også synkronisere for eksempel kontakter med en Gmail-konto og på den måten lagre de et annet sted enn på telefonen.

Rosenquist anbefaler derfor Apple-brukere å betale de få kronene det koster for lagringsplass i iCloud og aktivere automatisk backup. 

– Det virker, og er ekstremt enkelt og effektivt.

Ønsker du å bruke Google Photos på din iPhone, kan du laste ned appen i App Store her.

For Android

Paulsrud, som selv er Android-bruker, sier at sikkerhetskopiering er noe han veldig sjelden tenker over, siden han har automatisert alt. 

Les også: De beste trådløse høyttalerne akkurat nå

I motsetning til iPhones enkle sikkerhetskopiering, må du med Android benytte deg av flere tjenester for å sikkerhetskopiere innholdet på telefonen din. 

– Til SMS og anropslogg bruker jeg en app som heter «SMS Backup & Restore», som lar deg ta backup til ulike skylagringstjenester, eller bare overføre fra telefon til telefon via WiFi-Direct.

Klikk her for å laste ned SMS Backup & Restore i Google Play.

SMART: Bytter du telefon ofte eller ønsker å få med alle meldinger og anrop, er app-en «SMS Backup & Restore» en god løsning. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Paulsrud forteller at han kun bruker denne app-en når han skal overføre informasjon til en ny telefon. Hvis du ønsker å ta regelmessige sikkerhetskopier, er det mulig å sette opp den opp med ulike tidsintervaller. Android-eksperten anbefaler å gjøre det annenhver eller hver tredje måned.

– Jeg lagrer alle kontaktenemine på Google-kontoen. Noen Android-telefoner gjør dette automatisk, mens andre må du velge lagringsdestinasjon. 

Dette gjør du enkelt ved å gå inn på en kontakt, og velge at den skal lagres på Google-kontoen din, i stedet for telefonen din. 

Sjekk også: Treningsdingsene som får deg i form denne våren

Når det kommer til automatisk lagring og sikkerhetskopiering av bilder, forteller Paulsrud at det finnes flere muligheter.

– «Dropbox» og «Microsoft Onedrive» gir deg muligheten til automatisk å laste opp alle bildene dine til skyen, men dette krever lagringsplass på kontoen. Hvis ikke du vil betale for ekstra plass, kan den fort fylles opp.

Klikk her for å laste ned Dropbox, eller klikk her for å laste ned Microsoft Onedrive i Google Play,

FLERE MULIGHETER: Det finnes mange app-er tilgjengelig i Play-butikken for deg som ønsker å sikkerhetskopiere telefonen din. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Han forteller at Google derfor kanskje er det beste alternativet for deg som ikke ønsker å punge ut de ekstra kronene. «Google Photos» er en app som erstatter galleri-appen din, og lar deg også laste opp alle bilder automatisk. 

– Google gjør en liten komprimering, men ikke så stor at det gjør noe. Med denne komprimeringen lar de deg laste opp ubegrenset med bilder i app-en. Dette skjer helt automatisk, og du kan bestemme selv om den skal laste opp med mobildata eller bare Wi-Fi.

Klikk her for å laste ned Google Photos i Google Play.

Lag din egen «sky» hjemme: Slik tar du backup av familiebilder, videoer og filer

Han legger til at du kan laste ned programvare for sikkerhetskopiering fra Google Play-butikken, eller fra de ulike mobilprodusentene, for å overføre innholdet til datamaskinen din, men dette kan ofte være litt tungvint. 

– Skylagring er løsningen for sikkerhetskopiering av mobiltelefoner. Det er ikke mye å lagre, og du bruker derfor sjeldent mer plass enn det du får gratis fra de ulike tjenestene, avslutter Paulsrud.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.