Apple-ekspert Daniel Rosenquist, som står bak bloggen «Det store eplet», har allerede testet operativsystemet som kommer til iOS-enhetene til høsten.

– Det er utvilsomt iPad som får de mest spennende nyhetene denne gangen, og det var på tide. Men også iPhone får flere av de aller beste nyhetene, og blir enda noen hakk bedre med oppdateringen.

Les også: Åtte «skjulte» Messenger-triks du bør lære deg

APPLE-EKSPERT: Daniel Rosenquist skriver om Apple-nyheter og -tips på bloggen sin. Foto: Privat

Operativsystemet ble vist frem under Apples pressekonferanse i juni, men de som har meldt seg på Apples betaprogram, har kunnet bruke en testversjon av iOS 11 en stund.

Hvis du ikke klarer å vente til høsten, kan du logge deg inn med din Apple-ID, og laste ned betaversjonen av iOS 11 på Apples nettsider. Husk imidlertid at dette ikke er den endelige versjonen av operativsystemet, og derfor kan ha noen småfeil.

Sjekk også: Fem iPhone-triks som kan løse hverdagsproblemene dine

Her har Apple-eksperten trukket frem de viktigste høydepunktene:

1. Helt ny «dock» (kun til iPad)

NESTEN SOM MAC: Bunnen av iPad-skjermen har fått en oppgradering i iOS 11, med en ny «dock». Skjermdump: iPad Pro

Ifølge Rosenquist er den nye «docken» en av de største enkeltnyhetene i iOS 11. Den er forbeholdt iPad, og i kombinasjon med det nye kontrollsenteret (neste punkt), blir nettbrettet nærmest en fullverdig datamaskin.

Tidligere har du på iPad kunnet plassere inntil seks apper på «dock»-linjen, som du finner nederst på hjem-skjermen.

– Sveiper du opp fra bunnen av skjermen nå, uansett hva du driver med, får du opp en svært anvendelig ny «dock». Her kan du plassere en masse apper, og den inneholder også dine mest brukte apper.

Les også: Ni tips: Derfor kan Siri være smart for deg

2. Multitasking (kun til iPad) – og nytt kontrollsenter

MULTITASKING: På iPad kan en nå bruke tre apper på samme tid, og en kan enkelt lime inn bilder eller tekst fra én app til en annen. Her er det Notater og VG.no i Safari-appen som er oppe samtidig. Skjermdump: iPad Pro

Kontrollsenteret finner du når du sveiper fingeren oppover skjermen på din iPhone eller iPad – og på iPad finner du her en app-velger, som tar over for funksjonen du i dag aktiverer når du dobbelttrykker på hjem-knappen.

– Til sammen eliminerer «docken» og kontrollsenteret behovet for å gå omveien om hjem-skjermen hele tiden. Det er også mye lettere å kjøre inntil tre apper samtidig på skjermen. Nå kan du også dra og slippe filer, bilder og tekst fra én app til en annen. For første gang lever iPad Pro opp til sitt navn!

Les også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

TILPASS KONTROLLER: Legg til eller fjern funksjoner, slik at du raskt finner de relevante verktøyene i kontrollsenteret. Skjermdump: iPhone

Det nye kontrollsenteret er ifølge Apple-eksperten uvant, men på noen måter er det også mye bedre.

– Først og fremst kan du tilpasse det slik du selv ønsker. Du kan legge til snarveier til notater, skjermopptak, fjernkontroll til Apple TV og mye mer.

Kan du disse? Dette betyr symbolene på telefonen din

Slik tilpasser du kontrollsenteret:

Gå til Innstillinger > Kontrollsenter > Tilpass kontroller, og velg hvilke funksjoner du vil lage snarveier til.

3. Et (slags) filsystem

FILARKIV: Med «Arkiver»-appen, kan du nå lagre filer fra e-post eller andre apper. Skjermdump: iPhone

Med iOS 11 følger det en ny applikasjon, «Filer», som gjør det lettere å bruke, organisere og arbeide med filer på både iPhone og iPad.

– Endelig har man et sted å lagre en fil, og hente opp filer fra en annen app eller en e-post, for eksempel.

Les også: Fire måter å organisere appene dine på

Har du filer lagret i iCloud, eller i en annen skytjeneste som Dropbox, kan du hente disse frem i den nye appen.

4. Bedre skjermbilder og -opptak

TEGN PÅ SKJERMBILDET: Når du tar et skjermbilde i iOS 11, får du mulighet til å legge til tekst og tegninger på bildet. Skjermdump: iPad Pro

Frem til nå har du kunnet lagre et skjermbilde ved å trykke på hjem-knappen og låse-knappen samtidig. Nå blir funksjonen betydelig utvidet.

– Du kan ta skjermbilder som før, men nå legger bildet du har tatt seg som en miniatyr i bunnen av skjermen, og dette bildet kan du redigere, forklarer Rosenquist.

Legg til tekst, tegninger eller beskjær bildet – noe som er perfekt om du vil markere en tekst, eller redigere bort informasjon, før du sender skjermbildet videre.

Så du denne? Snart vil du kunne «stjele» mobilbatteri fra venner

– En annen ny funksjon, er at du nå kan ta opp video av sekvenser på skjermen din.

For å starte et skjermopptak må du først legge til funksjonen i kontrollsenteret, og du vil deretter finne en opptaksknapp når du sveiper fingeren oppover skjermen.

«SCREEN RECORDING»: Når funksjonen er aktivert, kan du enkelt ta opp video av hva du foretar deg på telefonen eller nettbrettet. Skjermdump: iPhone

Slik aktiverer du skjermopptak:

Gå til Innstillinger > Kontrollsenter > Tilpass kontroller > Aktiver «Screen recording»

5. Fjerner apper du ikke bruker

Mange sliter med for lite lagringsplass på iPhone, og med iOS 11 har Apple gjort flere grep for å minimere problemet. Blant annet konverteres bilder og videoer, og skal bare ta opp halve plassen på telefonen, forklarer eksperten.

– I tillegg kan iPhone og iPad nå automatisk fjerne apper du ikke har brukt på lenge. Dette sletter ikke innholdet, men bare appen, og beholder et mørkt ikon på hjem-skjermen. Trykker du på ikonet, lastes appen ned på nytt, og du har all informasjonen du hadde før telefonen midlertidig fjernet den.

Les også: Så enkelt tar du fantastiske bilder med iPhone 7 Plus

6. Bedre iMessage-app

SKRIV MED ÉN HÅND: En av nyhetene i iMessage-appen, er at du kan tilpasse tastaturet, slik at du enklere kan skrive med én hånd. Skjermdump: iPhone

iMessage-appen synkroniseres i iOS 11 på tvers av alle Apple-enhetene dine via iCloud. Det betyr at du kan motta, svare og holde deg oppdatert på meldinger sømløst mellom iPhone, iPad eller Mac.

– Dette har til en viss grad vært mulig fra før, men ikke uten at du har vært nødt til å justere en rekke innstillinger.

Så du? Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

Det kommer i tillegg flere andre funksjoner i iOS 11, som samlet bidrar til at iPhone og iPad blir mer brukervennlige, mener eksperten. 

– For eksempel er det en helt ny App Store, flere muligheter for redigering av bilder og tastaturet kan nå justeres slik at du kan skrive med kun én hånd, avslutter Rosenquist.

Les mer om de nye funksjonene på Apples nettsider her.

Slik justerer du tastaturets størrelse:

Gå til Innstillinger > Generelt > Tastatur > Aktiver flere tastaturer (for eksempel engelsk), slik at du får opp et globus-ikon når du er inne i iMessage-appen > Gå til iMessage, og hold lett på globus-ikonet til du får opp tastaturinnstillinger > Velg tastaturet til høyre for å skrive med høyre hånd.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.