Det kommer stadig smalere og mer avanserte TV-apparater på markedet. Men en flat og smal TV kan fort gå på bekostning av lydkvaliteten, siden det er mindre rom for å bygge inn gode høyttalere.

Derfor blir lydplanken mer og mer populær, forklarer nordisk produktsjef for HiFi i Komplett.no, Anne Grethe Holst.  

 Men hva er egentlig en lydplanke? 

– En lydplanke er kort fortalt en høyttaler som du har under eller i nærheten av en TV. Den henges på veggen, eller plasseres på en stereobenk, forklarer Holst.

Les mer: Velg riktig smart-TV - og slik gjør du den smartere

Høyttalerelementer, forsterkning og prosessering av det digitale lydsignalet er bygget inn, noe som gir svært god lydkvalitet. 

Trådløst 

Men man må skille mellom lydplanke, og lydsokkel, mener ekspertene. 

– Lydsokler er dypere, og best egnet til å plassere på et møbel. Mange foretrekker lydplanker fordi de er tynnere og mer stilrene.

Det finnes også andre alternativer, men lydplanken er klart å anbefale, mener Komplett-ekspertene. 

– Du kan for eksempel kjøpe vanlige tradisjonelle høyttalere og forsterkere. Men mange ønsker ikke ha et synlig stereoanlegg, fordi de ønsker at produktet skal være smått, smart og trådløst, sier produktsjef for lydprodukter i Komplett.no, Erik Berthling Olsen. 

Lyd i alle rom

Har du først kjøpt en god lydplanke kan du gjerne utvide bruken.

– Hvis du kjøper en lydplanke som har multiromsystemfunksjon, for eksempel Sonos, kan du utvide med høyttalere i hele huset, sier Berthling Olsen. 

Sjekk også: Så mye har TV-en forandret seg de siste tjue årene

GIR RÅD: Anne Grethe Holst og Erik Berthling Olsen.  Privat 

Selve lydplanken er svært enkel å montere, forteller han. 

– Du setter den under TV-en eller skrur den fast på veggen. De fleste lydplankene har mulighet til å koble til via blåtann, wifi eller app.  

Få mindre rot i ledningene hjemme: Trådløs lyd er fremtiden

Dette bør du tenke på før du kjøper

Berthling Olsen mener lydplanker kan fungere for alle, uavhengig av budsjett.  

– De rimeligste lydplankene ligger på rundt tusenlappen hos Komplett.no. Men de kan stige opp til 15.000 kroner. Funksjonalitet, og ikke minst lyden, varierer veldig i takt med prisen. De som er litt mer kostbare har flere funksjoner, understreker han.  

Les også: Slik blir du en mester på Apple TV

I tillegg til pris er det et par andre faktorer man bør ta stilling til før man kjøper.   

– Du bør tenke på at lydplanken har de tilkoblingene som trengs til din TV. Det er ofte HDMI eller optisk. Farge og design er også viktig å bestemme seg for før man kjøper, i tillegg til om høyttalerne er trådløse eller ikke. På noen dyrere modeller er det nemlig et trådløst system så du slipper ledning som forstyrrer designet, sier Olsen.

Holst råder flere til å tenke langsiktig når det kommer til pris.  

Gjør du det riktig? Slik monterer du TV-en 

– Jeg ville tenkt på om jeg bare skal bruke lydplanken til TV eller om jeg også vil bruke den til noe annet over tid, for eksempel musikk. Det er lurt å gjøre en sånn vurdering før man investerer. Ønsker man at det skal være et musikkanlegg også, bør man nok ha en som koster litt mer. Dersom du på sikt ønsker å utvide til et trådløst system i hele huset, bør du velge en lydplanke som har mulighet til dette, sier hun. 

Litt ekstra hjelp? Her finner du ordboka du trenger før du lyd-shopper: 

Lydplanke: Oversettelse av det engelske ordet ”sound bar”. En høyttaler formet som en planke med innebygd forsterker, som skal simulere at lyden kommer fra flere steder i rommet. 

Lydsokkel: Mye av det samme som lydplanke, men er større og ment til å stå under en TV.

Surround: Lyd som høres fra flere retninger i rommet. 

Subwoofer: Basskasse som gir bedre lydbilde.

Multiromsystem: Lydsystem som gjør at du kan høre musikk eller lyd i alle rom.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.