– I norsk offentlighet har dataspill et ufortjent dårlig rykte. Debatten foregår på et snevert og lite informert nivå, mener lektor ved Nordahl Grieg videregående skole i Bergen, Tobias Staaby. 

Les også: Slik får du liv i den gamle spillkonsollen din

Han er også spillpedagog for Hordaland fylkeskommune, og driver bloggen «Spillpedagogene» sammen med Aleksander Husøy. De to ivrer for at dataspill i større grad bør tas i bruk som et verktøy for læring i norsk skole.

– Mennesker lærer mest gjennom opplevelser. Å spille er en opplevelse som kan være god for læring. Jeg kaller det «digitale ekskursjoner». Man drar et sted - om enn digitalt -  og får erfaringer som lærere og elever setter i et faglig perspektiv, sier Staaby.

SPILLEKSPERTER: Spillpedagog Tobias Staaby (t.v.) og Espen Harring, markedsansvarlig for spill i Komplett, mener dataspill kan være nyttige til læring. Foto: Privat

Lærer stategisk tenkning 

De siste årene har forskning vist at noen spill også kan være bra for oss. En rapport fra EU, omtalt av blant annet The Guardian, slår fast at dataspill kan være med på å lære barn og unge viktige ferdigheter, som kreativitet og evnen til strategisk tenkning og samarbeid.

Rapporten som ble utarbeidet av EUs ”Committee on the Internal Market and Consumer Protection”, oppfordret europeiske skoler til å vurdere bruk av dataspill i undervisningen.

Mange skoler bruker allerede dataspillet «Minecraft». I november i fjor lanserte Microsoft også en ny versjon som er skreddersydd for klasserommet.

Les mer: Nå kommer Minecraft til bruk i skolen

Seks «smarte» spill 

Espen Harring, markedsansvarlig for spill i Komplett, tipser om spill som øker kreativiteten, språkforståelsen og evnen til strategisk tenkning.

– Velger du de rette spillene, kan du bli smartere. Den som spiller får utfolde seg, og blir for eksempel mer kreativ og mer språkmektig, sier Harring.

Her er Harrings tips:

1. Minecraft

Minecraft er et sandkasse- og overlevelsesspill for PC, mobil og spillkonsoller, som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden. Det går også an å spille sammen med andre. Man kan samarbeide om å bygge, konkurrere om ressursene, eller sloss og ødelegge for hverandre.

Sjekk også: Få bedre spillopplevelse med riktig gaming-headset

– Her kan man utfolde seg kreativt, og via nye versjoner får man til det meste innen skole, læring og mestring. Barn og unge lærer matte og geometri på en gøyal måte. Dataspillet kom i 2009, og er fortsatt veldig populært, sier Harring. 

Klikk her for å se alle de ulike Minecraft-spillene hos Komplett.

2. Sims 4

Sims er en simulasjon av daglige aktiviteter til èn eller flere virtuelle personer, i en mindre forstad utenfor fiktive SimCity. En kan si at spilleren leker i et virtuelt dukkehus.

– Her må spilleren passe på alle basisbehov et menneske har. Alt fra sult og hygiene, til kreativ utfoldelse og sosiale behov. Du kan også bygge hus i alle tenkelige former og fasonger. Spillet er litt mer realistisk enn «Minecraft». Det er litt komplisert for barneskoleelever, men passer fint fra 13-14 år og oppover.

3. Mario Kart

– I dette spillet får konkurranseinstinktet og koordinasjonen testet seg. Det er faktisk forsket på at de som har spilt bilspill som små, lettere lærer å kjøre bil når de blir voksne, sier Harring.

«Mario Kart» er det mest populære bilkjøringsspillet for barn og unge. Det er et uskyldig spill som også fungerer fint for å lære hvordan spill fungerer. Passer for barn fra fire år og oppover.

Har du sett denne? Slik blir du best i Mario Kart

4. Splatoon

– Dette er et skytespill for barn, men du skyter ikke for å drepe, du skyter maling! Det er om å gjøre å male flest områder og motstandere. Spillet lærer deg koordinasjon og du får også testet konkurranseinstinktet. Passer fra sju år og oppover.

5. 1-2 Switch

– 1-2 Switch er en kombinasjon av flere småspill. Det er for eksempel om å gjøre å melke en ku raskest, eller spise en kjeks kjappest. Det er mange ulike dueller. Spillet lærer deg koordinasjon og enkel spillogikk. Passer fra sju år og oppover.

Dette er nytt denne våren: Her er vårens spillnyheter

Sjekk hvordan det gikk da Komplett-gutta testet Nintendo Switch:

6. Ulike sportsspill som ”Fifa”(fotball), ”NBA”(basket), ”Madden”(amerikansk fotball) og ”NHL” (ishockey). 

– Alle disse spillene er realistiske sportsspill, hvor du lærer deg sporten som spilles. Bruker du de engelske versjonene trener du også språkkunnskapene. 

Harring mener følgende kriterier må innfris for at et spill skal gi god læring:

– Det må først og fremst være intuitivt og enkelt å forstå. Samtidig må det være utfordrende nok, sier han.

Harring mener også barn og unge kan bruke spill til å trene opp fremmedspråkkunnskapene, så lenge du holder dem unna oversatte spill.

– Spiller de på nettet, er de nødt til å kommunisere på engelsk. Man lærer raskt å lese, skrive og prate godt når man spiller med andre som også snakker engelsk, sier han.

Les mer om den nyeste Nintendo-en: Alt du trenger å vite om Nintendo Switch

Staaby har stort sett gode erfaringer med å bruke dataspill som et verktøy i undervisningen.

– Det handler i bunn og grunn om å gi læreren flere verktøy i verktøykassa. Dataspill gir umiddelbar feedback, men det er også det mest komplekse mediet som finnes, sier han.

Les mer om spillklassikere: Gamle og nye spill på Nordens største retrospillmesse

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.