Mobilene våre blir bare smartere og smartere, men de færreste av oss har full oversikt over hva de egentlig er kapable til.

Apple-ekspert og -blogger Daniel Rosenquist, bak bloggen «Det store eplet», har heldigvis full kontroll over Apples telefoner, og deler gledelig sin kunnskap med Smart-leserne.

Flere tips: 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

APPLE-KJENNER: Daniel Rosenquist skriver om Apples produkter på bloggen sin. Foto: Privat

1. Få mer lagringsplass på et blunk

Det er mye du kan gjøre for å frigjøre minne på telefonen din. Du kan for eksempel slette ting du ikke har bruk for. Men du kan også «tvinge» telefonen din til å rydde plass, ifølge Rosenquist.

Sjekk også: Slik får du mer lagringsplass på telefonen din

«JUKS» FREM PLASS: Frigjør minne på telefonen med dette litt merkelige trikset. Illustrasjon: iPhone/VG Partnerstudio

– Dette super-trikset er ekstremt effektivt om telefonen din er tom for lagringsplass. Telefonen sparer nemlig på data fra apper, bilder og andre ting du har hatt på telefonen tidligere, og du må tvinge den til å rydde opp i disse filene.

Alt du trenger å gjøre, er å laste ned en applikasjon som er litt for stor, og så slette den igjen.

Les også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Slik gjør du:

1. Gå til Innstillinger > Generelt > Lagring og iCloud-bruk. Under feltet Lagring, vil du se hvor mye ledig plass du har. Bit deg merke i tallet.

2. Gå til App Store og last ned en applikasjon som er større enn lagringsplassen du har ledig på telefonen. Du skal altså finne en applikasjon du egentlig ikke har plass til. Last for eksempel ned appen «Hearthstone», som er gratis og nesten 2 GB.

3. Når appen er ferdig lastet ned, sletter du den fra telefonen. Gå tilbake til punkt én, og se hvor mye plass trikset har frigjort.

NB! Dette fungerer best hvis du har lite lagringsplass tilgjengelig.

2. Endre tekst enklere

Du vet når du har skrevet en hel melding, eller en adresse i nettleseren, og så oppdager du en liten tastefeil? Da gjelder det å trykke på et sted i nærheten av feilen, og håpe på at markøren stiller seg på riktig sted  – noe den selvsagt aldri gjør.

Les også: Ni tips: Derfor kan Siri være smart for deg

­– Det finnes en mye bedre og mer effektiv løsning. Bare trykk fingeren hardt inne, hvor som helst på tastaturet. Da blir nemlig tastaturet gjort om til en styreflate, hvor du kan flytte markøren enkelt, forklarer Rosenquist.

TRYKK HARDT: Slik ser det ut når tastaturet blir en styreflate, og du mye lettere kan plassere markøren i teksten. Illustrasjon: iPhone/VG Partnerstudio

Slik gjør du:

Ved hjelp av 3D Touch, trykker du fingeren hardt på tastaturet. Når tastaturet blir «blankt», kan du styre markøren, og plassere den nøyaktig der du ønsker.

3. Bruk telefonen som forstørrelsesglass

Dette tipset vil kanskje først og fremst treffe lesere som har (eller bør ha) lesebriller på nesen.

Aktiverer du Lupe-funksjonen, kan du zoome inn på hva som helst, kun ved å trippelklikke på hjemtasten på telefonen. Da åpnes en kameraliknende funksjon, som lar deg zoome inn, låse bildet, og endre på kontrasten eller lysstyrken, for best mulig lesbarhet.

Les også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

TRIPPELKLIKK: «Zoom»-funksjonen er godt gjemt, og ukjent for mange, men er veldig enkel å ta i bruk. Illustrasjon: iPhone/VG Partnerstudio

Slik gjør du:

Gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Lupe. Når funksjonen er aktivert, trippelklikker du på hjem-knappen for å bruke telefonen som forstørrelsesglass.

PS! Hvis du ønsker større tekst på telefonen din går du til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Større tekst, og justerer tekststørrelsen her.

Så du denne? De nyeste Snapchat-funksjonene

4. Lag PDF av «alt»

Det er ikke alle som er klar over det, men iPhonen kan lage PDF-filer, som du kan videresende eller lagre i skyen.

­– Det er langt fra alle apper som lar deg eksportere PDF-er, men ved å gå en liten omvei, kan du gjøre det fra nesten hvor som helst, sier Apple-eksperten.

STEG-FOR-STEG: Når du har trykket på «skriv ut» og «zoomet» inn på dokumentet, kan du sende avsted en PDF-fil fra telefonen din. Illustrasjon: iPhone/VG Partnerstudio

Slik gjør du:

Hvis du for eksempel er inne på en nettside, trykker du på Skriv ut > Når du får opp Skrivervalg, bruker du to fingre til å «zoome» inn på dokumentet eller siden > Trykk deretter på den nye delingsknappen som dukker opp nederst til venstre. Nå har du «laget» en PDF-fil, som du kan sende videre med e-post, eller til en app som støtter formatet.

Les også: Apple-eksperten testet Samsung Galaxy S8: – Den beste telefonen på markedet

5. Smart kalkulatortriks

Hvis du bruker iPhone-kalkulatoren jevnlig, har du kanskje bannet litt for deg selv, fordi du langt inn i et regnestykke har klart å trykke på en tast for mye.

Ofte trenger du ikke starte på nytt igjen, men bare sveipe fingeren over tallene, for å fjerne det siste tallet du trykket på.

SVEIP VEKK: Med et enkelt sveip over skjermen, fjerner du det siste tallet. Illustrasjon: iPhone/VG Partnerstudio

Slik gjør du:

Hvis du ikke har trykket på et av de matematiske symbolene ennå, kan du sveipe fingeren til høyre eller venstre for å fjerne det siste tallet, slik at du slipper å taste inn regnestykket på nytt.

Bonustips! Om du snur telefonen horisontalt, får du opp flere kalkulatorfunksjoner.

Les også: Lademytene du trodde var fakta

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.