Det at nettverkets dekning ikke er like god i hele boligen, er et problem mange kan kjenne seg igjen i.

– Dette problemet har tidligere blitt løst ved å montere «range extendere», som forsterker ruterens signaler, forklarer Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktsjef for nettverk og smarte hjem i Komplett, og fortsetter:

– Men hvis du har problemer med dekningen og vurderer å bytte ut ruteren i dag, bør du velge et mesh-system.

Les flere internett-tips: Tabbene som kan gi deg dårlig nett

Mesh-systemene består av to eller flere små enheter, som mottar, sender og forsterker det trådløse signalet videre til hele boligen.

Avhengig av produsent, kan du montere inntil ti slike enheter til ett og samme nettverk – med samme nettverksnavn og passord – og rekkevidden er langt større enn med en vanlig trådløs ruter.

Se hvordan det gikk da Komplett fikset det dårlige nettet i tre ulike hjem i denne videoen:

Les saken her: Slik fikser du dårlig nett hjemme

Slik fungerer mesh

Til forskjell fra en ruter med «range extender» koblet til, vil enhetene i mesh-systemet sende like sterke signaler – så lenge de ikke er plassert veldig langt fra hverandre, forklarer nettverkseksperten.

– Nodene i mesh-nettverket er laget for å snakke sammen, noe som gjør at intelligensen er mye høyere enn i range extenderne.

KRAFTIGE SIGNALER: Mesh-enhetene sender like sterke signaler, hvis de er plassert riktig i boligen din. Illustrasjon: VG Partnerstudio

Måten range extenderen, eller forsterkeren, fungerer er nemlig ved å opprette et nytt nettverk, basert på signalene som finnes der den monteres.

Som følge av dette, forstår ikke alltid mobiltelefoner, nettbrett og laptoper at de bør bytte fra «ruter-nettet» til «forsterker-nettet», når du beveger deg fra én plass i boligen til en annen.

Har du PC-problemer? Syv tegn på at du bør bytte pc

Dette problemet er imidlertid ikke til stede i mesh-nettverket, hvor hver node øker Wi-Fi-dekningsområdet, og tilkoblede enheter slipper å bytte mellom ulike nettverk.

FORSTERKER SIGNALER: Med en «range extender» forsterkes signalene fra ruteren, men de vil ikke kunne gi like sterke signaler som ruteren, med mindre forsterkeren er koblet til modemet eller ruteren din med kabel. Illustrasjon: VG Partnerstudio

Viktigere med god rekkevidde når hjemmene blir smartere

– Siden vi kobler stadig flere enheter og smarte hjem-løsninger til nettet hjemme, blir kravet til nettet og dekningen større. Har du for eksempel smart-lyspærer eller en værstasjon utenfor husets fire vegger, er du avhengig av å ha dekning også der, sier Nordbø.

Fikk du med deg denne?: Slik får du et smart hjem allerede i dag

At det ikke lenger er tilstrekkelig med god dekning i sofakroken eller ved kjøkkenbordet, er noe de aller fleste ruter-produsentene tar på alvor.

Det kunne man blant annet se under den gigantiske elektronikkmessen CES, som ble avholdt i Las Vegas i januar, hvor flere av de store aktørene viste frem mesh-løsninger. CNET skrev at det var en «Wi-Fi-system-krig» under årets messe.

– Det skjer veldig mye på dette området akkurat nå, og i løpet av svært kort tid vil stadig flere gå over til mesh.

Les også: Apper og tips til Philips Hue: Få mest mulig ut av smartlyspærene

Lekende lett montering

Så, hva trenger du egentlig, og hvordan monterer du et mesh-nettverk, lurer du kanskje på?

– Legg vekk alt annet! Kjøper du et mesh-system, har du alt du trenger, forklarer Nordbø.

Sjekk også: Slik kan ditt smarthjem se ut om ti år

Med de fleste mesh-systemene er nemlig ruteren bygget inn, slik at alt du trenger å gjøre er å plugge inn en ethernet-kabel fra én av mesh-nodene til modemet ditt.

– Nodene snakker sammen trådløst, men om du har mulighet til å trekke kabel til hver av dem, vil det gi enda bedre dekning, påpeker eksperten.

Når du har plassert enhetene i boligen din, laster du ned en app til telefonen, og med noen få tastetrykk er nettet oppe.

– Det er såre enkelt!

Ikke behov for ekstra god dekning? Slik velger du riktig trådløs ruter

Sjekk hvilke mesh-nettverk nettverkseksperten anbefaler her:

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.