Mens noen av symbolene er åpenbare, er det flere som ikke er like innlysende. Hva betyr for eksempel pilen på iPhone? Og hvorfor har Android så mange ulike ikoner?

Ifølge Truls Aleksander Hammer, nordisk produktsjef for mobil og nettbrett i Komplett, har ofte Android-mobilene flere symboler enn Apple, fordi det er flere funksjoner som kan endres på i Googles operativsystem.

Les også: Slik kan du bruke PC-en ute i solen

– På mange måter er Apples operativsystem enklere enn Android sitt, men det betyr ikke nødvendigvis at Android er mindre brukervennlig, sier Hammer.

Symbolene på iPhone

På Apples telefoner står alle symbolene på toppen av skjermen. På venstre side får man informasjon om dekning og internettforbindelse, mens på høyre side står symboler som informerer om telefonens status, forklarer mobileksperten.

Prikker: Denne kjenner nok de aller fleste til. Dette symbolet viser styrken på mobilnettet ditt. Hvis du ikke har noen dekning vil du få opp beskjeden «Ingen tjeneste».

Wi-Fi: Om du er koblet til et trådløst nettverk, vil det dukke opp et Wi-Fi-symbol ved siden av navnet til mobiloperatøren din. Et helt «fullt» Wi-Fi-symbol, viser at du har svært god forbindelse.

4G/LTE: Dette symbolet viser hva slags type mobilnett du er koblet til (hvis du ikke er koblet til et trådløst nett). Om du ikke har 4G-, eller LTE-dekning som det også kalles av enkelte mobiloperatører, vil du få opp et 3G-symbol, som viser at du er koblet til 3G-nettet, eller E for EDGE-nett – som er det tregeste nettet.

Les også: De perfekte høyttalerne til sommeren

Delt internett: Hvis mobilen din er koblet til et delt internett, for eksempel fra en annen sin telefon, vil du få opp to sirkler ved siden av mobiloperatørens navn.

– Du har nok ikke sett dette symbolet hvis du ikke har brukt denne funksjonen tidligere, men det er ganske opplagt hva det betyr hvis du er koblet til et delt internett, forklarer Hammer.

PS! Hvis du ønsker å dele internett går du til Innstillinger > Delt internett, og følger de enkle stegene som står beskrevet på telefonen din.

Så du denne? Slik gjør du nettet ditt sikrere

Pil: Dette er et tegn mange ikke kjenner til. Hvis dette symbolet vises, betyr det at en av applikasjonene på telefonen din henter inn data om hvor du befinner deg. Hvis du vil finne ut hvilke apper det er som bruker stedstjenester, kan du gå til Innstillinger > Personvern > Stedstjenester

Blåtann: Blåtann-ikonet er kjent for de fleste, men fargen på ikonet kan variere. Hvis symbolet er grått betyr det at funksjonen er aktivert, men at ingen enheter er koblet til telefonen. Blått eller hvitt ikon viser at trådløse hodetelefoner eller andre enheter er paret med telefonen.

Sjekk også: Nyttige ting Siri kan hjelpe deg med - og noen morsomme ting å spørre om

Batteri: Batteri-symbolet er forhåpentligvis kjent for alle, men har du opplevd at symbolet noen ganger lyser gult? Hvis batteriet er gult, betyr det at du har aktivert «spareblussmodus», for å redusere strømforbruket. Sku på Spareblussmodus ved å gå til Innstillinger > Batteri > Aktiver Spareblussmodus

Symbolene på Android

– Oppsettet på de ulike Android-telefonene er ganske likt, men med noen ulikheter. Operativsystemet på Huawei-telefonene kan minne om en blanding av iOS og Android, men ellers er de fleste andre Android-enheter ganske like, forklarer Hammer.

Et av områdene Huawei likner på iPhone, er på statuslinjen, hvor dekning og nettforbindelse vises til venstre, og andre statusikoner dukker opp til høyre – som forklart over.

Fikk du med deg? Fire helt nye Snapchat-funksjoner

Siden Samsung er den største Android-aktøren i Norden, tar vi videre for oss symbolene på nyere Samsung-enheter.

Varsler til venstre: På venstre side av telefonen vil det i blant dukke opp små logoer og ikoner. Et Snapchat-spøkelse viser at du har fått en Snapchat-melding, og Gmail-logoen forteller at du har fått en e-post. Slike varsler har ikke Apples telefoner.

Status til høyre: På høyre side av skjermen vises en rekke andre ikoner, som forteller om mobilens status og hvilke funksjoner som er aktivert.

– Til daglig bruk er de fleste ganske selvforklarende, men noen av disse er ukjente for flere, sier Hammer.

Sjekk også: Treningsdingsene som hjelper deg i form

4G-tale: Flere får opp et symbol som viser at du kan bruke 4G-nettet til å ringe. På noen enheter vil det stå 4G-tale, mens andre får opp et «VoLTE»-symbol. Vises dette symbolet, betyr det at du har bedre lydkvalitet på samtalen.

Wi-Fi/4G med piler: Ved siden av eller under Wi-Fi- eller 4G-symbolet, vises det på mange enheter piler opp og ned. Hvis disse er «fylt» betyr det ofte at du bruker datatrafikk, mens ikonene er gjennomsiktige når du ikke bruker data.

Les også: Apple-eksperten testet Samsung Galaxy S8: – Den beste telefonen på markedet

«Pin»: Hvis en app på telefonen din bruker stedstjenester, altså henter inn data om hvor du befinner deg, vil du få opp et symbol som likner på en «pin» du setter på et kart for å markere en adresse.

Lydløs m/ vibrering: På Android-enheter finnes det et ikon for å vise at mobilen er på lydløs, og et eget ikon for lydløs med vibrering. Har du på vibrering vil det være en bølgete linje ved siden av lydløs-ikonet.

Stoppskilt: Har det dukket opp et stoppskilt på varsellinjen din, betyr det at du har aktivert «ikke forstyrr»-modus. Denne funksjonen kan du aktivere slik at den gjelder i et tidsrom, slik at du ikke blir forstyrret av innkommende anrop eller andre varsler – og du kan velge ut kontakter regelen ikke skal gjelde for.

Stor N: Noen Android-telefoner har NFC-teknologi, hvor du for eksempel kan bruke telefonen til å betale i en bankterminal. Når du bruker denne teknologien vil en stor N dukke opp på skjermen.

Visste du dette? Lademytene du trodde var fakta

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.