– Mario Kart er perfekt å spille med barna. Sønnene mine er åtte og fire år gamle og elsker det. Den eldste er til og med bedre enn meg, sier Mikkel Melsom, innholdskoordinator i Komplett.

Mario Kart 8 Deluxe ble lansert i april og er den første versjonen til Nintendo Switch. Spillet er en oppgradering av Mario Kart 8 til Wii fra 2014. (Se en full oversikt over forskjellene mellom spillene nederst i saken.) 

– Ryktene sier at Mario Kart 9 kommer neste sommer. I mellomtiden er det mye moro å få ut av årets versjon, og det er ikke vanskelig å bli god, sier Melsom. 

Les mer om den nyeste Nintendo-en: Alt du trenger å vite om Nintendo Switch

Tips 1: Lær deg banene på laveste nivå

– For å vinne på høyeste nivå, må du hele tiden ligge riktig i svingene og treffe med fartsøkninger. Ønsker du å bli best, bør du starte på bunnen, sier han.

Mario Kart kan nemlig kjøres på fire forskjellige nivåer: 50, 100, 150 og 200 cc. Jo høyere tall, jo raskere og smartere er motstanderne dine, forklarer Melsom. 

– Hvis du spiller litt på 50 cc med en treg bil, kan du kjapt lære deg banene og bli mye bedre når motstanden er god.

Les mer om spillklassikere: Gamle og nye spill på Nordens største retrospillmesse

ØVELSE GJØR MESTER: På 50 cc er det ikke så farlig å kjøre presist, men på 200 cc er det helt nødvendig. FOTO: BERGSALA / NINTENDO

Tips 2: Bli god til å «drifte» lenge

– Å skrense, eller «drifte», gjennom svinger er noe av det du bør øve deg aller mest på, fortsetter Melsom.

De som har spilt Mario Kart tidligere, vil kjenne igjen styringen: Ved å presse R-knappen på vei inn i en sving, kan du skrense gjennom svingen. Når du drifter får du først blå gnister under bilen, deretter oransje, og til slutt rosa. Fargen indikerer hvor stor fartsøkning du får ut av svingen. 

– Det rosa nivået av gnister er nytt på Switch, dermed kan du tjene enda mer tid her enn før. 

Se video fra Nintendo her – slik får du turbofart av å drifte:

Tips 3: Vær taktisk med doble hjelpemidler 

En stor endring i Switch-utgaven er at du kan du holde to hjelpemidler samtidig. Det gir deg langt større frihet til å planlegge når du skal bruke et knep enn i tidligere spill, forklarer Melsom. 

– Du får bedre hjelpemidler jo lenger bak i feltet du ligger, så når du ligger først får du sjeldent et kraftig våpen. Men med doble hjelpemidler kan du spare røde skall eller lyn til du ligger foran.

Så du denne? Slik fikser du dårlig nett hjemme

Ligger du først i løypa er det også lurt å bli komfortabel med å se bak deg mens du kjører. Da kan du sikte inn våpnene dine på motstandere som kommer bakfra i stor fart. For å se bakover trykker du på X-knappen på kontrollen din, forklarer Melsom. Men husk å ikke se bak deg for lenge av gangen, for da kan det fort gå galt.  

Les også: Slik bruker du det nye GoPro-kameraet

SE BAK DEG: Mange hjelpemidler kan du kaste både forover og bakover. FOTO: BERGSALA / NINTENDO

Tips 4: Pugg snarveier

Et annet viktig moment å lære deg, er snarveier, fortsetter Melsom. De aller fleste banene har nemlig små, skjulte avstikkere du kan ta for å komme deg fortere frem. 

– Det er flere snarveier som kan spare deg for tid, men noen ganger kan det være mer strategisk å ikke velge en snarvei, sier han.

– Uansett bør du lære deg så mange snarveier som mulig hvis du vil vinne. Men bare bruk de du er trygg på, ellers ender du fort opp med å kjøre ut og tape løpet.

En gjennomgang av alle snarveiene i Mario Kart 8 Deluxe finner du hos Polygon.

Sjekk også: Fire helt nye Snapchat-funksjoner

KNIVING OM PLASSENE: En snarvei kan spare deg viktige sekunder i kampen om seieren. FOTO: BERGSALA / NINTENDO

Tips 5: Bruk fartsøkninger på riktig tidspunkt

Et kjent moment fra tidligere spill er fartsøkninger, fortsetter Melsom.

– Du får ekstra fart i landingen hvis du tar triks i lufta når du hopper, og hvis du trykker inn gassen på riktig tidspunkt før løpet starter. 

Tidspunktet du bør trykke inn A-knappen før start på har variert i de forskjellige utgavene av Mario Kart. På Switch gjelder det å trykke idet 2-tallet dukker opp, forklarer han. 

Les også: Syv tegn på at du bør bytte PC

Fartsøkninger er i tillegg nødvendige for å klare mange av snarveiene. Da må du bruke sopper eller kjøre på spesielle felt rett før du kjører ut av løypa, forklarer Melsom. 

– I tillegg sies det at du kan kjøre fra røde skall hvis du bruker fartsøkninger når du spiller på 200 cc. Men det har jeg ikke klart.
Glad i retrospill? Slik får du nytt liv i den gamle spillkonsollen
I SVEVET: Trykker du på R-knappen i lufta får du ekstra fart når du lander. FOTO: BERGSALA / NINTENDO

Tips 6: La barna bruke smartstyring og autoakselerasjon

To helt nye funksjoner gjør det også enklere for nybegynnere å delta på lik linje som erfarne spillere, avslutter Melsom: Smartstyring stopper deg fra å kjøre ut av banen, mens autoakselerasjon sørger for at du alltid holder farten oppe.

– Sønnen min på fire år kjørte bare rett i veggen uten smartstyring, men når han bruker det kan vi fint spille sammen.

Les også: Triksene som gjør at du kan bruke pc-en i sola

Selv har Melsom skrudd av begge funksjonene, og tror de fleste som har spilt en del vil gjøre det samme.

– Det er ikke så kult å bruke assistansen når du kan kjøre ordentlig, men det er en veldig fin måte å få med barna. Begge deler gjør spillet mye lettere. 

Dette er forskjellene på Mario Kart 8 (Wii) og Mario Kart 8 Deluxe (Switch):

Mario Kart 8 Deluxe leveres med alt innholdet til Mario Kart 8, inkludert nedlastbart innhold. I tillegg har Switch-utgaven:

· Seks nye rollefigurer: King Boo, Dry Bones, Bowser Jr., Inkling Girl, Inkling Boy og Gold Mario

· Tre nye biler og to nye hjelpemidler

· Forbedret «battle mode»

· Smartstyring og autoakselerasjon for nybegynnere

· Mulighet til å holde to hjelpemidler samtidig 

· Ekstra mini-turbo i svingene

· Bedre grafikk, nye menyer og mer avansert løpsstatistikk   

Kilder: Mikkel Melsom, Komplett; mariowiki.com

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.