Siden fredag har flere hundre tusen ofre i over 100 land blitt rammet av det massive dataangrepet «Wannacry», som utnytter svakheter i Microsofts operativsystem, ifølge tall fra Europol.

nettsidene sine opplyser Microsoft om hva privatpersoner og bedrifter med Windows bør gjøre for å sikre seg mot angrepet. Det viktigste er, ifølge dem, å installere den siste sikkerhetsoppdateringen.

I tillegg bør en vurdere å oppdatere operativsystemet. Dem som bruker den siste versjonen av Microsofts operativsystem, Windows 10, har nemlig ikke blitt utsatt for viruset, som krypterer brukerens filer, og tar dem som «gissel» frem til brukeren har betalt løsepenger.

Les mer om virustypen her: E-postlesing utgjør størst trussel

Viruset kan spres i nettverket

I motsetning til liknende skadevare, som typisk spres via e-post, ser det ut til at dette viruset kan spre seg videre i et nettverk – helt av seg selv, skriver BBC. Å ikke åpne mistenkelige e-poster er altså ikke tilstrekkelig for å forhindre dette angrepet.

Ifølge seniorkonsulent Rune Marius Rokke i informasjonsselskapet Fence AS, er det ikke et stort problem at privatpersoner blir utsatt for angrep gjennom det trådløse nettet hjemme, men han mener det er viktig å likevel ta sikkerheten på alvor.

– Bedriftsledere i store selskaper er kanskje mer utsatt, men for den gemene hop, er det ikke spesielt vanlig, sier Rokke til Smart.

Ifølge han utgjør det en større trussel å bruke åpne trådløse nettverk, slike du kan koble deg til på en kafé eller på andre offentlige plasser.

– Som privatperson bør man være mer skeptisk til å bruke åpne trådløse nett. Det utgjør en større risiko.

Les mer om det her: Derfor bør du unngå åpne WiFi-nettverk

Om en kriminell får tilgang til en av dine enheter, eller kommer seg inn på nettverket ditt, kan vedkomne nemlig finne ut mye om deg, påpeker Rokke.

– I verste fall kan de hente ut informasjon, og bruke det mot deg til utpressing.

For å være på den sikre siden, anbefaler derfor sikkerhetseksperten å ta tre forholdsregler for å sikre nettet ditt:

1. Bytt til et sterkt passord

For at uvedkomne ikke skal kunne skaffe seg tilgang, bør du bytte passord på nettverket ditt, anbefaler Rokke.

– Selv om passordet en får fra internettleverandøren ofte er vanskelig å gjette seg frem til, bør man likevel bytte passord, og så får man vurdere selv hvor ofte det er hensiktsmessig å bytte det, sier han, og legger til:

– Det viktigste er at det er et sterkt passord.

Les mer om passord: Slik blir brukerkontoene dine hacking-sikre

2. Bruk WPA2

Det andre en bør gjøre, er ifølge sikkerhetseksperten å bruke WPA2, som er en krypteringsmetode som gjør det betydelig vanskeligere for uvedkomne å få tilgang til nettet ditt.

– Du kan se om du bruker WPA2 ved å se på ruterens konfigurasjoner, eller du kan se det når du kobler deg til WiFi-nettet, forklarer Rokke.

Slik sjekker du på PC: Åpne vis nettverkstilkoblinger > Høyreklikk på nettverksnavnet, og velg «status» > Trykk på «trådløse egenskaper» og velg fanen «Sikkerhet». Her vil du se hva slags sikkerhetstype som brukes på nettverket.

Slik sjekker du på Mac: Åpne Nettverk-valgpanelet > Trykk på «Avansert» > Under fanen «WiFi» vil du finne en oversikt over nettverkene maskinen din er koblet til. Under «Sikkerhet» vil du se om nettet har WPA2.

Les også: Slik får du orden i e-postkaoset

3. Skru av WPS

Til sist bør man ifølge Rokke deaktivere WPS, eller såkalt «WiFi Protected Setup», som gjerne brukes av restauranter eller kafeer, for å sette opp en trådløsforbindelse til kunder eller liknende.

– Dette bør man skru av, siden det er enkelt å hacke rutere som bruker WPS.

For å sjekke om du har denne funksjonen aktivert, bør du sjekke brukermanualen til ruteren din. Det er ikke alle rutere som har WPS.

Sett denne? Disse hurtigtastene bør du kunne i Windows

Sjekk om du har ubudne gjester på nettet

Om du mistenker at du har en blindpassasjer på nettet, for eksempel en nabo eller en annen ubuden gjest, kan du laste ned et program som kan sjekke hvem som er koblet til – og med et par tastetrykk kaste ut dem som ikke hører hjemme der.

– Flere rutere kan også gi deg denne informasjonen, men hvor lett det er å finne frem, avhenger av hva slags ruter du bruker. Med dette programmet er det veldig lett , forklarer Rokke.

Last ned SoftPerfect WiFi Guard gratis til Windows her, eller til Mac for 109 kroner i Mac App Store her.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.