I slutten av mars avduket Samsung sin nyeste smarttelefon Galaxy S8 og S8+, og nå har telefonene begynt å komme ut til forbrukerne.

Telefonen har fått skryt fra mange ulike hold – særlig på grunn av designet.

– Førsteinntrykket er at dette er en utrolig lekker telefon. Utseendemessig er dette helt klart den fineste smarttelefonen på markedet akkurat nå, sier Apple-ekspert Daniel Rosenquist, som står bak bloggen «Det store eplet».

Les også: Ekspertenes vurdering av Samsung Galaxy S8-lanseringen

BYTTET UT IPHONE: Daniel Rosenquist har lite å utsette på Samsung Galaxy S8, og er fristet til å bytte frem til lanseringen av iPhone 8. Foto: Privat

Konkurrentene må virkelig jobbe for å lage en bedre telefon

Han mener Samsung har lagt lista skyhøyt for iPhone 8, som er ventet å komme i løpet av året. Så godt som hele fremsiden av Galaxy S8 er dekket av skjerm, noe Apple-bloggeren mener er et langt og viktig skritt for å videreføre smarttelefonene.

– Samsung vant kappløpet om å få til dette på en veldig god måte, og konkurrentene må virkelig jobbe for å lage noe bedre. Denne konkurransen er utrolig nyttig, spesielt for oss forbrukere, sier han og fortsetter:

Sjekk også: Her er de nye mobiltrendene

­– De siste årene har det pågått en krig om å lage de tynneste telefonene. Det har kanskje først og fremst ført til at vi har fått dårligere batterier som må lades veldig ofte. Den nye krigen mot kanten rundt skjermen er langt mer nyttig.

Ambivalent forhold til kurvet skjerm

I likhet med Samsung Galaxy S7 Edge har S8 kurvet skjerm som strekker seg forbi kanten av telefonen, men på den siste modellen er en enda større flate av telefonen viet til skjerm.

For Apple-eksperten er det uvant at skjermen er kurvet, men han understreker at den er en fryd å bruke til spill, video eller surfing.

– Den ser helt utrolig fin ut, og både tekst og bilder virkelig står ut av skjermen. Men jeg merker nesten hele tiden at fingrene mine dekker en del av skjermen. Telefonen gjør en god jobb med å ikke registrere dette. Likevel blir litt av poenget liksom borte.

Les mer: Lademytene du trodde var fakta

LEKKER SKJERM: Samsung vier nesten hele forsiden av telefonen til skjermen, men telefonen kjennes likevel ikke for stor. Foto: Daniel Rosenquist

Galaxy S8 har en skjermstørrelse på 5,8 tommer og den større varianten, S8+, har hele 6,2 tommer – mot iPhone 7 med 4,7 tommer og iPhone 7 Plus med 5,5 tommer.

– Selv om skjermen til Galaxy S8 er større enn iPhone 7 Plus, er enheten veldig mye mindre og mer håndterlig, og iPhone 7 Plus føles klumpete og stor i forhold.

Riktig å fjerne hjem-knappen

Videre har Samsung rett og slett droppet hjem-knappen på sin nye flaggskiptelefon.

­– Det er fiffig løst! Den nedre delen av skjermen viser i blant en virtuell hjem-knapp, som du kan trykke lett på for å komme tilbake til hjem-skjermene dine. Når du kjører apper i fullskjerm forsvinner denne virtuelle knappen, men du kan likevel trykke hardt på den nedre delen av skjermen for å komme hjem, sier Rosenquist og forklarer at det ryktes at Apple vil gjøre noe liknende med iPhone 8.

– Dette føles som en veldig riktig måte å løse dette på med den større skjermen.

Så du denne? Ti år med iPhone: Slik ble smarttelefonen vårt viktigste verktøy

Flere løsninger for å åpne telefonen

For at ikke uvedkomne skal få tilgang til telefonen har Samsung integrert flere ulike løsninger brukeren kan velge mellom.

­– Fingeravtrykkleseren på baksiden av telefonen er for meg helt håpløs. Jeg fikler mye for å treffe riktig sted, og tar unødvendig mye på kameralinsa i prosessen. Dette er en vanesak som kanskje går seg til etter mye mer bruk.

Løsningen hvor en åpner telefonen ved hjelp av ansiktsgjenkjenning har Apple-bloggeren derimot mer sansen for.

Lite strøm? Lad telefonen raskere med disse triksene

– Det er både morsomt og nyttig, og den er også ekstremt raskt når den virker. Så fort du tar opp telefonen kjenner den deg igjen og låser seg opp. Dette er imidlertid ikke veldig sikkert, ettersom den kan lures med et bilde, og det er heller ikke alltid det virker som det skal.

FINGERAVTRYKKSLESER: På baksiden av telefonen, ved siden av kameraet, er det plassert en sensor som kan lese av fingeravtrykket ditt. Foto: Daniel Rosenquist

Ser ikke nytten av Bixby

Telefonen har også en ny tjeneste som Samsung har kalt for Bixby, som er deres svar på Apples virtuelle assistent Siri eller Google Assistant. Men med Bixby kan man også søke ved hjelp av bilder – noe Rosenquist ikke ser helt nytten av slik tjenesten fungerer i dag.

– Jeg trenger ikke se bilder av andre biler fordi kameraet gjenkjenner at jeg har tatt bilde av en bil, og jeg tar heller ikke et bilde av bananer med et ønske om å kjøpe flere bananer på nett.

Sjekk også: Nyttige og morsomme ting å spørre Siri om

Samsung har på sin side stor tro på tjenesten og har derfor plassert en dedikert Bixby-knapp under volumtastene, som er lett å komme nær.

– Jeg trykker på den hele tiden, og åpner en tjeneste jeg aldri kommer til å bruke. Denne knappen og den knotete fingeravtrykksleseren er de to eneste feilene jeg kan finne med en ellers ekstremt vellaget telefon.

Svært fristet til å bytte ut iPhone

Etter en ukes tid med Galaxy S8 har Rosenquist gjort seg opp en klar mening om den nye telefonen.

– Kameraet er veldig bra, telefonen er lynrask og batteritiden holder en hel dag med vanlig bruk – akkurat som man må forvente med en toppmodell i dag. Mye mer enn det er det ikke å si. Det er svært fristende å bytte til S8 det neste halve året, før Apple forhåpentligvis følger etter.

Men etter å ha vært storforbruker av Apple sine produkter i mange år, er det en stor omveltning for en såpass kort periode, forklarer han.

Les også: Slik beholder du innholdet på telefonen når du bytter mobilmerke

APPLE VS. SAMSUNG: iPhone 7 Plus er større enn Samsung Galaxy S8, men skjermen på S8 er likevel større. Foto: Daniel Rosenquist

– Det er et for stort sprang, dessverre. Jeg er blitt overraskende glad i S8, og kunne levd godt med den om ikke hele mitt digitale liv allerede lå i iCloud.

Les også: Ekspertenes ærlige svar: Android vs. iPhone

Selv om det ikke ble Android-konvertering på Rosenquist i denne omgang, sier konklusjonen hans sitt:

– Samsung S8 er den beste smarttelefonen på markedet akkurat nå.

Flere gode grunner til å bytte til Android

Samsung har en egen app for overføring av innhold og kontakter fra Apples operativsystem, nemlig appen «Smart Switch».

­– «Smart Switch» er svært god, enkel og intuitiv. Med i alle Samsung Galaxy S8-esker følger det også med en USB-OTG-plugg, som lar deg koble til iPhone med USB-kabel til Samsung-en, laste ned appen og overføre alt du har av bilder, SMS-er og lalelogg, forklarer Oskar Gårdsrud Paulsrud, som står bak Android-nettstedet Droidnytt.

Men appene du har kjøpt i Apples App Store blir ikke med over til Android, og du blir derfor nødt til å kjøpe disse på nytt i Google Play.

Les også: Slik kan mobilen gi deg bedre søvn

ANDROID-EKSPERT: Oskar Gårdsrud Paulsrud forklarer at det er enkelt å bytte til Samsung, for eksempel med appen «Smart Swtich». Foto: Droidnytt

Du vil imidlertid finne de fleste appene, eller tilsvarende apper, i Androids app-butikk, understreker Gårdsrud Paulsrud.

Han mener det er flere gode grunner til å bytte til Android, blant annet fordi Android er et mindre låst økosystem enn Apples iOS.

– ­Du har større muligheter for personifisering av enheten. Liker du ikke hvordan produsenten har gjort utseendet på programvaren, kan du laste ned alternativer og gjøre slik at ting ser akkurat slik du ønsker det.

En annen fordel er ifølge Android-tilhengeren at de fleste Android-enheter støtter SD-kort.

– ­Det er litt varierende fra enhet til enhet, men Android-systemet lar deg sette inn et SD-kort i størrelser opp til 256 GB og lar deg også formatere det til å bli en del av systemminnet. Det betyr at du kan kjøpe en telefon med lite minne og oppgradere den til større, uten at du må sortere hva du har på minnekortet og hva du har på telefonen.

Sjekk også: Kom i form med disse appene

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.