Om litt over en måned kommer Sonys «virtual reality»-satsing, PlayStation VR, ut i butikkene, men allerede denne uken har Smart, sammen med spill- og VR-entusiaster fra Komplett fått teste høstens store spillnyhet.

Samtlige av oss har testet både Oculus Rift og HTC Vive flere ganger tidligere – VR-utstyr som koster langt mer enn Sonys PlayStation VR og som i tillegg krever en kraftig gaming-PC.

Les også: Alt du trenger å vite om VR

Med Sonys utstyr holder det at man har PlayStation 4, webkamera og eventuelt også «Move motion»-kontroller. Har du dette i stua hjemme, får du Sonys VR-utstyr til halvparten av prisen du må betale for headsettene til Oculus og HTC.

Derfor var heller ikke forventningene til den første konsoll-VR-opplevelsen skyhøye.

Les dommen lenger ned i saken.

Vidt forskjellige demo-spill

Under demoen får vi teste fire demo-spill: Oceans descent, Until Dawn: Rush of blood, London heist og RIGS.

I Oceans descent blir man – som spillnavnet gir et hint om – senket ned i havet. Man er beskyttet bak et tilsynelatende robust bur og ser havskillpadder og fargerike fisker svømme rundt. Men det blir mørkere jo dypere ned man senkes, og plutselig blir det tydelig at buret har en funksjon. Du gjettet det sikkert, men vi får selskap av en diger hvithai. Og buret er ikke robust nok.

Fikk du med deg? Smart testet VR-spill med venner

Etter et litt overraskende og ganske tett møte med hvithaien er vi klare for neste spill. Mine medsammensvorne insisterer på at Until Dawn-demoen er noe for meg, selv om de ser at svetteperlene i panna pipler allerede. Jeg får beskjed om å skyte med «move»-kontrollene og lukke øynene om det blir for skummelt – og jeg tar dem på ordet. Opptil flere ganger. Kort oppsummert: Berg og dal-bane, gjenferd, skumle klovner og zombier. Altså midt i blinken for en som synes The Walking Dead er altfor skummelt.

Jeg har fått min dose, men Espen Harring, som er markedsansvarlig for spill i Komplett, og Mikkel Melsom, som er innholdskoordinator i Komplett, har så vidt begynt.

BILJAKT: Mikkel Melsom fra Komplett tester PlayStation VR demo-spillet London heist. Foto: VG Partnerstudio

Neste demo er London heist, hvor man er passasjer i en bil. Espen og Mikkel sitter på hver sine stoler og spiller samtidig. De skifter radiokanal i bilen, plukker opp brusbokser og åpner bildørene. Men det er så klart ingen ordinær kjøretur de er med på. Det blir biljakt og det blir skyting.

Den siste demoen Komplett-gutta tester er RIGS, som er et slags futuristisk sportsspill der man styrer hver sin robot. Den fem minutters testen er litt knapp, og gir bare en liten smakebit av hva spillet vil innebære. Litt vanskelig er det også, særlig det «å sikte» med hodet er vanskelig å få teken på.

«Wow»-følelse

Det er tydelig at demospillene er strategisk utvalgt. De er vidt forskjellige og viser hvor ulike spill man kan ha det moro (og skummelt) med i VR.

– Spillene vi har testet er jo veldig typisk «demo» og «beta», og det er lite VR-spill i dag som ikke er det. Sånn sett er kvaliteten på spillene til Vive, Oculus og Playstation veldig like. Av det vi har sett fra Playstation nå er potensialet stort og jeg mener de leverer like godt grafisk sett. Oceans Descent gav meg en skikkelig «wow»-følelse, sier Mikkel.

Espen er på sin side ikke helt enig med Mikkel:

– Synes du det? Jeg sleit litt med virkelighetsfølelsen noen ganger. Jeg er enig i at grafikken på Oceans Descent var veldig god, men i biljakten kjentes det ut som jeg spilte et spill fra 1995, sier Espen.

Les også: Slik velger du riktig TV

VR-ENTUSIASTER: Mikkel Melsom (t.v) og Espen Harring fra Komplett har spilt mye VR-spill og hadde mange meninger om PlayStation VR etter å ha testet flere demo-spill denne uken. Foto: VG Partnerstudio

Komplett-gutta finner positive og negative sider ved samtlige av spillene og kommer frem til at undervannsspillet var best grafikkmessig og at biljakten hadde veldig bra interaksjon og tracking.

– Det som imponerte meg mest var trackingen. Endelig får man brukt PlayStation Move til noe, og det er jo en teknologi PlayStation har brukt lenge, sier Espen.

Konklusjonen er at om den gode grafikken, trackingen og interaksjonen samles i spillene som lanseres, så kan PlayStation VR virkelig levere.

– Jeg må si jeg sitter igjen med et veldig positivt førsteinntrykk og gleder meg veldig til å se hva som kommer, sier Mikkel.

Det mest behagelige VR-headsettet

I likhet med HTC Vive og Oculus Rift har også headsettet fra Sony kabler hengende bak. Headsettet fra Sony ser imidlertid ganske annerledes ut, og det virker nesten lettere enn de andre – selv om det faktisk er det tyngste heatsettet. Årsaken er antakeligvis at det sitter veldig godt på hodet og kan justeres på flere måter.

– Det er det mest behagelige VR-kittet jeg har testet – by far, og det er det headsettet som passer best til å bruke hodetelefoner. Det er veldig positivt, sier Mikkel.

GODT HEADSET: Komplett-gutta mener headsettet fra Sony er det mest behagelige de har testet så langt. Foto: VG Partnerstudio

Forventer «sofa-spill»

Sony anbefaler å rydde klart et område på omtrent 2 x 3 meter for å spille Playstation VR, men flere av spillene vi testet er laget for å spilles sittende. Det gir et håp om at flere spill vil bli typiske «sofa»-spill.

– Om man skal stå så er det smart å ha god plass rundt seg, men dette er nok VR som først og fremst er ment å spilles fra sofaen. Jeg håper i det minste at det er det, sier Mikkel.

Håpet er at Playstation nå skal lansere versjoner av de store spillene, som man kan sitte med i flere timer.

– Nå ser jeg frem til VR-opplevelsene man kan bruke 4-5 timer om gangen på. Ikke minst venter jeg på en «bug-free» spillopplevelse, sier Espen.

Spiller du Pokémon Go? Her er eksperttipsene som gjør deg til en mestertrener

Lanseringspillene er «Make it or break it»

Ifølge Espen og Mikkel er det mange folk som nå sitter og venter på en bra konsoll-VR, og de mener det er nettopp det Sony nå kommer med.

– Gamere er veldig utilgivelige. Det som «maker» eller «breaker» Playstation VR er at innholdet er bra med en gang. Av det vi har sett i dag så lover det veldig godt for lanseringen, sier Mikkel.

De forventer at mye av innholdet som i dag ligger på Steam, altså spillplattformen til Valve som er en av utviklerne bak HTC Vive, også vil ligge tilgjengelig på Playstation VR ved lansering.

– Det vi gjerne vil se fra Sony er det eksklusive innholdet som ikke er tilgjengelig på andre plattformer. For eksempel Uncharted-serien og The Last of us, fra spillprodusenten Naughty Dog, sier Espen.

Angivelig er mer enn 230 ulike spillutviklere og produsenter i gang med utviklingen av spill til PlayStation VR, skriver The Mirror, og allerede nå finner man en rekke titler på PlayStation sine nettsider.

Om flere spill slippes ved lansering gjenstår å se, men det er stor sannsynlighet for at vi får vite mer om PlayStation VR når Sony holder pressekonferanse 7. september.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.