Mange gjemmer bort den trådløse ruteren eller bruker utdatert utstyr – og klager på internettleverandøren fordi nettet ikke fungerer optimalt.

Ifølge Malene Sollie, som er ansvarlig for Komplett Retail Store, kan det hende det er din egen feil at signalene er dårlige, eller at det trådløse nettet oppleves tregt. Men med noen få justeringer kan du få bedre internettforbindelse.

NETTVERKSEKSPERT: Malene Sollie deler sine råd til best mulig nettverk hjemme VG Partnerstudio 

Les også: 4G-ruter: Slik får du internett (nesten) uansett hvor du er

Tabbe 1: Feil plassering av ruteren

Den trådløse ruteren bør helst plasseres høyt og fritt i et rom, og ikke gjemmes bort i et skap eller i en bod. Riktig plassering er særlig viktig om signalene skal rekke frem til mange rom i en stor bolig.

– Gjemmer du vekk ruteren kan det ødelegge for signalene, men det er ikke bare dører eller murvegger som reduserer signalene. Speil, vannbåren varme og varmekabler kan også påvirke signalenes rekkevidde, forklarer Sollie.

Les mer: Slik velger du riktig ruter 

Tabbe 2: Du trenger et mesh-nettverk


I noen boliger vil ikke engang en kraftig trådløs ruter gi gode nok signaler. Da kan et mesh-nettverk være redningen.

 

Enkelt forklart er et mesh-nettverk et ruter-system som bruker flere enheter, eller «noder», til å gi deg bedre WiFi-dekning i alle hjemmets kriker og kroker. 

– Har du problemer med dekningen, bør du vurdere å bytte til et mesh-nettverk, særlig om du bor i et hus med mye mur eller utfordrende planløsning, sier Sollie.

En startpakke består som regel av to til tre noder, og dekker opp til 400-450 kvadratmeter, litt avhengig av leverandør. Har du et stort hus som krever bedre dekning, kan du legge til flere noder. 

– Mesh er svært brukervennlig og enkelt å sette opp. I medfølgende app vil du få en indikasjon på hvor du bør plassere ut nodene for best mulig dekning, sier Sollie. 

Les mer om mesh-nettverk her. 

Tabbe 3: Du bruker gammelt utstyr

– Internetthastigheten blir ikke raskere enn det svakeste leddet. Selv om du har en enhet med nytt nettverkskort, vil ikke en eldre ruter kunne gi den den høyeste hastigheten. Motsatt kan også en eldre enhet sette en stopper for hastigheten til resten av enhetene som er koblet til nettet – selv om du har en ny ruter, forklarer Sollie. 

Med andre ord kan gamle PC-er eller nettbrett sinke hastigheten på det trådløse nettverket, og en gammel ruter kan ikke levere den høyeste hastigheten til nyere enheter. For raskest mulig trådløst nett, bør en derfor ikke bruke eldre utstyr.

Les også: Syv tegn på at du bør bytte PC

Tabbe 4: Du kjører alt på ett bånd

Nyere rutere sender signaler via 2,4 og 5 GHz frekvensbånd, såkalt dual-band eller tri-band, mens eldre rutere kun sender via 2,4 GHz-båndet. Hvilke frekvensbånd du bruker er ikke helt ubetydelig, men smarte rutere vil automatisk fordele brukerne på de båndene med best hastighet og lavest trafikk. – 2,4 GHz fungerer fint til nettbrett og mobil, mens en gaming-PC eller smart-TV bør bruke 5GHz, ettersom det har høyere maksimalhastighet, tipser Sollie. Sender ruteren din på flere bånd, vil du ofte få opp flere nettverk når du skal koble nye enheter til nettet.

Tabbe 5: Du bruker ingen kabler

Hvis du har mulighet til å bruke en nettverkskabel til noen enheter, bør du ifølge Sollie gjøre det.

Hun forklarer at de aller fleste har flere nettverksporter på baksiden av ruteren. Kobler du den stasjonære PC-en eller Apple TV-en rett til ruteren, vil det lønne seg. Da blir det mindre trafikk og bedre kapasitet for enhetene som benytter det trådløse nettverket. 

– Gaming PC-en min står på kablet nett, fordi det er mye mer stabilt. Alt som kan kables, burde kables! 

Apropos gaming-PC: Disse gutta har «moddet» en PC i Fortnite-inspirert design Tabbe 6: Nettet ditt er for tregt

En siste tabbe, er at du rett og slett betaler for en linje som ikke er rask nok til din bruk – selv om dette blir et stadig mindre problem.

– Hvis du har fiber i dag, har du antakeligvis mer enn god nok hastighet. Men om du for eksempel streamer mye, kan det være at internettleverandørens billigste løsning ikke er rask nok.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.