Det er ikke bare størrelse og pris som spiller noen rolle i jakten etter drømme-TV-en. 

– Tidligere var det en rekke holdepunkter som forbrukeren benyttet i valg av TV. Hertz fortalte om bildets oppdateringsfrekvens og HDR var et kvalitetsstempel for bildekvaliteten. Nå har produsentene laget sine egne termer – noe som rett og slett gjør det litt vanskeligere å velge TV, sier Kristian Halvorsen, som er produktsjef for brunevarer i Komplett.

Sjekk også: Slik får du raskest mulig internett hjemme

Selv om de ulike TV-produsentene har valgt å gå i hver sine retninger når det gjelder termer, er det et område de fleste produsentene etter hvert har blitt likere på: De lager TV-er i ulike nummerserier.

Naviger etter nummerserien

Mange kjenner til Samsung sine serier, hvor 4-serien er den rimeligste og 9-serien er den dyreste. Flere andre TV-produsenter har etablert lignende serier som gir oversikt over hvor produktet befinner seg på produsentens produktstige. Jo høyere TV-en er på stigen, jo bedre er den mest sannsynlig også.

– Jeg bruker ofte å tipse om nummerserien. 4 og 5 er billigere serier, og 6 til 9 er dyrere. For god bildekvalitet bør man minimum velge en TV i 6-serien. En 55" i 6-serien vil typisk koste rundt 8000-10.000 kroner, forklarer Halvorsen.

Produsentene bytter ut modellene hvert år, så om du finner en TV i 8-serien til en mistenkelig lav pris, kan det være at modellen er flere år gammel.

– TV-enes utseende har forandret seg lite de siste par årene. Den beste måten å finne ut når modellen er fra er å orientere seg på produsentens hjemmeside. Som eksempel har årets serie fra Samsung en K i modellnavnet, J var fjorårets, mens Phillips legger til et tall hvert år, sier brunevare-eksperten.

Ut fra navnet på Samsung-TV-en UE60JU6075 kan man eksempelvis lese at TV-en har en størrelse på 60” (UE60JU6075), at den er fra 2015 (UE60JU6075), at den er Ultra-HD (UE60JU6075) og at den er i 6-serien (UE60JU6075).

På samme måte ser vi at Sony TV-en KD55XD9005 har en størrelse på 55” (KD55XD9005) og er i 9-serien (KD55XD9005) til Sony.

NY TV? Til venstre er Samsung TV-en UE60JU6075 og til høyre er Sony TV-en KD55XD9005, som er blant TV-ene Komplett har i sortiment akkurat nå. Foto: Produsenten

Hva er god bildekvalitet i dag?

Ifølge brunevareeksperten er nummerserien det aller beste holdepunktet som sier noe om TV-ens bildekvalitet. TV-er høyt på produktstigene har i hovedsak god kvalitet – og man får gjerne hva man betaler for.

Ønsker man å se på actionfilmer og spille TV-spill er bildeoppdateringsfrekvensen avgjørende for hvor bra resultatet blir. Tidligere kunne man stole på at et visst antall hertz ville gjøre susen, men nå kan man bli mer forvirret enn klok av å lete etter denne spesifikasjonen.

Fikk du med deg? Straks kommer Playstation VR

– En TV med 4K, som ikke er lavere enn 6-serien, vil duge til dette, forklarer Halvorsen.

4K, eller Ultra-HD og UHD som det også kalles, blir mer og mer vanlig, men TV-signalene som sendes i dag utnytter ikke 4K. Skal man se på vanlig TV holder det med andre ord med FullHD. OL i Rio ble produsert i 4K, men foreløpig er båndbredde og tunere en flaskehals for TV-sendinger i 4K. For 4K Blu-ray, streaming og gaming får man utnyttet oppløsningen.

Finn ut hvilke funksjoner du trenger

De fleste nye TV-er har i dag Smart-TV-funksjoner. Det benyttes ulike plattformer avhengig av produsent, så det kan være greit å orientere seg rundt dette før man gjør sitt endelige valg.

– Smart-TV-er har eksistert i flere år, men det har ikke vært spesielt brukervennlig. Nå ser vi at browseren stadig blir bedre, selv om det er mange som ikke bruker TV-en til å surfe på internett, forklarer Halvorsen.

Vil man bruke Smart-TV-en til å se på Netflix, HBO eller liknende bør man sjekke om Smart-TV-en har disse appene. De mest populære er stort sett tilgjengelig, men det kan være forskjeller. Dette er heller ikke statisk, og oppdateringer kommer fortløpende. Enkelte Smart-TV-er kan laste ned nye apper, men det gjelder heller ikke alle.

Les også: Alt du trenger å vite om VR

Tenker du å bruke Apple-TV eller Chromecast i tillegg til spillkonsoll, hjemmekinoreceiver og TV-boks er det en fordel om du sjekker at TV-en har tilstrekkelig med HDMI-porter. Mange TV-er har bare to HDMI-innganger, selv om de fleste nye TV-er har fire.

Når det gjelder størrelse på TV-en så har den økt jevnt de siste årene. I dag er den typiske «folke-TV-en» 55" og antall TV-er på 65" og oppover øker kraftig, opplyser produktsjefen.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.