I påsken fylles Vikingskipet i Hamar opp med gamere til verdens nest største datatreff, The Gathering (TG).

Nytt i år er at TG ønsker å posisjonere seg som et breddearrangement innen e-sport, altså «elektronisk sport», hvor lagene som gjør det skarpest i ulike dataspill stikker av med gjeve pengepremier.

Men Vikingskipet er selvsagt ikke den eneste arenaen for den forholdsvis nye sporten.

Les også: Her er vårens spillnyheter

FRA FINANS TIL GAMING: Hicham Chahine har bakgrunn i finans og styrer nå et av de største lagene innen e-sport. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

Norske Hicham Chahine, som er administrerende direktør i en av verdens største og eldste e-sport-klubber, Ninjas in Pyjamas (NiP), forteller at deres 22 faste spillere reiser verden rundt for å delta på spillarrangementer og -turneringer.

Sjekk også: Slik får du liv i den gamle spillkonsollen

– Spillerne våre har mer enn 200 reisedøgn i året, noe som betyr at spillerne ofte ser mer til hverandre enn venner, kjæreste og familie. Akkurat nå er det flere som deltar på en stor turnering i Ukraina, sier Chahine.

GIKK AV MED SEIEREN: Under fjorårets Dreamhack Masters vant NiP CS:GO-turneringen. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

Lever godt på gaming-lønn

NiP, som har hovedkontor i Sverige, har klart å gjøre god butikk på proff-gaming, med tre lag, eget gamingutstyr og -klær.

– Kan man egentlig leve av esport?

– Ja, spillerne lever godt av gamingen. Counterstrike-spillerne våre tjener eksempelvis mellom 1,5 og to millioner i året, og Dota-spillerne har en gjennomsnittlønn på millionen.

Men det er ikke slik at alle dataspill er esport. Det er fire titler som typisk klassifiseres som e-sport-titler, selv om enkelte nok vil legge til flere i listen:

– Counterstrike og League of Legends er per i dag de to største titlene, fulgt av DotA2 og Overwatch i antall spillere.

Les også: Slik velger du riktig gaming-headset

EGET UTSTYR: På nettsidene sine og på arrangementer selger NiP utstyr og klær. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

Gigantisk i Sverige

Chahine har ikke selv spilt på samme nivå som NiP, men har bakgrunn i finansverden. Han forklarer at e-sport er i kraftig vekst. Sporten har imidlertid ikke blitt like stor i Norge som i andre land. Enn så lenge.

– Noen e-sport-spillere er blitt virkelig store kjendiser, og særlig i Sverige. Der er kjendisfaktoren høy, og flere har mange millioner følgere i sosiale medier. I Sverige er det blitt gigantisk, vi henger nok ganske langt bak i Norge.

Mye har skjedd på 20 år: Husker du disse spillkonsollene?

SIGNERER AUTOGRAFER: NiP-spiller Christopher «GeT_RiGhT Alesund er en av dem som blir gjenkjent av fans. Her signerer han autografer på Dreamhack. Foto: NiP/Joachim Rittfeldt Hofvenschiöld

Trangt nåløye og mye jobb

I tillegg til de 22 spillerne er det omtrent dobbelt så mange som arbeider i NiP, med alt fra coaching, talentspeiding og innholdsproduksjon.

– Det er omtrent som å jobbe i en stor fotballklubb. Det er mye som foregår rundt spillerne.

Husker du? Se hvordan det gikk da vi testet PlayStation VR

Det å være blant de aller beste i verden i e-sport krever at en legger ned mye jobb i gamingen. Det betyr at spillerne på NiP har «vanlige» arbeidsdager.

– Spillerne arbeider med taktikk og strategi sammen med en coach to timer om dagen. I tillegg streamer mange, og trener på individuelle ting coachen har bedt dem om å øve på. Ifølge snittstatistikken på spillerne våre, kan det bli så mye som fjorten timer trening per dag.

–Hva skal til for å bli en god e-sport-spiller?

– Det er ganske likt som innen mange andre idretter. Det er lurt å starte å spille som ganske ung, og spille seg oppover fra mindre lag. Det skal ganske mye til for å komme med på de største lagene, siden det er flere millioner som spiller hver eneste måned.

– Men i e-sport er det ingen fysiske begrensninger som i mange andre idretter, så alle har en forutsetning for å kunne bli med!

Les også: Nå kan du få ekstra lagringsplass på PS4-konsollen din

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.