Anne Storebø driver spillbutikken Adamstuen Retro. Fra en liten kjeller på Oslos vestkant selger hun tv-spill, filmer og tegneserier, i tillegg til en og annen LP. 

– Spill til Nintendo og Sega er spesielt populære blant samlere. Det er konsoller som var store på starten av nittitallet, og som det fortsatt finnes mange av i norske hjem, sier Storebø.

Les mer om retrospilltrenden: 20 år med spillkonsoller

Hun forteller at én av grunnene til at konsollene er så folkekjære, er det store utvalget spill, med klassiske titler som Mario, Zelda og Sonic. 

– I tillegg er jo folk glade i å mimre. Du får mye moro ut av en gammel maskin du har gode minner fra.

HYLLE PÅ HYLLE: Spill til Sega, Nintendo og andre gamle spillkonsoller finner du i bruktbutikker som Adamstuen Retro eller på nett. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Ofte enkle å reparere

Storebø får imidlertid også besøk av spillentusiaster med retrokonsoller som ikke virker.

– Dessverre er det ikke alltid sånn at gamle konsoller fungerer som de skal. Men heldigvis er det hardføre maskiner, så det er gjerne lett å reparere dem.

I motsetning til dagens versjoner av Playstation og Xbox inneholder nemlig ikke nittitallskonsoller avansert innmat som laser og harddisker.

– Færre deler betyr at det er færre ting som kan gå galt, forklarer hun.

Se også: Nå kan du få ekstra lagringsplass til PS4

Slik finner du feilen

Storebø forteller at det første du må gjøre for å få liv i en gammel konsoll er å koble den til TV-en. 

– Ofte vil du klare å skru den på. Hvis den lille lampen på forsiden lyser, vet du at den virker. Men så starter kanskje ikke spillet du har satt i, eller du ser et forvrengt skjermbilde.

– Da er det sannsynligvis støv som er årsaken. Det er mange forskjeller på de ulike spillmaskinene, men alle sliter med støv, i hvert fall hvis de har ligget på loftet en stund.
FOLKELIG: På nittitallet ble det solgt nesten 50 millioner Super Nintendo-er på verdensbasis. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Mer glad i å spille på PC enn konsoll? Slik velger du riktig gaming-headset

Et annet vanlig problem er at ledninger og kontakter er ødelagt, fortsetter Storebø. Det undersøker du ved å se etter tydelig slitasje, enten på strømkabelen eller ledningen mellom konsollen og TV-en.

– Heldigvis kan kabler enkelt byttes. Da kjøper du bare en ny her hos meg eller i en annen butikk, sier hun.  

Men hva gjør du hvis problemet er støv?

Slik rengjør du konsollen

Om problemet viser seg å være støv eller skitt starter du med å dyppe en bomullspinne eller Q-tip i alkohol, forklarer konsoll-eksperten. Den bruker du til å rense både konsollen og spillkasetten.

– Koblingen mellom konsollen og kassetten er der det oftest blir problemer. Enten på grunn av støvet, eller fordi metallet har begynt å irre.

Hvis et spill er brukt ekstra mye, vil det være ekstra slitt, forklarer hun. 

– Mario Kart er det spillet jeg ser med aller mest skade. Det er gjerne helt grønt inni.

VELBRUKT: Hver gang du tar en spillkassett inn og ut blir stripene med sølvfarget metall litt slitt. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Vanligvis trenger du ikke å skru opp konsollen for å fjerne støv og irring, fortsetter Storebø. I stedet kan du stikke bomullspinnen ned i maskinen fra utsiden, gjennom kassettåpningen. Men det er viktig å være forsiktig, for om du setter pinnen fast inne i konsollen har du et problem. 

Så du denne? Norske selskaper vil forandre TV-underholdningen med ny teknologi

– Hjelper ikke rensingen, eller setter du fast Q-tipen, er det mulig du må åpne maskinen for å rengjøre grundigere. En Sega går fint å åpne med en vanlig skrutrekker, men til Nintendo-er må du kjøpe spesialverktøy på nett.

UNDER OVERFLATEN: Slik ser innsiden til en Super Nintendo ut. Den tynne stripen i midten er der spillkassetten settes inn. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Fungerer ikke maskinen etter verken rens eller skifte av kabler, er det dessverre vanskeligere å få fikset den.

– Det finnes knapt reparatører igjen. Jeg vet i hvert fall ikke om noen her i Oslo, sier Storebø.

– De fleste privatpersoner som vil reparare en gammel konsoll prøver seg frem med en kombinasjon av Google og YouTube. Men det er ikke noe jeg vil anbefale folk som ikke har erfaring med slikt.

Retrospill kommer til Nintendo Switch

Får du ikke den gamle konsollen til å fungere, kan et godt alternativ være Nintendo Switch, som kom i mars.

Les mer om Nintendo Switch: Her er alt du trenger å vite om den nye konsollen

Nintendo lanserer nemlig en ny nettbutikk senere i år, eller en såkalt «virtuell konsoll», der du kan laste ned retrospill til Switch. Det forteller Tomas Kristiansen, product marketing manager i Komplett og én av ildsjelene bak Spillmuseet i Sandefjord.

– Detaljene er ikke helt klare ennå, men det er veldig mange som gleder seg til den virtuelle konsollen kommer.

Den får sannsynligvis en abonnementsløsning, hvor du betaler en fast sum i måneden for tilgang til et visst antall spill, fortsetter han.

– Nintendo har til og med lisens til å selge flere av de klassiske Sega-spillene, så med Switch får du begge deler.

Kristiansen mener gamle spill er noe Nintendo satser mye på nå, i større grad enn Xbox og Playstation. 

–  Nintendo ser hvor populært dette har blitt. Så retrospill vil det bare bli mer av etter hvert, avslutter han.

Mer interessert i nye spill? Her er vårens spillnyheter

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.