– ­Forskjellen mellom liten og stor iPhone har økt siden Apple for første gang lagde en «storebror» i iPhone 6 Plus. I år er den største forskjellen i kvaliteten på kameraet. Plus er rett og slett overlegen sin mindre utgave, forklarer Daniel Rosenquist, som står bak bloggen «Det store eplet».

Les også: Tilbehøret som fikser «problemet» til iPhone 7

BRUKER IPHONE 7 PLUS: Daniel Rosenquist har tatt bilder med Apples telefon med to kameraobjektiver helt siden den ble lansert i høst. Dette bildet er tatt med iPhone 7 Plus, og viser hvor klare bildene kan bli. Foto: Privat

Med et vidvinkelkamera og et kamera med teleobjektiv simuleres en dybdeeffekt i bildene, på samme måte som de doble kameralinsene til telefonene Huawei P9, LG G5 og HTC One M8.

Men ifølge Rosenquist er det funksjonen «Portrettmodus», som ble lagt til i iOS 10-oppdateringen, som gjør at iPhone 7 Plus nærmest kan erstatte et speilreflekskamera.

Modusen gir en dybdeskarphetseffekt med ansikter eller andre objekter i fokus – og med uskarp bakgrunn.

– ­Det er veldig enkelt å ta veldig fine bilder med en iPhone 7 Plus. Åpner du kameraet og velger «Portrettmodus», så er mye gjort.

Les også: Sjekk koden som avslører hvor mye vann dingsene dine tåler

MED OG UTEN: «Portrettmodus» gir skarpt motiv og uskarp bakgrunn. Her er funksjonen skrudd på til venstre, og skrudd av til høyre. Foto: Daniel Rosenquist

Her er Apple-ekspertens fem tips for å ta bedre dybdebilder:

1. Juster innstillingene

Telefonen gjør en god jobb med å stille inn lys og skarphet automatisk. Men skal du virkelig briljere, lønner det seg å undereksponere litt, forklarer Rosenquist.

– Da blir dybdebildene dine skarpere og ser enda bedre ut. Dette gjør du enkelt ved å trykke på motivet når du er inne i kamera-appen, og dra den lille solen opp eller ned.

Drar du fingeren oppover vil bildet bli lysere, og om du drar nedover vil det bli mørkere. Et bilde som er for lyst er overeksponert, mens et mørkt bilde er undereksponert.

Flere mobilfoto-tips: Ta mobilbilder som en proff med disse eksperttipsene

MØRKERE ELLER LYSERE: Når du trykker på skjermen i kamera-appen og firkanten med sol ved siden av dukker opp, har du mulighet til å justere lyset. Foto: Skjermdump iPhone

2. Gå nærmere

En begrensning med «Portrettmodus» er at objektet må være omtrent to meter fra kameraet for at funksjonen skal fungere, men telefonen vil fortelle deg om du må gå nærmere eller lenger unna.

– Når du har objektet i perfekt dybdemodus, kan det lønne seg å ta et skritt nærmere før du trykker på utløseren. På den måten får du frem detaljene i bildet mye tydeligere.

Har du «låst» objektet i dybdemodus (vises med gule markører rundt ansiktet eller motivet du vil ha i fokus), kan du bevege deg litt frem og tilbake, eller til siden. Deretter er det bare å trykke på utløseren, akkurat som vanlig.

Les også: Mobillading: Mytene du trodde var fakta

3. Stå stille

STILIG EFFEKT: Dybdeeffekten fungerer ikke like godt om det er mye bevegelse i bildet – men litt går helt fint. Foto: Daniel Rosenquist

Ifølge Apple-eksperten er det enklest å ta gode dybdebilder om både fotografen og objektet står så stille som mulig.

– Litt bevegelse er ikke noe problem, men det er mye vanskeligere å ta gode dybdebilder av noen som går, løper eller rører seg mye.

Husker du? Lad telefonen raskere med disse triksene

UTEN EFFEKTEN: Bildene tatt uten «Portrettmodus» er også fine, men får et helt annet uttrykk. Foto: Daniel Rosenquist

4. La lyset komme bakfra

Riktig lys er ekstremt viktig når en tar bilder – noe enhver fotograf vil kunne skrive under på. Rosenquist anbefaler å bevege seg i en halvsirkel rundt objektet, for å finne det beste lyset.

– Noen av de aller beste bildene jeg har tatt med iPhone 7 Plus er av mennesker som har lyset bak seg. Direkte motlys er ingen suksess, men om du får objektivet inn i skyggen med sollyset på skrå bakfra, kan du virkelig ta «Insta-verdige» blinkskudd.

5. Finn en rolig bakgrunn

IDEELL BAKGRUNN: En myk og rolig bakgrunn gir ifølge Rosenquist den beste effekten. Foto: Daniel Rosenquist

De aller beste dybdebildene får du når det er god avstand mellom objektet og bakgrunnen. Bakgrunnen vil uansett bli uskarp om du har modusen aktivert, men med mange mennesker eller støy bak objektet, vil effekten bli mindre, forklarer eksperten.

Sjekk også: Ni ting Siri kan hjelpe deg med

– En myk solnedgang i det fjerne er kanskje det aller beste eksempelet på en bakgrunn som fungerer optimalt i «portrettmodus».

IKKE LIKE USKARP BAKGRUNN: Her er bakgrunnen uskarp, men siden det er mye som skjer i bakgrunnen er ikke effekten like tydelig. Foto: Daniel Rosenquist

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.