–  3D-printere mot forbrukermarkedet har gått ned i pris, opp i kvalitet og samtidig blitt enklere å bruke. Utvalget av 3D-modeller av god kvalitet er blitt større, og det er blitt lønnsomt å tegne modeller. Bedre modeller og bedre printere vil gjøre teknologien nyttig for folk flest, sier Aman Wolde Mender.

Han jobber som IT-utvikler og er gründeren bak Digible.net, en markedsplass for modellskapere og eiere av 3D-printere.

Har du lest denne? Slik kan selvkjørende biler påvirke din hverdag

De bruker ulike materialer og teknikker for å lagvis skrive ut fysiske produkter med høy presisjon. De vanligste materialene er bioplasten PLA og den oljebaserte plasten ABS, det samme materialet som brukes i Lego. Teknologien ble opprinnelig utviklet for bruk innen industrielt design og produktutvikling. Men nå får den stadig flere bruksområder.

«Skapere»

Det finnes et bredt utvalg av 3D-printere og flere er rettet mot hobby- og forbrukermarkedet. Blant «skapere», eller «makers» på engelsk, er bruksområdene hovedsakelig innen eksperimentering og produksjon av produkter som ikke er tilgjengelige i butikker.

Har du lest denne? Årets CES-høydepunkter: Tesla-konkurrent, smart-hårbørste og syltynn TV-skjerm. 

– Modeller for 3D-printere trenger ikke å forholde seg til risikoen forbundet med å lage tusenvis av enheter. Som produktutvikler står man derfor friere til å eksperimentere, og man kan skape produkter som ikke kan produseres med tradisjonell masseproduksjon.

Om du skal designe for 3D-printere må du tenke på en annen måte, mener entusiasten.

Lest denne? Facebook satser på kunstig intelligens

– Det finnes visse geometriske former som ville være vanskelige å produsere med andre teknikker. Vi ser også at store produkter bygges opp av mindre deler som monteres sammen. Da blir mulighetene veldig mange, sier Wolde Mender. 

KREATIVE LØSNINGER: Leketøyprodusenten Matell har blant annet sagt at de ønsker å lansere egne 3D-printere.  Foto: Shutterstock

Kan bli allemannseie

Ifølge analyseselskapet Wholers Associates ble det solgt mer enn 278.000 3D-printere på det globale forbrukermarkedet i 2015. I år vil både leketøysprodusenten Matell og det ikoniske fotoselskapet Polaroid lansere egne 3D-printere. Markedet for 3D-printere er i vekst og kan om få år bli allemannseie.

– Det er ingenting i veien for å 3D-printe joggesko i fleksibel plast i dag. For å lage noe som er personifisert trenger man verktøy for å lage modellen. Når man får gode verktøy for 3D-skanning vil bruksområdene bli flere, sier han.

Praktiske 3D-modeller

Selv om produksjon av egne joggesko ligger noen år frem i tid, finnes det allerede flere tusen 3D-modeller tilgjengelig for 3D-printere.

Les ogsåEkspertenes spådom: Slik blir teknologiåret 2017

– Allerede i dag finner man praktiske 3D-modeller tilpasset alt fra Ikea-møbler til GoPro-kamera. Med bedre printere og flere modeller kan alle snart lage personifiserte produkter, sier Wolde Mender.

3D-printer metall og legemidler

Industrielle 3D-printere har også utviklet seg mye de siste årene, men med en prislapp på flere millioner er ikke dette noe man har på hobbyrommet.

– Metallprinterne som printer rustfritt stål og titan lager deler av svært høy kvalitet. Til tross for store fremskritt de siste årene er 3D-printing i metall forbeholdt spesielle tilfeller med lavt volum, høy kompleksitet og spesialtilpasset design, sier Christer Elverum, førsteamanuensis ved institutt for maskinteknikk og produksjon på NTNU.

Så du denneTeknologien som kan styre livet ditt i fremtiden

Den raske utviklingen av industrielle 3D-printere har åpnet for nye muligheter innen produktutvikling. 

– Teknologien gir interessante muligheter for integrering av sensorer og produksjon av sammensatte materialer. Vi kommer til å se fremskritt innen 3D-printing av legemidler, proteser, biologiske produkter og avanserte materialer, sier han.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.