Verdens største mobilkonferanse arrangeres denne uken. Vi har snakket med to eksperter om hva du kan vente deg i året som kommer.

Mobile World Congress i Barcelona er mobilentusiastenes Mekka. Her samles alle de største selskapene for å presentere sine viktigste nyheter, med unntak av Apple, som har sine egne arrangementer.

Sjekk også denne: Ekspertenes ærlige svar, Android vs. iPhone

Allerede søndag kunne Samsung avdekke helt nye VR-skjermbriller, mens selskaper som LG, Huawei og Sony presenterte sine nye toppmodeller.

Smart har spurt Android-ekspert Simen Dæhlin fra Droidnytt og Truls Aleksander Hammer, nordisk produktsjef for mobil og nettbrett i Komplett, om det er noen generelle trender som peker seg ut for mobiltelefonene som lanseres nå. De trekker frem to nye og én gammel trend som viktige i året som kommer.

Trend 1: Kunstig intelligens

Trenden over alle trender virker å være kunstig intelligens, påpeker de to ekspertene.

– Kunstig intelligens er det jeg er mest spent på før konferansen, sier Dæhlin.

– Selv bruker jeg Google Assistant masse i hverdagen. Det er Googles «smarte» hjelper, en litt mer avansert versjon av Apples «Siri».

Les mer: Derfor kan Apples Siri være smart for deg

Hammer i Komplett er enig i at denne teknologien er «det nye store» på mobilfronten.

– Kunstig intelligens er det alle de store mobilselskapene konkurrerer om, og det er ikke bare en gimmick. Det er et matnyttig verktøy som alle kan få masse ut av, sier Hammer.

ROBOTHJELPERE: Kunstig intelligens kommer i mange utgaver, alt fra roboter til små hjelpere innebygget i telefonen din. FOTO: AFP

Dæhlin forteller at han nylig testet hvor intelligent Google Assistant egentlig er, da han skulle ta bussen til et nytt sted. 

– Jeg fant ut hva bussholdeplassen het, og i det jeg gikk på sa jeg til telefonen «si fra når jeg skal av». Da brukte Google Assistant kart- og GPS-funksjonen til å finne ut når vi var ved riktig holdeplass. Imens kunne jeg sitte og gjøre noe annet. Så sa telefonen fra til meg «nå skal du av», akkurat da vi var på rett sted.

Bruker du ofte kart på mobilen? Les mer om de nyeste funksjonene i Google Maps  

Trend 2: Virtuell virkelighet

Virtuell virkelighet (VR) og utvidet virkelighet (AR) er en annen trend som det stadig kommer mer av.

Enkelt forklart lar VR-teknologi deg oppleve en virtuell virkelighet med realistiske sanseinntrykk, gjerne ved hjelp av skjermbriller. AR er teknologi som legger bilder, grafikk og lyd oppe på «virkeligheten», slik som for eksempel Pokémon Go-spillet. 

Blir det ny Pokémon Go-bølge? Les mer her

– Samsung er allerede veldig gode på VR, sier Hammer. 

Han mener at VR ikke er like anvendelig og nyttig som kunstig intelligens i dag, men at teknologien har mange muligheter.

– Du har for eksempel 360-graders kamera. Da kan du ha en VR-videosamtale med kjæresten eller ungene, og føle at de faktisk er til stede i rommet, sier Hammer.

Dæhlin er enig i at VR er spennede.

– Jeg synes VR er utrolig kult. Bare det å se på en annen person bruke det, er kjempemorsomt, sier han.

Les mer om AR her: Teknologien som kan styre livet ditt i fremtiden

VIRTUELLE OPPLEVELSER: I tillegg til skjermbriller kan du koble hele kroppen til et VR-sett. FOTO: AP

– De som er virkelig gode på VR, er bilprodusentene. Audi har «Sandbox», hvor du kan få prøvekjøre en bil i en virtuell sandkasse. De gir deg realistisk feedback på hvordan det er å kjøre bilen. Snart trenger vi kanskje ikke prøvekjøre biler på ordentlig i det hele tatt.

Les også: Nå vil Apple og Google gjøre kjøreturen din tryggere

Trend 3: Retrobølge på vei?

Blant alle de futuristiske nyhetene har den gamle kjempen Nokia også satt preg på mobilmessen. Med lanseringen av en ny versjon av den folkekjære 3310-en, kan det virke som at selskapet kan få en ny vår. 

– Nokia liker jeg veldig godt. Jeg håper 3310-en blir populær, og jeg kan se for meg at Nokia kommer med noen «game changers» i tiden som kommer, sier Dæhlin og legger til:

– Det hadde vært veldig gøy hvis de kan begynne å gjøre det bra igjen.

Sliter du med dårlig mobilbatteri? Les lade-mytene du trodde var fakta her

RETRO: Nokia 3310 er tilbake. Kanskje har lanseringen markert starten på en retro-bølge. FOTO: REUTERS

Men det er ikke bare Nokia som har sendt ut retrovibber under Mobile World Congress. Mobilmerket Blackberry, som har vært veldig populært blant annet i USA, har også børstet støv av det gode gamle tastatur-designet.

Sjekk også: Så mye har mobiltelefonene forandret seg

De viste denne uken frem Blackberry KEYone, med 4,5 tommers skjerm, hoved- og frontkameraet med henholdsvis 12 og 8 megapiksler – og det karakteristiske fysiske tastaturet.

NY BLACKBERRY: Det kanadiske mobilmerket har denne uken lansert en ny telefon, som får oss til å tenke tilbake på mobilene vi hadde før smarttelefonene. Foto: AP

Flere nye mobilselskaper har også kommet på banen, kan Hammer fortelle.

– Mange av de mindre profilerte asiatiske selskapene, slik som Huawei, har virkelig markert seg i det siste, sier han. 

Sjekk også: Er mobilen en bakteriebombe? Smart har testet

Han mener at Samsung og Apple fortsatt har så sterke merkevarer at det er vanskelig for andre selskaper å slå gjennom på det norske markedet. Likevel finnes det flere valgmuligheter enn før for forbrukerne.

– Huawei og de andre har mye penger og høy kompetanse etter å ha gjort det bra i sine hjemlige markeder, sier han.

Er du mer interessert i Apple-telefoner? Her kan du lese nyttige tips for iPhone 7

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.