– Trådløs lading er en måte å lade telefonen på uten at man trenger å bruke en ladekabel som går inn i telefonen. Dette fungerer ved hjelp av to metallspoler, én i mobilen og én i laderen. Når det går strøm gjennom laderen genereres det strøm i spolen i mobilen, som lader batteriet. 

Les også: Slik klipper du mobil-videoene dine som en proff

Det sier Thomas Alexander Berg som jobber med clients & mobile i Komplett. Han forteller at flere av de store produsentene har begynt å tilby dette som standardutstyr til sine nyeste modeller. 

To forskjellige standarder

De fleste mobilene som tilbyr muligheten for trådløs ladning, benytter i dag Qi-standarden (uttales «chi»). Her finner du kjente merkevarer som Samsung, HTC, Huawei, Nokia og Sony. Den andre standarden, PMA (Power Matters Alliance), ble introdusert i 2012 og er blant annet et samarbeid mellom Starbucks og batteriprodusenten Duracell.

Sjekk listen over telefoner med integrert Qi-teknologi nederst i saken.

Fikk du med deg denne? Nå vil Apple og Google gjøre kjøreturen din tryggere

– Det er derfor viktig å sjekke hvilken standard telefonen din støtter, før du eventuelt går til innkjøp av en trådløs lader, forteller Truls Aleksander Hammer som er markedsansvarlig for mobil og tablet i Komplett.

Flere av de store produsentene produserer også egne trådløse ladere. Likevel er det slik at de fleste mobilene som støtter Qi er kompatible med de fleste andre Qi-laderne. 

Smart tipser: Hodetelefon-triksene du bør ta i bruk

– Om du for eksempel har en Samsung S7, MÅ du ikke kjøpe deres trådløse lader. De andre Qi-laderne fungerer også fint, forteller Hammer.

LADESTASJON: Med denne iiglo kan du også lade Samsung-telefoner og er lagd for monteres i bordet.  FOTO: PRODUSENTEN

Du kan kjøpe iiglo Trådløs lader QI for kroner 199 hos Komplett her.

Slik får du trådløs lading til iPhone

Til tross for at det begynner å bli mer utbredt i markedet, er det likevel en stund til trådløs lading blir en standardfunksjon hos samtlige av de store produsentene. 

– Apples mobiler støtter blant annet ikke denne funksjonen, og vil derfor ikke fungere med en trådløs lader. Mange eldre mobiler mangler selvfølgelig også denne funksjonen, sier Hammer.

Ni tips: Derfor kan Apples Siri være smart for deg

Støtter ikke mobilen din Qi eller PMA trenger du likevel ikke fortvile. Det finnes nemlig tilbehør som kan gjøre dette tilgjengelig på din telefon. På den måten slipper du å bytte til en helt ny modell.

– For eksempel kan iPhone få trådløs Qi-lading hvis man setter mobilen i et deksel og legger den på ladeplaten. Dette gjelder også en rekke andre modeller og mobilmerker, sier Berg. 
GÅ TRÅDLØS: Med et deksel fra iiglo kan du lade iPhonen din med Qi-teknologi. FOTO: PRODUSENTEN

Eier du en iPhone 6 kan du blant annet kjøpe en trådløs lader og deksel fra iiglo til kroner 549 hos Komplett her

Hammer forteller at det går rykter i miljøet om at Apple kanskje vil tilby trådløs ladning i fremtiden. 

– Det ryktes om at Apple vil innføre dette på den neste telefonen sin, men som alltid holder de kortene tett til brystet, sier Hammer.

Mobillading: Mytene du trodde var fakta

Disse telefonene har integrert Qi-teknologi:

Samsung: Note 7, Galaxy S7, Galaxy S7 EDGE, S6, S6 EDGE, S6 EDGE+ og Note 5

LG: Optimus G Pro, G4 og G3

Microsoft: Lumia 950 og Lumia 950XL

Google: Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6 og Nexus 7

SONY: Xperia Z4V

En rekke telefoner, som for eksempel iPhone og Google Pixel, har ikke integrert Qi-teknologi, men det er mulig å kjøpe tilbehør som du kan koble til en av inngangene slik at du får muligheten til å lade trådløst. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.