Det finnes utallige foto-apper i App Store og Google Play­ – flere med filtere, og andre til mer avansert bilderedigering eller til skanning.

Vi lastet ned to populære applikasjoner til å skanne bilder, og tok turen til Oslo Foto for å få en profesjonell vurdering av bildekvaliteten og funksjonene i appene.

Googles applikasjon «Fotoskanner» er gratis i både App Store og Google Play, mens «Unfaded» koster 55 kroner i App Store. Se bildene nederst i saken.

Daglig leder Hilde Furuseth Olivares har selv testet ut flere skanner-applikasjoner, og mener resultatene er varierende og tilfeldige.

– Skal man ta backup av familiens analoge bilder, vil jeg ikke anbefale å bruke slike apper – det er de rett og slett ikke gode nok til, forklarer hun.

Da bør man heller investere i en fotoskanner – eller ta turen innom et fotoverksted, slik som Oslo Foto, hvor de daglig digitaliserer bilder og forvandler falmede og ødelagte fotografier til krystallklare bilder.

ERFAREN: Daglig leder og fotolaborant, Hilde Furuseth Olivares, har arbeidet med foto i 19 år. Foto: VG Partnerstudio

Skal du digitalisere et bilde for å laste opp i sosiale medier eller til å ha på telefonen, er imidlertid kvaliteten mer enn god nok. I det minste om en tar seg tid til å finne rett belysning for å minimere gjenskinn, pusser mobilkameralinsen godt og gir et par forsøk per bilde.

– Du vil ikke få et like detaljert resultat som med en «flatbed»-skanner, og appene vil antakeligvis forvrenge proposisjonene litt, men de gir en oppløsning som er god nok til å printe bildene i A4-størrelse.

«Fotoskanner», gratis i både App Store og Google Play:

Fordeler:

+ Gratis

+ Enkel å bruke

+ Filene har høy nok oppløsning til print i A4-størrelse

+ Skal fjerne gjenskinn ved at flere bilder blir satt sammen til ett bilde

Ulemper:

- Svak fargegjengivelse

- Har en tendens til å gi lyse bilder

- Varierende og tilfeldig resultat

- Ingen redigeringsmuligheter i appen utover justering av hjørnene

«Unfaded» koster 55 kroner i App Store:

Fordeler:

+ Enkel å bruke

+ Enkelt å skanne flere bilder etter hverandre

+ Bedre fargegjengivelse

+ Filter og redigeringsmuligheter

+ Filene har høy nok oppløsning til print i A4-størrelse

Ulemper:

- Koster 55 kroner

- Tilfeldig og varierende resultat

Konklusjon:

Alle bildene ble lastet opp på en PC, slik at vi kunne sammenligne bildene på én skjerm. De mobilskannede bildene hadde omtrent lik oppløsning, og var mye mindre detaljerte enn bildene som ble skannet profesjonelt.

– «Unfadet» koster litt, men har flere funksjoner og en bedre løsning for å skanne flere bilder etter hverandre. Selv om resultatene også i denne applikasjonen var litt tilfeldige og varierende, er fargegjengivelsen bedre i denne appen, konkluderer Furuseth Olivares.

Bildene skannet med profesjonell skanner:

Foto: Oslo Foto
Foto: Oslo Foto

Bildene skannet med «Fotoskanner»:

Foto: Oslo Foto
Foto: Oslo Foto

Bildene skannet med «Unfaded»:

Foto: Oslo Foto
Foto: Oslo Foto

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.