Men holder det med mulighetene du har med telefonen som ligger i lomma, eller må det tyngre kameraskyts til?

– Man har langt flere muligheter til å oppnå ønsket resultat med et speilreflekskamera. Samtidig er det stilig å kunne dele og sende avgårde mobilbilder på et øyeblikk. I dag finnes det mange ulike mobil– og speilreflekskameraer av ulik kvalitet, sier fotograf Bo Mathisen. 

Har du lest denne? Print fine mobilbilder hjemme

Hvilke fordeler har iPhone?

Han trekker frem at kvaliteten på mobilkameraet er blitt såpass god, at det gir brukbare foto og video til en del formål. IPhonen er enkel å bruke, og er fin til private bilder, til bruk på dataskjerm, TV og Facebook. 

– Og så har man den jo som regel med seg. Bildekvaliteten behøver ikke være optimal for at bildene skal frembringe minner vi ønsker å ta vare på. 

Sjekk også: Ta mobilbilder som en proff med disse tipsene

Mathisen bruker kameraet på iPhonen mest til turistbilder, som «notatblokk» og til å fotografere lokasjoner for å planlegge profesjonelle opptak. 

Blir bildene bedre med speilreflekskamera? 

Fotograf Rune Hammerstad forteller at selv om speilrefleks gir deg mer kontroll over prosessen, betyr ikke det nødvendigvis at bildene blir bedre. Riktig valg av motiv, komposisjon og innstillinger på kameraet, er viktig.

Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

– For noen kan speilreflekskameraet være for avansert. Uten riktig kompetanse kan det hende at kameraet blir liggende i skuffen, sier han. 

Når er speilrefleks et must? 

– Profesjonelt går jeg klart for speilreflekskameraer. Utstyret mitt bidrar i stor grad til gode bilder, som ikke ville vært mulige å oppnå med bruk av mobilkameraer. Det er faktisk ikke bare personen bak kameraet det kommer an på, selv om det som regel er den viktigste brikken i puslespillet, mener Mathisen. 

Kan man stole på at automatikk gir gode resultater? 

– Vet man hvordan man bruker et mobilkamera, kan man ta fantastiske bilder. Kameraet er brukervennlig og automatikken er stort sett veldig god, ifølge Hammerstad. 

I FULL BLOMST: Bildet til venstre er tatt med iPhone en ettermiddag. Her er automatikken god, med fint og klart lys. Til høyre samme bildet tatt med speilrefleks.

Bildene som er tatt med iPhonen gir stor dybdeskarphet, der både blomsten og stolene er skarpe. Dette er typisk for mobilkameraer, hvor bildebrikkene er små og fører til stor dybdeskarphet. l speilreflekskameraer er bildebrikken større, noe som i utgangspunktet gir mindre dybdeskarphet. 

Lest denne? Kom i form med disse treningsappene

Ifølge Mathisen er blomsterbildet som er tatt med speilreflekskamera et typisk eksempel på at automatikk ikke alltid gir gode resultater. Kameraet kan ikke tenke, og tror motivet er mørkt. Derfor slippes det inn mye lys for å lysne bildet. Blomsten som er hovedmotivet blir dermed altfor lys.

Hvilket kamera fungerer best i svakt lys? 

– På portrettet kan man se at speilrefleksbildet har en mer kontrollert dynamikk, bedre farger og mindre dybdeskarphet. Med speilrefleks får du bilder av bedre kvalitet i svakere lys, som for eksempel overskyet vær eller innendørs uten bruk av blits, forteller Hammerstad.

Til venstre er Bjørn Bergli portrettert utendørs med speilrefleks en formiddag. Til høyre med iPhone.

–  Opptak med iPhone ute i svakt lys, gir dårligere kvalitet enn ute i godt lys. I enkelte tilfeller kan man kanskje bruke den svake kvaliteten som et bevisst kunstnerisk element, sier Mathisen.

Hva er viktig å tenke på ved forstørrelser av foto?                                                                  

Filer fra mobilkamera er som regel små, og bildeforstørrelser er derfor ikke det helt optimale.

Les også: 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

– Uansett vil det være en veldig stor forskjell på hva som kreves teknisk av et foto som skal brukes veldig lite og sees på en skjerm, og et bilde som skal trykkes eller printes i et større format, forteller Mathisen. 

Han forteller at det er mulig å printe små bilder til album, og kanskje litt større. 30 x 40 cm, avhengig av hvilken mobil man har. 

Skal du på ferie? Her er reiseappene du faktisk har bruk for

Camilla Kornbek Ribe, fotograf og daglig leder av Atelier Ribe i Kristiansand, mener det er ekstra viktig å fokusere på kvalitet hvis du ønsker å printe ut eller forstørre bildene. Derfor er det viktig å tenke på dybdeskarpheten, fokus og fargene på bildene når man fotograferer.  

Vi har alle fått med oss at det er viktig å dokumentere en fin solnedgang. Her med speilreflekskamera utendørs en ettermiddag til venstre, og med iPhone til høyre.

– Bildet som er tatt over med iPhone har en for dårlig oppløsning, som resulterer i et kornete bilde. Derfor blir fargene, skarpheten og kontrastene bedre på bildet til venstre, som er tatt med speilreflekskameraet, sier hun. 

Endelig! Slik fjerner du iPhone-appene du aldri bruker

Hvordan kan jeg lagre bildene mine trygt?

Hvis uhellet har vært ute, og de flotte feriebildene eller de koselige bildene av bestemor og barnebarna ligger på en stjålet telefon eller PC, er det viktig å alltid ta backup. 

– Det er lurt å lagre alt på minst to steder og helst på to ulike adresser. En ekstra ekstern disk er en rimelig forsikring til PC/mac. Får man ikke lagret på ulike adresser, kan man i hvert fall oppbevare disker/PC på ulike steder. Kanskje kan man ha en liten disk liggende i bilen, sier Mathisen. 

– Ellers kan lagring i «skyen» være en gunstig mulighet, og det finnes mange gratis- løsninger, særlig hvis ikke datamengden er gigantisk. Jeg ville likevel ha lagret materialet på minst to disker i tillegg, sier han.     

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.