I Barn og medier-rapporten fra Medietilsynet kommer det frem at 80 prosent av norske barn og unge i alderen ni til 16 år benytter Snapchat – og ifølge tall fra Ipsos har over halvparten av den norske befolkningen over 18 år en Snapchat-profil (52,9 prosent).

Selv om vi er en stor gruppe som bruker det sosiale mediet, betyr det ikke at samtlige av oss kjenner til alle funksjonene – særlig når det stadig vekk kommer noe nytt. Derfor har Smart laget en oversikt over de siste nyhetene, og hvordan du tar dem i bruk.

Sjekk også: Nyttige ting Siri kan hjelpe deg med - og noen morsomme ting å spørre om

Nytt design og ny søkefunksjon

SØKELINJE: Nå kan man søke etter nyheter, venner og grupper på en mye enklere måte enn tidligere. Illustrasjon: Skjermdump Snapchat/VG Partnerstudio

Den siste tiden har noen utvalgte Android-brukere kunnet leke seg med noen nye funksjoner, ifølge nettstedet TechCrunch.

Denne uken rullet nyhetene også ut til resten av Snapchat-brukerne. Om du allerede har oppdatert appen, har du sikkert lagt merke til at den har fått et lite ansiktsløft.

Nå har det dukket opp en søkelinje som hele tiden ligger på toppen av skjermen – uansett hvor du er i appen. Dette skal gjøre det enklere å navigere seg rundt.

Sjekk videoen i toppen av saken for å se hvordan du gjør det.

Trykk på ikonene på «quick chat»-linjen for å chatte med dine beste Snapchat-venner, finn enkelt frem til en gruppe eller dine nyeste venner. Du får også opp en fane med foreslåtte venner, og nå kan du enda raskere legge til kontakter fra kontaktlisten på telefonen din.

I tillegg til å søke etter kontakter kan du nå søke etter aktører som ligger i Discover-funksjonen, altså der du finner nyheter fra for eksempel VG, Daily Mail og Buzzfeed.

Flere gode tips: Seks Snapchat-triks for viderekomne

Obs! Opplever du litt trøbbel med funksjonen er vår erfaring at det hjelper å lukke applikasjonen og starte den på nytt.

Gruppemeldinger

VENNEGRUPPER: Samle utvalgte venner i grupper for å dele bilder og meldinger med dem. Illustasjon: Skjermdump Snapchat/VG Partnerstudio

I tillegg til den helt ferske oppdateringen, har det kommet fire andre funksjoner siden årsskiftet. Nå er det mulig å sende bilder, videoer og chatmeldinger til opptil 16 venner om gangen, noe som for eksempel er kjekt å bruke med de nærmeste vennene dine.

For å lage en gruppechat gjør du det samme du ville gjort for å sende en vanlig «snap», men når du velger hvem du skal sende til, trykker du på gruppe-ikonet øverst i det høyre hjørnet. Ikonet dukker først opp når du trykker på mer enn én venn.

Les også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

Når du er inne i gruppemeldingen kan du trykke på ikonet øverst til venstre for å endre gruppenavn, legge til flere i gruppen eller forlate gruppen.

Et annet snedig triks er at du kan trykke på én person inne i gruppemeldingen for å chatte med bare denne personen – såkalt «quick chat», som Snapchat kaller det.

Klipp ut egne «stickers»

ARTIG TRIKS: «Klipp» i bildet for å lage egne klistremerker. Illustrasjon: Skjermbilde Snapchat/VG Partnerstudio

Det finnes allerede drøssevis av ikoner og klistremerker du kan lime inn i snappene dine. Men nå kan du også lage egne «stickers» av bildene du knipser.

Ta et bilde i Snapchat og klikk på saksen du ser øverst på skjermen. «Klipp ut» delen av bildet du vil lagre, og du vil umiddelbart få opp et eksemplar av din nye «sticker».

Trykker du på ark-ikonet ved siden av saksen, kan du lime inn flere – og i likhet med andre ikoner du kan lime inn, kan du endre størrelse og plassering når du holder det inne. Klistremerkene du klipper ut blir lagret, slik at du kan bruke dem igjen senere.

Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Rediger lagrede «snaps»

KUNST AV LAGREDE BILDER: Med «malekosten» kan du legge på maleri-effekter på bildene – men bare bilder du har lagret. Illustrasjon: Skjermbilde Snapchat/VG Partnerstudio

Trykker du på den lille sirkelen under kamera-knappen i appen, får du opp bilder og videoer du har lagret (ved å trykke på «pil ned»-knappen før du sender en «snap»).

Disse bildene kan du redigere når du sveiper oppover på skjermen og trykker på tegneblyanten nederst i vinduet.

Fikk du med deg? Lademytene du trodde var fakta

Klipp ut en «sticker» fra bildet, tegn en tegning, legg på tekst – eller velg malerkosten for å legge en morsom maleri-effekt på bildet. Når kunstverket er ferdig kan du sende den til vennene dine på nytt igjen.

Identifiser en sang

SKJULT TRIKS: Sanggjenkjennings-applikasjonen «Shazam» er nå bygget inn i Snapchat, men funksjonen ligger godt skjult. Illustrasjon: Skjermbilde Snapchat/VG Partnerstudio

Kanskje har du allerede applikasjonen «Shazam» nedlastet på telefonen – en app du kan bruke for å finne ut av hvilken sang som spiller av i bakgrunnen der du er.  

Med den siste oppdateringen ligger faktisk «Shazam» inne i Snapchat. Ha appen åpen og trykk midt på skjermen til det dukker opp sirkler som snurrer. Da forsøker applikasjonen å gjenkjenne sangen du lytter til, og på et blunk får du opp artist, låtnavn, sangtekst og mye mer.

Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

Obs! Trikset fungerer bare når du har kameraet oppe i Snapchat, og ikke når du har tatt et bilde eller en video, eller om noen har sendt deg en video med musikk i bakgrunnen.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.