I januar 2007 viste daværende Apple-sjef Steve Jobs frem selskapets aller første mobil. Den kombinerte tre produkter – en mobiltelefon, en iPod (musikkspiller) og et kommunikasjonsverktøy for internettbruk. Apple uttalte selv at «iPhone ville innlede en ny æra innenfor sofistikerte telefoner».

Lite strøm? Lad telefonen raskere med disse triksene

– iPhone er et revolusjonerende og magisk produkt, som er fem år foran andre mobiltelefoner. Vi er alle født med det ultimate styringsverktøyet – våre fingre – og med iPhone bruker vi det til å utvikle det mest revolusjonerende brukergrensesnittverktøyet siden datamusen, uttalte Jobs i en pressemelding i forbindelse med lanseringen.

DEN FERSKESTE: I høst ble iPhone 7 lansert, den fjortende Apple-telefonen – om en regner med de ulike modellene som er lansert i løpet av de siste ti årene. Foto: Reuters

I dag er telefonen med oss over alt

Ti år senere kan vi trygt si at Apples spådom stemte – selv om teknologigiganten absolutt ikke var de første til å satse på smarttelefoner.

– Da iPhone kom, satte det i gang et skred. Berøringsskjermen, brukergrensesnittet og at Apple åpnet for tredjepartsapplikasjoner gjorde at mobilen gikk fra å være et kommunikasjonsmedium til å bli en medieterminal, med alt fra spill, nyheter og underholdning, til nyttetjenester som mobilbank, betalingsløsninger og billetter, forklarer SIFO-forsker Dag Slettemeås til Smart.

Så du denne? Nyttige og morsomme ting å spørre Siri om

Ifølge forskeren tok det kort tid før forbrukerne innså at det lå et stort potensial i smarttelefonene, men bortsett fra fremtidsvisjonærer som Jobs, var det få som så for seg hvor viktig posisjon de skulle få i våre liv.

– I dag har man med seg smarttelefonen over alt, i enda større grad enn nøkler og lommebok, som man ofte legger fra seg når man kommer inn døren. Mobilen er med oss hele tiden, og er nærmest blitt en forlengelse av oss selv.

«Alle» nordmenn har en smarttelefon

De fleste nordmenn har mobiler med store trykkfølsomme skjermer i dag. Så mange som 85 prosent av den norske befolkningen har en smarttelefon, mens bare 57 prosent av oss hadde det for fem år siden, ifølge Norsk Mediebarometer for 2015.

Økningen skyldes ikke bare lanseringen av Apples iPhone, påpeker Slettemeås.

Les også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

– På omtrent samme tid ble også 3G-nettet bygget ut i Norge, og internetthastigheten ble generelt raskere. Jeg vil si at både internetthastigheten og Apples apper i fellesskap la til rette for at norske forbrukere, som er ganske teknologiinteresserte og har mulighet til å kjøpe dyre telefoner, raskt tok i bruk smarttelefoner.

I 2008 ble også den første Android-telefonen lansert – og rivaliseringen mellom Apple og Android-aktørene har vært avgjørende for den raske teknologiske utviklingen, ifølge forskeren.

I tillegg har bruken av sosiale medier påvirket hvordan og hvor hyppig vi bruker telefonene våre.

– Bruken av disse appene er i dag de mest dominerende i smarttelefon-hverdagen, og bidrar sterkt til at vi konstant er ”på” mobilen.

Sjekk også: Hodetelefontriksene du bør ta i bruk

Høydepunkter fra iPhone-utviklingen siden lanseringen i 2007:

2008: Den første iPhone-modellen kom for salg i Norge, ett år etter at den ble lansert i USA. Den kom med 4 eller 8 GB og hadde et to megapiksels kamera som tok stillbilder, men ikke video. Det samme året kom også iPhone 3G, en oppgradert versjon, hvor en for første gang kunne laste ned applikasjoner via App Store.

2010: iPhone fikk et helt nytt design med iPhone 4. Det var også den første Apple-telefonen med selfie-kamera på forsiden og blits på baksiden.

2011: Siri ble integrert i iOS 5, samtidig som iPhone 4S ble sluppet.

2012: Den femte generasjonen iPhone fikk større skjerm enn sine forgjengere, og dermed også nytt design.

2013: Apples «billigversjon» iPhone 5C kom på markedet, samtidig som en oppgradert versjon av iPhone 5 ble introdusert, iPhone 5S, som ble den første Apple-telefonen med fingeravtrykksensor.

2014: Igjen ble et nytt iPhone-design vist frem når iPhone 6 og iPhone 6 plus ble sluppet – og for første gang kunne en velge mellom iPhone i to størrelser, men begge skjermene var mye større enn hva vi har sett fra Apple tidligere.

2016: I fjor vår hentet Apple frem et gammelt design og lanserte iPhone SE, som liknet på iPhone 5, men hadde innmaten til en iPhone 6S. Til høsten ble iPhone 7 lansert, den første modellen fra techgiganten uten hodetelefoninngang, og en plus-modell med to kameraer på baksiden.

Les mer: Lademytene du trodde var fakta

Grafikk: Produsenten/VG Partnerstudio

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.