De første FM-sendingene ble slukket i Nordland onsdag 11. januar, og videre utover året vil de nasjonale radiokanalene og de kommersielle radiokanalene slukke region for region.

Har du DAB-radio fra før av, merket du kanskje at den ble helt stille denne uken – også utenfor Nordland. Årsaken er at det ble gjort flere store endringer i sendernettene, som krever en oppdatering av kanallisten på radioen.

Les også: Alt du lurer på om DAB: 13 spørsmål og svar

Smart har hørt med Digitalradio Norge om hva som er viktig å tenke på når en kjøper DAB-radio i dag, og har fått produktsjef for lydprodukter i Komplett, Erik Berthling Olsen, til å anbefale DAB-radioer til ulik type bruk.

– Det er stort utvalg av radioer i butikkene, så for de fleste handler det om å finne en radio de liker. For noen er det viktig med utseende - andre er mer opptatt av at det skal være lett å bruke, forklarer Mari Hagerup i Digitalradio Norge, og legger til:

– For mange av de eldste lytterne anbefaler vi ofte å se etter radioer med forvalgsknapper, som gjør det lett å lagre favorittkanaler. Radioer med stor skjerm er også viktig for mange i denne aldersgruppen.

Sjekk også: 1,3 millioner biler må oppgraderes: Så enkelt får du DAB-signaler i bilen

DAB til bilen

ADAPTER: Fra venstre: Pure Highway 600 DAB+, Tiny Audio C5 og Tiny Audio C2. Foto: Produsentene

I bilen er adapter en god løsning for mange, mens andre vil foretrekke å bytte ut hele radioen. Noen adaptere er enkle, mens flere er mer avanserte, for eksempel med mulighet for å koble til mobilen, slik at du kan bruke adapteret som handsfree.

– Ta utgangspunkt i bilens alder når du skal velge DAB-løsning for bilen. For mange er dette styrende for valget. I eldre biler kan ny radio være et jevngodt alternativ med adapter. I nyere biler vil det være mulig å velge DAB-løsninger med USB-inngang, forklarer Hagerup.

Se hvor enkelt det er å montere et adapter i denne videoen, hvor Smart fikk hjelp av Digitalradio Norge til å demonstrere.

Klikk her for Pure Highway 600 DAB+, kr 1990, klikk her for Tiny Audio C5, kr 1895, og klikk her for Tiny Audio C2+, kr 890 hos Komplett.

DAB til hytta

NETTE RADIOER: Fra øverst til venstre: Pinell Supersound DAB+, Roberts retro radio og Intono DAB+. Foto: Produsentene

Flere DAB-radioer har god batteritid, noe som egner seg spesielt godt til dem som ønsker å lytte til radio når man er på steder uten strøm – for eksempel på hytta.

– Hvis man har en hytte uten strøm må man sørge for radio med god batteritid, eller rett og slett en radio med solcellepanel. Et tips er å velge en radio som oppgir å ha lang batteritid, eller en radio med ekstra batteripakke, sier Hagerup.

DAB-eksperten forklarer at det generelt er god DAB-dekning i de fleste hytteområder, men om du mistenker dekning som krever utendørs antenne, må du sørge for å velge radio med utgang for ekstern antenne på baksiden.

Så du denne? Slik blir du påvirkett av overgangen til DAB-radio

Klikk her for Roberts retro radio med DAB, kr 1990, klikk her for Pinell Supersound DAB+, kr 1390, og klikk her for Intono DAB+, kr 1490 hos Komplett.

DAB hjemme

LEKKER DAB: Fra venstre: Intono DAB+, Pinell Supersound II+, Tiny Audio Stereo DAB+. Foto: Produsentene

Selv om det er trivelig å høre på radio på kjøkkenet eller badet hjemme, er det også greit å ha muligheten til å spille musikk fra andre kilder.

Ifølge Hagerup er det mange DAB-radioer som har både internett og blåtann, slik at dette ikke er noe problem. Olsen i Komplett har pekt ut flere radioer som har begge deler.

Pinell Supersound II+ og Tiny Audio Stereo DAB+ har i tillegg «Spotify Connect», som gjør at du kan spille musikk fra Spotify via det trådløse nettet hjemme.

Klikk her for Intono DAB+, kr 1490, klikk her for Pinell Supersound II+ med Spotify, kr 1795, og klikk her for Tiny Audio Stereo DAB+, kr 2490 hos Komplett.

Andre løsninger til boligen

ADAPTER OG INTERNETTRADIO: Fra venstre: Tiny Audio M7+, Bose Soundtouch 10 og Sonos Play:1. Foto: Produsentene

At lydanlegget i stua ikke har DAB innebygget, betyr ikke at du er nødt til å bytte ut anlegget for å få radiosignaler. Det finnes en rekke adaptere som enkelt gir anlegget DAB.

Skulle du ønske å bytte ut anlegget er det flere lydsystemer, slik som Sonos og Bose Soundtouch, som gjør at du kan lytte til internettradio via wifi-en i boligen din.

Sjekk også: Slik får du trådløs lyd hjemme

Klikk her for Tiny Audio M7+ m/ Spotify Connect-adapter, kr 1490, klikk her for Bose Soundtouch 10, kr 2490, og klikk her for Sonos Play:1, kr 1998 hos Komplett.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.