Spoler vi et par år tilbake i tid, var det ikke spesielt mye tess i Siri. I alle fall ikke for oss nordmenn, siden Siri hverken snakket eller forsto norsk. Men etter litt over fem år som assistent, har hun lært seg flere språk og blitt langt smartere – spesielt etter iOS 10-oppdateringen som kom i høst.

Les også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

APPLE-EKSPERTEN: Daniel Rosenquist skriver om Apple-produkter på teknologibloggen han skriver fra New York. Foto: Privat

– Nå kan du for første gang sende penger, bestille taxi eller sjekke Instagram ved hjelp av Siri, fordi den virtuelle assistenten er åpnet opp for tredjeparts-applikasjoner, forklarer Daniel Rosenquist, som skriver Apple-bloggen «Det store eplet», og legger til:

– En annen nyhet er at funksjonen «Hei Siri» kan være på hele tiden. Det betyr at du når som helst kan si nettopp «Hei Siri», og be telefonen om hjelp uten å trykke på en eneste knapp.

Klikk deg inn på Innstillinger > Siri > skru på Tillat «Hei Siri». Nå kan du aktivere assistenten ved å bare si «Hei Siri».

Sjekk også: Seks Snapchat-triks for viderekomne

Siri er imidlertid langt fra den eneste assistenten på markedet. Techgigantene Microsoft, Amazon og Google er blant aktørene som også satser på brukervennlige løsninger bygget på kunstig intelligens.

KLAR FOR Å HJELPE DEG: Når Siri spør «Hva kan jeg hjelpe deg med?», kan du begynne å snakke. Om du ikke har aktivert Tillat «Hei Siri», holder du hjemknappen eller den midterste knappen på hodetelefonene inne. Foto: Skjermdump iPhone

Se hvilke morsomme ting du kan bruke Siri til i videoen i toppen av saken – og les videre for Apple-ekspertens smarte og nyttige Siri-tips:

1. Be Siri om å ringe eller sende melding

RASK LØSNING: Skal du sende avsted en kort melding, kan det være greit å få hjelp av Siri. Foto: Skjermdump iPhone

Noe av det mest praktiske du kan få Siri til å gjøre, er å be henne om å ringe eller sende en melding til noen av kontaktene dine.

– Et godt tips er å være konkret, for å få det akkurat som du vil. Du kan for eksempel si «Ring pappa på FaceTime», eller «Ring Alexander på jobb». Du kan også bruke et naturlig språk og si «Send en melding til Stian og si at jeg kommer om fem minutter».

Så du denne? 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

2. Finn bilder på telefonen din

SØK I ALBUM: Med mange hundre, eller kanskje til og med tusenvis av bilder, kan det være kronglete å finne frem til et spesielt bilde, men ikke hvis du spør Siri. Foto: Skjermdump iPhone

En iPhone vet mer om deg og hva du driver med enn hva du kanskje er klar over.

– Med iOS 10 vet den også hvem som er på de ulike bildene gjennom å scanne ansikter. Det betyr at du nå kan be Siri om å finne bilder av konkrete personer og fra forskjellige steder. Eller begge deler. «Vis meg bilder av meg og Ola fra New York i 2014», vil blant annet fungere som en kommando, forklarer Rosenquist.

Gå inn på Bilder-appen > Albumer > Personer. Her finner du personer som iPhonen har scannet ansiktene til og kjent igjen. Rydd opp ved å markere og slå sammen mapper som er av de samme personene, og gi personene navn slik at du kan be Siri om å finne frem bilder av vennene dine.

Les også: Ekspertenes ærlige svar: Android vs. iPhone

3. Åpne riktige innstillinger

UNNGÅ MENY-KAOS: Om du vet nøyaktig hvilke innstillinger du skal endre på, er det enklest å bare be Siri om hjelp. Foto: Skjermdump iPhone

Er du lei av å åpne Innstillinger og bla deg gjennom den voldsomme menyen der inne? Da er du nok ikke alene, men det kan selvsagt Siri hjelpe deg med.

– Du kan be Siri om å åpne for eksempel Mail-innstillinger, for å spare noen trykk på skjermen. Du kan også be Siri om å slå av eller på Bluetooth, eller andre enkle operasjoner.

4. Bruk Siri som kalkulator

SMART DAME: Siri er nyttig når det gjelder tall og måleenheter også. Foto: Skjermdump iPhone

Siri kan regne ut korte eller lengre regnestykker for deg, noe som er greit om du ikke orker å finne frem kalkulatoren.

– Hun kan også brukes til å konvertere mellom miles og kilometer eller Celcius og Fahrenheit, blant annet.

Du kan også be Siri om å konvertere valuta, eller finne ut hva klokken er i en annen tidssone.

Kan du disse triksene? Åtte skjulte nyvinninger i iOS 10

5. Start en nedtelling

TELLER NED: Glem å styre rundt i Klokke-appen, det er mye enklere å be Siri stille en alarm eller telle ned. Foto: Skjermdump iPhone

Noe av det Siri er aller best på er å skru på funksjoner som ligger inne i telefonen, og som gjerne tar litt tid å klikke seg frem til.

– Står du på kjøkkenet med hendene fulle og trenger hjelp til å ta tiden på komfyren? Si «Hei Siri, tell ned femten minutter», så fikser hun resten. Du kan selvsagt også aktivere vekkerklokke gjennom å for eksempel be Siri om å vekke deg klokken syv i morgen tidlig.

6. Be Siri trille terning eller kaste mynt

HELT TILFELDIG: La telefonen bestemme, så kan ingen anklages for juks. Foto: Skjermdump iPhone

Mange av oss går sjelden rundt med kontanter, og hva gjør man da når man trenger hjelp til å velge mellom A eller B med et myntkast? Du spør Siri, så klart!

– Be Siri om å kaste mynt, og du får et tilfeldig svar hver gang. Du kan også be Siri kaste en terning, og få opp et tilfeldig tall mellom en og seks.

Les mer: Dette må du gjøre hvis du mister mobilen

7. Bruk Siri for å huske på ting

PÅMINNELSE: Hvis du har kommet deg halvveis gjennom en nyhetsartikkel, men vil lese resten senere, kan Siri påminne deg om det. Foto: Skjermdump iPhone

Hvis du er inne på en nettside du vil huske til senere, eller ser på et bilde du vil finne igjen i morgen, kan du bruke Siri til å påminne deg.

– Si «Hei Siri. Minn meg på dette i kveld», så skjønner Siri hva du har åpent på skjermen, og minner deg på nettopp det.

Sett et tidspunkt for påminnelsen, eller opprett et punkt i Påminnelser-appen som du kan huke av senere.

8. Spør hvor lenge det er til ferien

LA SIRI TELLE NED: På et øyeblikk har Siri regnet ut hvor mange dager det er igjen til en dato. Foto: Skjermdump iPhone

Om det er en dato du gleder deg til, for eksempel når du skal ha ferie, trenger du ikke telle på fingrene for å finne ut hvor lenge det er til. Ganske kjekt, rett og slett!

– Du kan si «hvor lenge er det til 14. mars?», eller«hvor mange dager er det mellom 20. januar og 24. april?», og da vil Siri fortelle deg hvor mange dager det er.

Lite strøm? Lad telefonen raskere med disse triksene

9. Bruk Siri for å finne iPhone-eieren

FINNER EIEREN: Siri vil også vise frem fullt navn, e-postadresse og eventuelt også et bilde av eieren. Foto: Skjermdump iPhone

Det kan være vanskelig å finne eieren om du kommer over en forlatt iPhone, siden de fleste telefoner er låst med en kode.

– Men har eieren aktivert Siri, kan hun hjelpe deg på veien. Hold nede hjem-knappen slik at Siri våkner, og si «hvem eier deg», eller «hvem eier denne telefonen».

Siri vil da vise frem navnet og kontaktinformasjonen som ligger i Apple-ID-en til eieren.

– Siri kan også søke gjennom mail, meldinger og notater, eller sette opp hendelser i kalenderen, for å nevne noe tilfeldig. Mitt tips er å teste ut Siri neste gang du skal gjøre noe slikt, så forstår du raskt hva hun kan og ikke – og hvordan hun virker.

Smart tester: Er din mobil en bakteriebombe?

Morsomme ting å si til eller spørre Siri om

I tillegg til de nyttige tipsene har vi samlet noen morsomme ting du kan si. Spør gjerne Siri flere ganger, da hun ofte gir flere ulike svar.

• Hva sier reven?

• Kan du beatboxe?

• Når vil verden gå under?

• Jeg er full

• Kast en terning

• Kan jeg låne penger

• Hva er null delt på null?

• Hva er meningen med livet?

• Jeg trenger en sjekkereplikk

• Hvorfor vibrerer du?

• Fortell et haikudikt

HUMORISTISK ASSISTENT: Siri kan gi deg både filosofiske og morsomme kommentarer, bare du stiller de riktige spørsmålene. Foto: Skjermdump iPhone

Se hvordan Siri reagerer på flere av de rare spørsmålene i videoen i toppen av saken.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.