Vi har vel alle kjent panikken bre seg i kroppen når batteriet på mobilen nærmer seg null prosent. For å unngå slike situasjoner suger vi til oss all den lade-informasjonen vi kommer over.

Men mye av det vi «vet» om lading er ikke sant, mener ekspertene.

Les også: Lad telefonen raskere med disse triksene

– Mytene stammer fra tiden før vi hadde lithiumbatterier, og er derfor ikke gjeldende lenger, sier professor Ola Nilsen ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo, til Smart.

Påstand 1: Det er ikke bra å klattlade, du bør som regel la mobil og data lade fra nesten tomt til nesten fullt

Dette er en av mytene som henger igjen etter de gamle nikkelbatteriene. Disse batteriene skulle man ikke klattlade, altså lade litt og litt om gangen, men helst lade fra null til hundre prosent. I dag er det ikke lenger nødvendig.

– Lithiumbatterier tåler fint klattlading, men ikke gjør det når det er over 90 prosent. Det du absolutt ikke vil gjøre er å overlade batteriet. Det beste er å holde batteriet mellom 20 og 80 prosent, for da får du aldri underlading og overlading, forklarer professoren.

Sjekk også: Slik hindrer du å ødelegge mobilladeren

Påstand 2: Å lade hele natten kan ødelegge batteriet

Å stresse rundt med laderen i lomma er noe de fleste synes er ganske slitsomt. Derfor er det praktisk å våkne til en fulladet telefon om morgenen. Det er imidlertid ikke så praktisk hvis det ødelegger batteriet, noe mange tror.

– Mobiltelefoner i dag er såpass smarte at de slutter å lade når de når et visst nivå, så vil den selv vente med å fortsette neste lading. Du har ikke noe kontroll over dette, det styrer telefonen selv.

Selv om nyere telefoner stopper ladingen, er ikke fullading ideellt for batteriet i lengden, ifølge batterieksperten. I tillegg har Norsk brannvernforening tidligere uttalt til Smart at en bør unngå å lade mobilen om natten, om det er mulig.

* Både og, nye telefoner slutter å lade når batteriet er fullt, men skal helst ikke lades til 100 prosent hver gang.

Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

Påstand 3: Mobilen bør ikke brukes mens den lader

Når vi bruker laptopen vår tenker vi sjeldent over hvorvidt den står i laderen eller ikke, men når det kommer til mobilen har mange hørt at det er best å la den ligge i fred mens den lader. Både fordi den vil lade saktere hvis den brukes, men også fordi den kan gå varm.

– Det gjør ingenting at du bruker den mens den lader. Men den vil kunne bli varm når den jobber kraftig lenge, og det er helt klart ugunstig å la batteriet bli for varmt. Det samme gjelder også for laptopen. På noen laptopmerker kan du faktisk styre hvilke nivåer batteriet skal lade seg ut til før den lades opp igjen, slik at topplading unngås.

Mange er også opptatt av å lade mobilen så raskt som mulig. Kanskje pleier du å lukke alle apper og skru på flymodus, kanskje bruker du en kraftigere iPad-lader, eller kanskje skrur du av hele telefonen?

– Selvsagt lader man fortere ved å skru av telefonen siden ingenting er i bruk, men lader du fortere er det større sjanser for at du får bireaksjoner. Hurtiglading kan føre til at du overlader batteriet, og det bør du ikke. Men her bør i dag telefonen være smart nok til å kunne styre dette selv, forklarer Nilsen.

Sjekk også:Så mye har mobiltelefonene forandret seg

Påstand 4: Kopiladere kan ødelegge batteriet, eller i verste fall ta fyr

En ny lader fra originalmerket kan fort koste deg noen hundrelapper, og da kan det friste å kjøpe en kopilader på internett til en brøkdel av prisen. Men dette har vi jo hørt kan være regelrett farlig? Ifølge Nilsen kommer det an på hvor dårlig kopiladeren er.

– Siden logikken for ladingen ofte ligger i telefonen og ikke i laderen, er det ikke farlig. Bortsett fra når det kommer til én ting; de billige laderne har oftere mye støy fordi de ikke regulerer strømmen riktig. Har du for mye støy på linjen, kan man få for høy spenning som igjen går ut over telefonen, sier Nilsen.

Påstanden er dermed ikke nødvendigvis sann, men det vet man dessverre ikke før det eventuelt går galt. Dermed er det likevel lurt å bruke originallader.

* Kopiladere er ikke nødvendigvis skadelige for batteriet, men det er en dårlig idé å «gamble» med kopiladere, ettersom en ikke vet om de er sikre å bruke.

Så du denne? 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

Påstand 5: Du bør kalibrere batteriet innimellom for å få det til å vare lengre

Du har kanskje hørt at det er lurt å kalibrere batteriet, om batteriet har en tendens til å gå fra å ha flere prosent til plutselig være helt tomt. Å kalibrere batteriet gjør du ved å tømme det helt for strøm, for så å lade det fullt opp til 100 prosent.

Dette ser ikke Nilsen noe poeng i.

– Når batteriet blir gammelt mister det kapasitet plutselig og fort, får man dette problemet så er det best å bare bytte batteri. Mange tror at batteriet varer evig, men det gjør det ikke. Vær heller overrasket over at det faktisk lever så lenge som det gjør.

Hos en mobilreparatør kan man betale for å få byttet batteri, men er du fingernem kan du også gjøre det selv.

Les mer: Ta mobilbilder som en proff med disse eksperttipsene

– Noen telefoner kan man ikke bytte batteri på selv fordi det er integrert. Skal man gjøre det selv, må man sørge for at man får tak i originalbatterier, for med kopier så vet man ikke om produsenten har tatt noen snarveier, forklarer professoren.

Han forteller at høye temperaturer er noe av det som svekker batteriet raskest. Du bør derfor ikke la telefonen ligge i sola, eller i bilen på varme dager. Har man i tillegg deksel på, kan dette hindre at mobilen kjøler seg ned.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.