– Alle kan oppleve litt problemer med telefonen i kulda, de er jo egentlig ikke beregnet for det norske klimaet, sier Tuan Bui, tekniker hos Mobilring AS til Smart.

Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

0-35 grader 

Du har kanskje opplevd å ha 50 prosent batteri når du går ut døren, og etter noen få minutter i kulda har mobilen allerede skrudd seg av. Det er ikke uvanlig, og trenger heldigvis ikke bety at det er noe galt med telefonen din.

Ifølge Apple er alle iOS-enheter beregnet for bruk i temperaturer mellom 0 og 35 grader. Hvis gradestokken viser minusgrader, kan dermed batteriets driftstid reduseres, og resultatet kan bli en svart skjerm. Ifølge Bui opplever de å få flest slike henvendelser fra iPhone-kunder. 

Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse enkle tipsene

– Batteriene kobler rett og slett ut når det blir for kaldt. Dette er fordi mange telefoner, og da spesielt iPhone, består av mye aluminium som lett blir svært kaldt i kulda, og så videreføres denne kulden inn til batteriet, der det blir en slags kortslutning, sier han og legger til: 

– Som regel ordner det seg når man kommer inn i varmen igjen. 

Null minne igjen på telefonen? Følg disse tipsene så får du mer plass

Jo eldre telefon, jo dårligere batteri

Piotr Siwek, som driver Doktor Mobil AS i Bogstadveien i Oslo, påpeker likevel at det er vanskelig å konkludere med hvilken telefon som takler kulden dårligst. 

– De fleste telefonbatterier er omgitt av aluminium og annet metall, og vil derfor bli veldig kalde. Kanskje vil noen av de eldre Samsung-batteriene, som er omgitt av plast, tåle kulde litt bedre.

Så du denne? Derfor bør du skru av pushvarsler på telefonen

Han understreker at jo eldre telefonen er, jo dårligere vil også batterikapasiteten være.

– Alle litiumbatterier har en livssyklus på et visst antall oppladninger. Etter dette vil kapasiteten bli dårligere, og du må enten ha ny telefon eller bytte batteri. Men dersom du lader mobilen mellom 20 og 80 prosent hver gang, så kan du forlenge levetiden, for dette er en «sweet-spot» for batteriet, forklarer Siwek.

LURT Å HA PÅ LUR: En nødlader kan være grei å ha tilgjengelig i tilfelle batteriet streiker. En litt kraftig powerbank, slik som denne fra iiglo, kan du lade opp telefonen flere ganger med. iiglo Ultimate powerbank 20000mAh, 699 kroner.  Foto: Produsenten

Hold mobilen i lomma og bruk hodetelefoner

Ifølge Siwek er det beste rådet å sørge for at telefonen er ladet før du drar hjemmefra, og at du holder den varm mens du er ute og går. Dette er Bui helt enig i.

Les også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

– Jeg anbefaler ikke å gå med telefonen i hånden når du er ute i minusgrader, for da vil skjermen gå i svart etter hvert. Det beste er å putte den i lommen der den ikke blir like kald. Og bruk gjerne høretelefoner hvis du skal svare på samtaler, slik at telefonen kan bli liggende i lomma så mye som mulig, foreslår han.

Selv om det kan være fryktelig irriterende når telefonen dør, påpeker Bui at det likevel ikke er grunn til å få panikk, da det ikke vil gi telefonen din permanente skader.

– Dersom det er veldig viktig for deg at du har batteri hele tiden, så kan det være lurt å investere i en liten batteribank som du kan ta med deg når du går hjemmefra. Denne vil hjelpe deg med å holde telefonen i live selv når det er kaldt, og fungerer dermed som en forsikring for selve telefonen, forteller han.

Klikk her for iiglo Ultimate powerbank, kr 699, eller klikk her for å finne flere nødladere hos Komplett.

Hodetelefon-tips du bør kunne:

Har du en iPhone og bruker Apple-hodetelefonene kan du bruke knappene på headsettet, slik at du unngår å hente frem telefonen fra lomma hele tiden:

Ta imot samtale/legge på samtale: Trykk på den midterste knappen

Avvis samtale: Hold inne den midterste knappen i to sekunder

Skru av/på musikk: Trykk på den midterste knappen

Sett på neste låt: Dobbeltklikk på den midterste knappen

Sett på forrige låt: Trippelklikk på den midterste knappen

Spol fremover: Dobbeltklikk og hold den midterste knappen inne

Spol bakover: Trippelklikk og hold den midterste knappen inne

Aktiver Siri: Klikk på den midterste knappen én gang og hold knappen inne

TRYKK PÅ RETT KNAPP: Apples hodetelefoner har tre knapper: pluss, minus og en knapp på midten. Pluss og minus justerer lydnivået, mens knappen i midten har flere ulike funksjoner. Foto: Produsenten

Klikk her for Apple EarPods hodetelefoner, kr 279, eller klikk her for andre handsfree-headset hos Komplett.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.