En ny Snapchat-melding, en påminnelse om et Facebook-arrangement (som du ikke skal på), et nyhetsvarsel og flere titalls notifikasjoner om nye «likes» på din siste Instagram-post. Telefonen lyser stadig opp, og det er selvsagt vanskelig å la den være.

Les også: Slik setter du opp smartenheter til barna

– Det finnes mange nivåer av varsler på en iPhone, og mitt beste tips er å ta kontroll over dem. Enten er du lei av påminnelser fra et spill, eller du føler at du går glipp av viktige varsler, så er det lett å ordne opp i det, sier Daniel Rosenquist, som skriver Apple-bloggen «Det store eplet».

APPLE-EKSPERT: Daniel Rosenquist står bak teknologibloggen «Det store eplet». Foto: Privat

For mange er det uansett ikke noe alternativ å skru av alle notifikasjonene, men her har du tre gode grunner til å fjerne varslene du ikke trenger – og hvordan du rydder opp i dem:

1. Varsler kan gi dårligere konsentrasjon

En amerikansk studie fra 2015 viser at korte varsler er like forstyrrende for brukeren som telefonsamtaler, skriver blant annet nettstedet Wired.

I studien skulle forsøkspersonene trykke på en knapp hver gang de ble vist visse nummer. Den ene gruppen fikk telefonoppringninger underveis, den andre fikk SMS-er og den siste gruppen ble ikke forstyrret av telefonen i det hele tatt.

Selv om deltakerne ikke sjekket varslene, viste studien at begge gruppene som ble avbrutt hadde langt flere feil.

Leste du denne? 1,3 millioner biler må oppgraderes: Den enkleste veien til DAB i bilen

– Når vi har på pushvarsling blir vi nødvendigvis revet ut av den sammenhengen vi sitter og jobber i, og tvunget til et såkalt kontekstbytte. Slike bytter krever tid og energi (=fokus), på linje med sceneskiftene på et teater. For å ta stilling til varselet som kommer inn, må vi hente frem den infoen (=konteksten) i arbeidsminnet vårt, som gjør oss i stand til å tolke det varselet vi nettopp fikk, sier Jørn Kippersund, som holder foredrag og kurs om «innbokskontroll», i tillegg til at han er legevaktsjef.

GOD PÅ ORDEN: Jørn Kippersund deler gode råd for å få orden i oppgave- og informasjonskaos. Foto: Line Sjøhelle

Han forklarer at vi fortrenger informasjonen vi har knyttet til det vi faktisk holdt på med før avbrytelsen – og for å vende tilbake bruker vi igjen tid og energi på å hente frem det gamle arbeidsminnet.

2. Varslene gjør at vi «tar i» oppgaver flere ganger

Et annet problem med avbrytelser på mobilen, er ifølge Kippersund at vi ikke alltid har mulighet til å håndtere dem – som gjør at vi ofte er nødt til «å ta i oppgaver» flere ganger.

Har man for eksempel pushvarsler på e-post, kan man ende med å måtte lese og håndtere e-poster mer enn én gang før man sletter eller arkiverer dem.

– Dette å ta i oppgaver mer enn én gang medfører altså ekstra «rigging» hver gang. Det er denne riggekostnanden som kommer på nytt hver gang vi forlater en oppgave og så vender tilbake, forklarer han.

Sjekk også: Slik får du orden i e-postkaoset

3. Varslene tapper mobilen for strøm

Ifølge Apple-eksperten er det to viktige fordeler med å ta kontroll over varslene: En får mindre frustrasjon og forstyrrelse – og den andre store fordelen er batteritid.

– For hvert varsel som ikke slår på hjemskjermen og lager en lyd, sparer du tid på batteriet, sier han.

Han mener det er en god idé å bruke de rolige romjulsdagene til å få orden i pushvarslene sine.

– Det tar ikke så mye tid, men kan gi deg en bedre mobilhverdag.

Les også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Slik tar du kontroll over pushvarslene på iOS-enheter:

Gå inn på Innstillinger – Varslinger

Her ligger alle applikasjonene på telefonen eller nettbrettet ditt, og du kan velge hvilke apper som skal kunne varsle deg, og på hvilken måte. Trykker du deg videre inn på en app, får du opp ganske mange valg, og det kan være litt vanskelig å forstå hva alle valgene betyr.

– Øverst kan du velge om appen i det hele tatt skal kunne varsle deg. Jeg vil anbefale å slå dette av for alle programmer du overhodet ikke er interessert i varsler fra. La det stå på for andre programmer, forklarer Rosenquist.

Videre kan du velge om du vil «vise varslinger i varslingssenter» og «på låst skjerm». Du kan eksempelvis velge at Facebook-varslene dine ikke skal vises når skjermen er låst, hvis du ikke ønsker at andre skal se varslene dine.

«Lyder» styrer om appen kan lage en lyd ved et varsel, og «Merk appsymbol» styrer om appen kan vise den lille røde rundingen i hjørnet av app-ikonet (som et tall i Mail- og Meldinger-appen).

Sjekk også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

VARSLINGER: Slik ser det ut når du åpner en applikasjon i «Varslinger». Foto: Skjermdump iPhone

Nederst velger du hvordan varselet eventuelt skal vises på skjermen mens du bruker telefonen: «Ingen», «Bannere» eller «Varsel».

Å velge «Ingen» slår ikke av varslene, og du vil fortsatt kunne få både lyder, et rødt merke på appen og et varsel i varselsenteret, men du blir ikke forstyrret mens du ser en film eller spiller et spill.

«Bannere» sier fra med et varsel i toppen av skjermen, som forsvinner av seg selv etter noen sekunder. Disse har du helt sikkert lagt merke til at du kan trykke på, trekke ned, eller bare la forsvinne.

«Varsler» er det siste alternativet, og er et litt forvirrende navn. Alt vi driver med her er jo varsler. Det betyr derimot at du får opp et banner likt i forrige punkt, men at det ikke forsvinner uten at du trykker på det eller velger det bort. Kjekt til for eksempel en påminnelse eller andre ting du ikke må glemme.

Stor oversikt: Her er appene for mobil betaling

– Nå kan du selv velge hva som kan forstyrre deg. Jeg får for eksempel opp en liten lyd og en melding på hjem-skjermen rett før favorittlaget skal spille kamp, men får ikke lenger et pling hver gang noen liker bildene mine på Instagram eller Facebook.

For Android-enheter varierer fremgangsmåten noe. I de fleste tilfeller finner en Varsler under Innstillinger.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.