Allerede i januar stenges FM-sendingene i Nordland, og innen året er omme, vil alle de riksdekkende radiokanalene kun sende via DAB-nettet.

– 67 prosent oppgir at de venter med å installere DAB-adapter eller bytte radio til FM-slukkingen finner sted, og per i dag tar bare 28 prosent av bilene inn DAB-signaler. Andelen biler med DAB er imidlertid høyere i Nordland, hvor slukkingen er like rundt hjørnet, sier Mari Hagerup i Digitalradio Norge, til Smart.

Sjekk også: Slik blir du påvirket av overgangen til DAB

I dag er det 1,3 millioner biler som behøver en oppgradering for å få inn DAB-signaler, noe som betyr at mange bør ta grep.

DAB-EKSPERTER: Mari Hagerup og Jarle Ruud i Digitalradio Norge forklarer at adapter er den enkleste veien til DAB-signaler i biler uten DAB-radio. Foto: VG Partnerstudio

Mange av oss har aldri installert en bilradio eller et adapter tidligere, men ifølge Hagerup og Jarle Ruud i Digitalradio Norge, trenger det ikke være vanskelig å digitalisere bilradioen.

– En må vurdere om det er nødvendig å bytte hele radioen, eller om et adapter er en passende løsning. Å montere et adapter er det aller enkleste. Det er noe alle kan klare å gjøre helt selv. Å sette inn en radio krever at en er mer teknisk anlagt – om en ikke velger å la et verksted gjøre jobben, forklarer Ruud.

Se videoen i toppen av saken for å se hvor enkelt det er å montere DAB-adapteret Tiny Audio C6, som ble kåret til «årets DAB-produkt» av Elektronikkbransjen tidligere i år.

NB! Norske lokalradiostasjoner vil fortsette å benytte FM-plattformen også etter 2017. Selv om de riksdekkende radiokanalene stanser sine FM-sendinger, vil ikke FM-nettet tas ned før tidligst i 2022.

Vanlig med antenne-tabber

Digitalradio Norge er per i dag på en landsomfattende «DAB-turné», hvor de reiser rundt med en turkis campingvogn og hjelper folk med det digitale radioskiftet.

Deres erfaring er at de fleste som sliter med DAB-signaler i bilen, har montert antennen feil.

– Det er viktig å huske at man må sette inn en egen antenne som tar inn DAB-signaler, siden FM-antenner ikke tar inn DAB like godt, sier Hagerup.

Les også: Elektronikken det lønner seg å reparere

UNNGÅ TYPISK TABBE: Flere ting kan gå galt når man monterer antennen. Krever den jording er det viktig å huske å feste antennen i metall. Foto: VG Partnerstudio

Det finnes flere ulike DAB-antenner, men for personbiler er antenner som festes til frontruten er ifølge DAB-ekspertene ofte å foretrekke – siden de er rimelige og følger med når man kjøper et adapter.

– Det er særlig to feil vi ser gå igjen ved montering av disse. Den første feilen er at antennen ikke er jordet. Mange antenner må være koblet til metall, og virker ikke som dem skal uten å være jordet. Den andre feilen er at antennen ikke er festet vertikalt langs ruten. Er den festet horisontalt tar den ikke inn signaler like godt, forklarer Ruud.

DAB i bilen på 1-2-3

Før man setter i gang bør man ifølge Hagerup og Ruud varme opp bilen. Det er fordi limet vil feste seg bedre om flatene ikke er iskalde. I tillegg bør en lese instruksjonsheftet nøye – og se på videoer der en ser hvordan monteringen utføres, tipser de to ekspertene.

ALT DU TRENGER: I esken med adapteret følger alt du trenger, til og med kluter til å rengjøre flatene. Ønsker du å feste ledningene kan det hende du trenger lim eller limputer i tillegg. Foto: VG Partnerstudio

Her er deres råd til installering av DAB-adapter i bil:

1. Å montere antennen er et naturlig første steg når man setter inn et adapter.

I de aller fleste biler er det mulig å ta av dekselet ved frontruten. Enkelte deksler er festet med noen skruer, men mange kan nappes enkelt av. Har man en antenne som krever jording, er det en forutsetning at en kan ta av dette dekselet, slik at antennen kan festes til metallet på innsiden.

Vask ruten før du limer fast antennen, og gjem ledningen i dekselet før du fører ledningen ned langs siden ved bildøren. Sett på plass dekselet.

Hvor godt du gjemmer ledningene er opp til deg. Flere biler har deksler som gjør det enkelt å skjule ledninger bak eller langs sprekkene deres.

Så du denne? Så enkelt får du PC-en rask igjen

RIKTIG MONTERT ANTENNE: DAB-antenner skal alltid monteres vertikalt, slik som på bildet. Her er også ledningene skjult bak dekselet langs frontruten. Foto: VG Partnerstudio

2. Finn et passende sted å sette DAB-adapteret, gjerne i nærheten av bilradioen. Vask flaten og lim adapter-festet fast.

Les mer: Alt du trenger å vite om kontaktløs betaling

3. Sett inn strømledningen i sigarettenneruttaket og koble strømledningen til adapteret. Legg ledningene pent side om side, og fest gjerne de løse ledningene med lim eller limputer.

Nå er det bare å skru radioen og adapteret på og stille inn riktig kanal på bilradioen.

FIKS FERDIG: På tre steg har du montert DAB-adapter i bilen, og er klar for å høre på sendinger sendt via DAB-nettet. Foto: VG Partnerstudio

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.