– Mange sliter med en hektisk hverdag, og teknologi kan hjelpe deg med å strukturere den bedre. Det krever en egeninnsats for å lære seg å forstå det grunnleggende i teknologien. Men når forståelsen er på plass og du har lagt ting inn, så går resten nesten av deg selv.

Det sier Morten P. Røvik som er daglig leder og rådgiver i Produktivnorge. Han har spesialisert seg på personlig produktivitet og «Getting Things Done».

Les også: Slik får du orden i e-postkaoset

FÅ ORDEN: Morten P. Røviks har spesialisert seg i personlig produktivitet. FOTO: MORTEN PROM

Bruk felles kalender

Han forteller at et lurt sted å starte er å opprette en felles kalender for familien og én for hvert familiemedlem. På den måten kan hele familien få overblikk, og kan planlegge hverdagen bedre.

Les også: Slik blir du kvitt mappekaoset på pc-en din

– Disse kalenderne kan settes opp i for eksempel Gmail gratis. Så deles kalenderne med andre ved å sende ut invitasjoner til hver enkelt. Kalenderne må settes opp slik at alle kan opprette og slette oppføringer. Jeg anbefaler at man starter å sette opp på mobilen, slik at alle enkelt kan se hva alle skal gjøre.

KONTROLL: Med en felles kalender kan du enkelt holde styr på familiens gjøremål. FOTO: GOOGLE

Med en gang kalenderen er opprettet er det bare å begynne å føre inn alle slags aktiviteter.

– Felles kalender brukes til felles aktiviteter som enten er heldagshendelser som «besøke farmor», mens den enkeltes kalender kan brukes for å fortelle ting som familien kan ha nytte av å vite - for eksempel «Pappa på jobbreise til London»

Reparter eller kast? Her er elektronikken det lønner seg å reparere

– Mange jeg kjenner, meg selv inkludert, har satt opp et «møte» med familien for å gjennomgå de nærmeste to-tre ukene. Det tar 15-20 minutter i uken og er gull verdt, forteller han.

App for handlelister

Også matinnkjøp kan enkelt organiseres gjennom telefonen. Røvik forteller at det finnes flere apper for både Android og iPhone, hvor man kan dele og organisere lister med andre. 

– De beste appene har også mulighet til å legge på en alarm, som gjør at man får et varsel enten på et bestemt klokkeslett eller på et bestemt sted.

Apple-eksperten: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

Innkjøpslister på mat kan også legges inn og deles med andre i familien. På den måten unngår man å kjøpe dobbelt opp med melk eller brød. 

PLANLEGG: I appen «Paprika» kan du legge inn handlelister og planlegge middag for hele uken. FOTO: PAPRIKA

– «Paprika» en suveren app som finnes til Android, iPhone, Mac og PC. Den gjør alt fra å holde styr på oppskrifter, planlegge neste ukes måltider basert på dine egne oppskrifter, til å automatisk lage en handleliste basert på planlagte måltider. 

Gjennom synkronisering deles alt innholdet med hele familien når man legger inn nye matvarer og oppskrifter.

– Denne er genial i matbutikken, fordi alle kan handle samtidig og det som plukkes og hukes av forsvinner fra listen. 

Synkroniser kontaktlisten

For å slippe dobbeltarbeid anbefaler Røvik å opprette en felles kontaktliste som alle i familien kan abonnere på. 

– Her legger man inn alt fra kontaktinfo for lærere, besteforeldre, klassekontakter, venner og bekjente. 

Ekspertenes ærlige svar: Android vs. iPhone

Dette gjør det enkelt å både legge inn og hente ut informasjon forteller Røvik.

– For eksempel hvis pappa skal kjøre til Per til bursdagsfest hos Ole, ligger allerede Ole og hans foreldre inne i kontaktlisten. Da finner pappa lett frem adressen om han ikke vet den, eller kan ringe til foreldrene hvis han blir forsinket. 

Slik deler du både kontakter og kalender med resten av familien:

Opprett en felles Gmail-konto som alle i familien kan få tilgang til. I kontoen har du mulighet til å legge til både kontakter og opprette en felles kalender for hele familien. Med en gang dette er gjort, kan du legge til kontoen på telefonen din. Dette gjør du på følgende måte:

1. Gå til Innstillinger-appen på enheten din.

2. Trykk på Kontakter » Kontoer » Legg til konto » Google.

3. Skriv inn e-postadressen og passordet til e-posten du har opprettet.

4. Trykk på Neste.

5. Slå på Kontakter og Kalender

6. Trykk på Lagre øverst.

7. Åpne Kontakter-appen for å starte synkroniseringen. Hvis ikke kontaktene vises, trykk på Grupper og huk av Alle Gmail og trykk deretter på OK.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.