Tall fra SSB viser at over halvparten av den norske befolkningen strømmer filmer og serier. Seervanene har gjort at stadig flere bytter ut TV-en med en smart-TV, mener David Montanya, som jobber som Nordic GMT Manager i LG.

– Strømmetjenester blir stadig mer populære, og det har blitt mer populært å bruke mobilen for å få tilgang til applikasjoner, videoer og annet innhold. For å møte disse behovene kombinerer smart-TV tradisjonell TV med strømmetjenester, internett og trådløs kommunikasjon. En smart-TV er rett og slett mer fleksibel.

Stor guide: Slik finner du frem i strømme-jungelen

Også hos konkurrenten Samsung merker de forbrukernes nye TV-mønster. 

– Vi ser at folk ser mer og mer på strømmetjenester, og kanskje allerede mer enn vanlig lineær TV. Derfor har det vært viktig å tilpasse tv-en slik at den den følger forbrukernes behov, forteller Magnus Nilsson - som er Nordic Product Manager i Samsung.  

NY TV-TID: David Montanya i LG (til venstre) og Magnus Nilsson mener TV-vanene våre har endret seg mye de siste årene. FOTO: PRIVAT

Tre ting du skal tenke på:

De fleste store produsentene tilbyr i dag smart-TV i ulike prisklasser og kvalitet. Både Nilsson og Montanya mener det er flere ting man skal tenke på når man skal kjøpe seg en ny TV: 

Les også: Så mye har TV-en forandret seg de siste 20 årene

1. Støtter den de strømmetjenestene og applikasjonene du ønsker?

– Det er viktig å sjekke at den smart-TV-en du velger har de applikasjonene du trenger. I og med at det ikke er TV-produsentene selv som lager app-ene (som for eksempel Netflix og HBO Nordic) selv, kan det være lurt å velge en av de store merkene for å få et større utvalg av underholdningsapper, sier Nilsson. 

2. Er brukergrensesnittet enkelt?

– Test ut de forskjelle grensesnittene og velg en som passer til ditt bruk. Er det enkelt å bruke? Er det raskt? Noen smart-TV-er har en «magic remote», mens andre har talesøk med en innebygget mikrofon i fjernkontrollen, sier Montanya.

3. Hva forventer du av bildekvaliteten og størrelsen på TV-en din?

– En stor TV er egentlig best, og gir deg en mer engasjerende opplevelse. Hvis du vurderer å kjøpe en TV til stuen din, vil jeg anbefale minst 55 tommer. Leter du etter den ultimate bildekvaliteten, anbefaler jeg en TV med OLED-teknologi, som de fleste ekspertene er enige om at gir best bildet, sier Montanya.

Tips: Så enkelt fikser du ledningskaoset

Slik gjør du din gamle TV smart

Du trenger ikke fortvile, selv om du sitter med en TV som ikke er smart. Det er nemlig ikke nødvendig å bytte den ut for å strømme filmer via Netflix, NRK TV eller HBO Nordic. Flere av de store teknologiselskapene har utviklet ulike løsninger som gir deg tilgang på en helt ny underholdningsverden, kun ved hjelp av en smartpinne eller en liten boks.

Få mindre rot i ledningene hjemme: Trådløs lyd er fremtiden

– Det fleste TV-er har en HDMI-tilkobling. For noen hundrelapper kan du kjøpe tilbehør, for eksempel ChromeCast og Apple TV, som gir deg tilgang til mange av funksjonene man har på en smart-TV. For å få mest ut av funksjonene, er det viktig å ha god internettforbindelse, forteller Montanya. 

ENKEL LØSNING: Google ChromeCast (til venstre) og Apple TV gjør din gamle tv om til en Smart-tv. FOTO: PRODUSENTENE

– Vil smart-TV-er kunne erstatte vanlig lineær TV?

– Jo og nei. Lineær-TV vil fortsatt tilby et bredere utvalg av innhold, spesielt direktehendelser som nyheter og sportbegivenheter under for eksempel OL. Likevel er det en økende trend å bruke mer tid på strømmetjenester, slik som Netflix. Det beste med en smart-TV er at den støtter både standard kabel-tv, samtidig som den har egne smarte applikasjoner tilpasset det nye bruksmønsteret, sier Montanya.

Du kan se Kompletts utvalg av smart-TV her

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.