iOS-enhetenes meldingsapp fikk en kraftig oppgradering da iOS 10 ble lansert i høst. Har du oppgradert enheten din, har du sikkert fått tilsendt noen meldinger med effekter du ikke har sett tidligere.

– Med iMessage i iOS 10 er meldingene først og fremst blitt mange hakk bedre, men de er også blitt veldig mye morsommere. Nå kan du rett og slett gjøre mye mer enn bare å sende tekst, sier Apple-ekspert Daniel Rosenquist, som skriver om Apple-produkter på bloggen «Det store eplet».

EKSPERT: Teknologiekspert Daniel Rosenquist står bak Apple-bloggen «Det store eplet». Foto: Privat

I tillegg til nye effekter og funksjoner, kan man nå laste ned egne apper med spill, «stickers» og mye annet – til å bruke i iMessage. Det er i det hele tatt så mye nytt at det kan være vanskelig å få oversikt.

Les også: Åtte skjulte nyvinninger i iOS 10

Heldigvis har Apple-eksperten full kontroll, og han har plukket ut iMessage-triksene han mener er aller best:

1. Smarte lenker

RETT I KALENDEREN: Det er enkelt å lagre hendelser eller sjekke om avtaler krasjer med andre ting i kalenderen. Foto: Skjermdump iPhone

Sender du en adresse, et telefonnummer eller en dato i en melding, dukker det opp en strek under. Det betyr at det er en lenke der, som du kan åpne opp direkte i applikasjonen der den hører hjemme. Bruker du disse lenkene smart, kan du spare mange tastetrykk.

– En adresse åpner seg for eksempel opp i «Kart», og en hendelse åpner seg i kalenderen. Du trenger bare å trykke på lenken for å lagre en hendelse rett i kalenderen, eller du kan bruke 3D Touch for å raskt sjekke om den krasjer med en annen hendelse, forklarer Rosenquist.

Sjekk også: Seks Snapchat-triks for viderekomne

Trykker du vanlig på lenken, vil du altså «sette i gang» en handling, mens du kan «sjekke» hendelsen ved å bruke 3D Touch, hvor du trykker litt hardere på skjermen.

2. Send meldinger med effekter

EFFEKTFULLE MELDINGER: Trykker du lenge på den blå pilen i meldingsvinduet får du opp flere forskjellige effekter. Foto: Skjermdump iPhone

Det er mange som ikke har fått med seg at du nå kan sende tekstmeldinger med en rekke effekter. Apple har rett og slett gjemt funksjonen litt vel godt.

– Når du har skrevet en melding kan du trykke hardt eller lenge på den blå pilen til høyre på skjermen for å få opp flere valg i stedet for å sende meldingen. Her kan du sende stor eller liten tekst, en melding som er «usynlig», eller en melding som tar over hele skjermen til mottakeren med fyrverkeri – for å nevne noe.

Mange brukere har imidlertid klaget over at noen av disse effektene ikke virker på deres telefoner. Heldigvis er løsningen veldig enkel.

Så du denne? 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

– Årsaken er at mange har brukt innstillingen «reduser bevegelse» for å minimere de øvrige visuelle effektene i iOS. Dette reduserer også de heftigste meldingsnyhetene.

For å slå dette av igjen, og få den fulle opplevelsen av meldingene gjør du dette:

Gå til innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Bla deg ned til «reduser bevegelse» og slå det av.

3. Velg hvem som kan se at du har lest meldingen

AV ELLER PÅ: Nå kan man selv velge hvem som skal se at du har åpnet meldingene du har fått. Foto: Skjermdump iPhone

I meldingsvinduet kan du i blant se at en venn har lest meldingen du sendte, og noen ganger står det bare at meldingen er levert selv om mottakeren har åpnet meldingen. Frem til iOS 10-oppdateringen har man kunnet velge å skru «av» eller «på» denne funksjonen for alle man sender meldinger med.

– Nå kan du velge hvem som skal få se det og ikke. Kjæresten kan for eksempel få se at du har sett handlelista, men sjefen får ikke vite at du har ignorert forespørselen om å jobbe overtid.

Trykk på informasjonsknappen (i) oppe i høyre hjørne i meldingsvinduet, og slå funksjonen av eller på.

4. «Emoji-bonanza»

EMOJI-FEST: Med iOS 10 finner enheten frem passende emojis til teksten du skriver. Foto: Skjermdump iPhone

Du trenger ikke lenger lete deg gjennom hundrevis av emojis for å finne den rette, for med iOS 10 er nemlig iMessage blitt så smart at den kan «oversette» meldingene dine til smileys.

– Alt du trenger å gjøre er å skrive meldingen som vanlig, og så bytte til emoji-tastaturet. Ordene som dukker opp i gult kan nå byttes med en emoji ved å trykke på det, sier eksperten.

5. Ta bilde direkte i iMessage

RETT I APPEN: Nå er det enda enklere å sende bilder i farta. Foto: Skjermdump iPhone

Det har «alltid» vært mulig å sende bilder per melding, men nå kan du også sende bilder direkte i iMessage-appen.

– Trykker du på pila ved siden av tekstvinduet i iMessage, kan du åpne kameraet, og enten sende et bilde fra kamerarullen eller ta et bilde på direkten. Ingen stor revolusjon, men absolutt en veldig enkel og smart snarvei.

Les mer: En måned med iPhone 7: Dette er dommen

6. Bruk apper i meldingstråden

SPRIT OPP SAMTALEN: Laster du ned «stickers»-apper, kan du feste klistremerker på bilder eller tekst i meldingene. Foto: Skjermdump iPhone

Fra nå kan du bruke egne apper direkte i meldingsvinduet, ved for eksempel å dele et værvarsel eller spille et slag sjakk med en venn.

– I tillegg kan du sende tegninger, feste klistremerker på meldinger og sende bilder på en helt ny måte. Mange utviklere har opplevd at iMessage-appene har mangedoblet populariteten til appene deres igjen. Det har for eksempel Wordfeud opplevd.

Gå inn i meldinger, trykk på pilen til venstre på skjermen og trykk på «app»-ikonet (som ser ut som en A). Ved å trykke på de fire firkantene nederst til venstre får du opp applikasjonene du allerede har i iMessage, og om du trykker på + blir du ført til iMessage-App Store, hvor du kan laste ned appene.

Sjekk også: Kom i form med disse appene

– På underholdningssiden har Disney den mest populære pakken med «stickers». Med denne appen kan du slenge Mikke eller Langbein inn hvor som helst. «Super Mario» og «Angry Birds» er også veldig populære «stickers», som for eksempel lar deg sette en Mario-bart eller et annet klistremerke på et bilde av deg selv. Leter du litt rundt kan du nok finne klistremerker og smileys for nesten hva som helst.

For dem som setter pris på morsomme «GIFs», finnes det også en rekke apper å velge mellom. På få tastetrykk kan du sende bevegelige bilder rett i meldingsappen.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.